Харків у боротьбі за збереження лісу підтримало смт Коцюбинське

1

Коцюбинчани, які вже більше року захищають понад сотню гектарів лісу поблизу столиці від незаконної вирубки, підтримали в суботу харків’ян, котрі ведуть інтенсивну боротьбу й перешкоджають будівництву. Акцію “Сьогодні дерево – завтра ти” приїхало підтримати 10 областей України.

У громадських слуханнях Харкова взяти участь усі охочі не змогли. Вони відбулися з порушеннями. Про це заявив прес-секретар екологічної групи “Печеніги” Олег Перегон.

За його словами “реєстрація учасників відбувалася в одному місці, а значна кількість учасників отримала мандат на участь у зовсім іншому місці”.

“Цих людей можна було дуже легко відрізнити – у них не було програми слухань, більшість з них взагалі не знали теми слухань. Це були, здебільшого, співробітники шкіл, дитячих садочків, працівники лікарень, які під загрозою звільнення вимушені були піти і про голосувати за “правильне” рішення”, – заявив Перегон.

Представник еко-групи також повідомив, що “голоси тих, що голосували проти вирубки лісу, взагалі не враховувалися”.

“Ніхто не лічив голосів, як слід. Із приблизно 300 осіб у залі, було 20, хто голосував за збереження зелених насаджень, проте їх полічили як один голос”, – зазначив він.

На думку Перегона це демонструє громадянам Харкова, що спілкуватися з владою неможливо: “Влада провокує людей на якісь активні дії. Це робить цілеспрямовано. Не знаю, навіщо? Може, хтось хоче побачити у Харкові революцію? Може, хтось мріє, щоб тут були знову барикади? Нас штовхають на такі дії”.

Прес-секретар організації зазначив, що “є можливість оскаржити” дії влади у прокураторі: “Є можливість довести, що громадяни своєю більшістю, навіть ті, що прийшли на слухання, були за нашу резолюцію, підготовлену громадськими організаціями, і ми це доведемо”.

Ті ж, кому влада не дала можливості висловити свою позицію на громадських слуханнях, пішли в парк імені Горького, якому загрожує вирубка.

Активісти та представники 10 областей, які приїхали підтримати акцію “Сьогодні дерево – завтра ти”, намагалися висадити символічну клумбу на місці вирубаних дерев.

Але проводити акцію доводилось на іншій стороні дитячої залізниці, оскільки територія з винищеними зеленими зонами владою охороняється як стратегічний об’єкт.

Біля натягнутої стрічки чергує міліція з 8 ранку. Попри це мешканці посадили яскраві квіти на маленькій клумбі, заспівали гімн і розійшлись. На щастя, міліція акції не заважала.

Акцію підтримало і смт Коцюбинське, яке бореться з незаконним розпаюванням лісу поблизу столиці. Харів’яни пообіцяли підтримати їх у разі потреби.

Загалом кампанію “Новий громадянин” у Харкові підтримали понад 50 громадських організацій, в тому числі і “Мама-86”.

Директор турніру Євро-2012 УЄФА Мартін Каллен просить Кабмін розібратися з ситуацією, що склалася навколо парку Горького в Харкові.

Відповідне звернення міститься в його листі на ім’я віце-прем’єра з питань Євро-2012 Бориса Колесникова, повідомляє УНІАН.

Каллен акцентував увагу Колесникова на тому, що ситуація з вирубкою парку міською владою отримала міжнародний резонанс.

“Оскільки ця ситуація може мати негативний вплив на імідж турніру Євро-2012 в Україні, ми хотіли б звернути вашу увагу на цю проблему й просимо Вас інформувати про дії, спрямовані на вирішення цього питання”, – цитує лист агентство.

Як відомо, протести громадян проти вирубки парку в Харкові почалися після того, як 19 травня міськвиконком дав дозвіл на знесення 500 дерев у парку для прокладання через нього дороги, яка могла б вирішити транспортну проблему.

27 травня близько 30 людей напали на учасників акції. Два учасника акції отримали 15 діб арешту за опір владі.

Джерело “Народна правда”.

1 Comment

  1. Юлія 23 Червня 2010 at 11:46

    Колектив нашої ініціативної групи дуже вдячний екологічній громадській організації “Мама-86”, зокрема Оксані за повну проінформованість із програмою на 19.06 у Харкові, а також ми вдячні за допомогу у висвітленні проблеми нашого Коцюбинського.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539