Принцип дерибану скандального лісу: земля лише для “своїх”

0

Селищна рада Коцюбинського відмовила у видачі ділянок простим громадянам. Посадовці відповіли, що немає генплану селища й відповідних документів. Водночас ділянки з лісом київської громади вони незаконно включили в межі селища й роздали понад 100 гектарів лісу депутатам сільради та “своїм”.

Громадяни звернулися до селищної ради Коцюбинського з проханнями виділити землю під забудову наприкінці 2009 року. Місцева влада їм відмовила.

Мотивація відмови простому громадянину на прохання виділити землю була такою: “На даний час в смт. Коцюбинське відсутня будь-яка містобудівна документація, тому рада не може здійснити вирішення питань вибору, вилучення (викупу), надання у власність чи користування земельних ділянок”.

Розчерком пера місцевої влади ліс перетворився на “зелені насадження”

Місцева влада посилається у своїй відповіді на статтю 1 закону “Про планування і забудову територій”, згідно з якою до містобудівної документації відноситься схема планування території, генеральний план населеного пункту, детальний план території та інші документи.

“Розгляд заяв з порушеного питання можливий лише після розробки та затвердження вищезазначеної містобудівної документації”, – йдеться далі у відповіді селищного голови місцевому мешканцеві.

У той же час журналістам СТБ та “Української правди” вдалося з’ясувати, що за підписом селищного голови Вадима Садовського незаконно роздали сотні актів власності на землю, на якій росте прадавній ліс.

Оскільки ліс роздавати, згідно з законом, не можна, то селищна рада змінила статус лісу на зелені насадження в межах населеного пункту.

Експерти Інституту ботаніки НАН України, які виїздили на прохання журналістів, щоб обстежити ліс, називають таку позицію невіглаською і вбачають злий умисел в діяльності сільського голови:

“Вважаємо, що Садовський займається непрофесійним словотворенням і підміною понять для реалізації неприпустимих дій щодо нашої природи”.

Ліс отримали депутати селищної ради, про що самі відверто зізнаються, члени й ідейні натхненники місцевої партії “Пряма дія”, які вже почали вирубку лісу для побудови школи, де будуть навчати приватних VIP-тілоохоронців під виглядом східної школи єдиноборств Андрія Старовойта.

У прадавньому лісі будують “першу у світі школу бойового мистецтва”

Простий же мешканець Коцюбинського, який проживає у селищі з 1960 року й постраждав під час аварії на ЧАЕС, має посвідчення ветерана праці й трудовий стаж понад 45 років, який йому не обійшовся без травм та інвалідності, взявся перевірити за яким принципом селищна рада роздає землю.

Через кілька тижнів він отримав відмову селищної ради з посиланням на те, що немає відповідної документації і генерального плану селища, який саме перебуває в розробці.

“Земельний кодекс нещодавно зазнав змін і з 10 грудня минулого року дійсно формалізували такі підстави для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки: невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації”, – пояснює юрист адвокатської компанії “Наталія Субота і партнери” Юрій Брикайло.

“Але і до того, як такі зміни були прийняті, практика відмови “простим людям” у наданні земельної ділянки з аргументацією, що немає генплану, містобудівної документації, відсутні вільні ділянки існувала завжди”, – додає він.

Слова експерта підтверджує той факт, що громадянин звернувся до місцевої влади за кілька місяців до того, як такі зміни в законі набули чинності.

За яким же принципом роздавали понад 500 ділянок у той час в селищі з’ясував слідчий МВС Харченко.

“У жовтні 2008 року невстановлена особа надрукувала завідомо неправдиві заяви громадян про вибір місця розташування земельної ділянки на території смт. Коцюбинське київської області, які засвідчила підробленими підписами від імені цих громадян, які в подальшому надала до канцелярії Коцюбинської селищної ради, які були у відповідному порядку зареєстровані за вказівкою голови селищної ради Садовського”, – йдеться в матеріалах слідства.

За цим фактом було порушено кримінальну справу. Слідчий наклав арешт на 501 ділянку. Ріелтери й надалі ведуть продаж цих ділянок. Журналістське розслідування триває.

Олег Боровий, “Українська правда”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539