Скандальний ліс під Коцюбинським: місцева влада проти референдуму

0

Війна за збереження лісу у Коцюбинському триває вже давно – понад півроку мешканці селища і журналісти вимагають у правоохоронців скасувати незаконне розпаювання й привласнення прадавнього лісу.

Зрозумівши, допомоги від стражів порядку можна і не дочекатися, мешканці Коцюбинського взяли справу у свої руки, зокрема, вони провели збори для організації  референдуму.

Близько 200 присутніх на зборах одностайно проголосували за скасування рішень селищної ради, яка самовільно роздала  Київський ліс під забудову (для ініціації референдуму в селищі потрібні лише підписи 50 мешканців).

Однак, селищна рада відмовила активістам у проведенні референдуму. Тому коцюбинчани планують організовувати збори повторно і оголосити відвід голові Вадиму Садовському та депутатам селища.

Ініціативна група отримала лист-відмову від селищної ради. З-поміж понад ста учасників зборів селищна рада не змогла розібрати їхніх прізвищ, імен, та по батькові. У місці проживання кожного коцюбинчанина заступник голови Дмитро Мацепа не побачив населеного пункту, де мешкають громадяни, що виступили на захист лісу.

“Лист-відмова заступника Дмитра Мацепи виказує його глибоку зневагу до громади, за рахунок якої цей пан і живе. Щодо змісту висловлених зауважень, то вони у більшості своїй виглядають просто смішними.

Наприклад, в  одному пункті написано “не зазначено жодного прізвища, ім’я та по батькові особи – члена ініціативної групи”, а вже у наступному пункті зазначається “у поданому списку членів ініціативної групи не зазначено документи, що засвідчують їх особу”. Так бачить селищна рада ініціативну групу, яку створено у її ж присутності, чи ні, визнає вона її створення, але не бачить її у протоколі?

Що вже  й говорити про такий абсурд, як “у протоколі не зазначена точна адреса зборів”!? У той же час заступник селищного голови пише про зміст питань, які обговорювалися на зборах.

То  виходить, коли мова йде про відвідини зборів, то влада знає, де знайти громадян, а коли про виконання їхньої волі, то “ваша адреса – невідома“, – аналізує лист-відмову та пакет документів ініціативної групи Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, який був організатором трьох місцевих референдумів на Закарпатті.

Селищна рада могла вказати на шляхи виправлення наявних неточностей та попросити донести необхідні документи. Натомість вона затягує час, щоб дати можливість новим власникам вирубати ліс й забудувати територію.

Як відомо, вирубку лісу уже розпочав новий власник Старовойт Андрій, який є ідеологом партії “Пряма дія”. Кілька членів цієї партії є депутатами селищної ради, які теж отримали земельні ділянки.

Сліди діяльності Андрія Старовойта

Лісники вже підрахували збитки і склали відповідні акти. Станом на сьогодні лісу завдано шкоди на понад 100 тисяч гривень.

Старовойт, який називає себе почесним монахом монастиря “Шаолінь” у Китаї, на місці зрубаного лісу планує побудувати школу бойових мистецтв, тобто соціальний об’єкт. Київську землю ж селищна рада незаконно видавала для будівництва житлових будівель та господарських приміщень.

Пересвіт – перетворення нашого лісу в будмайданчик

“Одним із обов’язків власника є використання земельної ділянки за її цільовим призначенням. Якщопорушується порядок встановлення та зміни цільового призначення земель, то можливе визнання недійсним рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування про надання земельних ділянок громадянам та юридичним особам (стаття 21 Земельного кодексу).

Будують навіть зимою. Квапляться.

Виділена земля має знаходитися в межах населеного пункту та відноситися до відповідної  категорії земель населених пунктів”,  – пояснює Юрій Брикайло, юрист АК “Наталія Субота і партнери”.

Активісти селища планують визнати недійсними рішення  селищної ради про землевідведення, зокрема і рішення щодо виділення ділянки Старовойту Андрію.

Коцюбинчани не в захваті, що замість  лісу поблизу дитячих майданчиків будуть виховуватибійців приватної охорони фірми Старовойта “Пересвіт” під виглядом школи бойових мистецтв.

“Я не хотів би, щоб моя дитина не могла вільно гуляти лісом і могла щодня перестріти якогось недалекого відчайдуха. Але ще більше мене не тішить перспектива, що будучи підлітком моя дитина може потрапити під вплив цієї школи і стати одним з таких відчайдухів.

Дітей треба вчити захищати природу. А ми як батьки маємо їм давати гідний приклад у цьому“, – пояснює свою позицію мешканець селища В’ячеслав.

Активісти планують вже у квітні скликати повторні збори з урахуванням всіх зауважень  селищної ради. Якщо ж селищна рада і тоді буде шукати зачіпки для відмови в реєстрації ініціативної групи, то селищному голові й депутатам селищної ради мешканці Коцюбинського погрожують відведенням.

За матеріалами “Української правди“.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539