У моєму районі ходіть лише з охороною – депутат

0

На захист лісу під Києвом стали одразу кілька громад: активісти смт Коцюбинське та представники громади Києва цими вихідними на зборах прийняли рішення домогтися надання високого природоохоронного статусу прадавньому лісу, який депутати селищної ради своїм рішенням роздали в приватну власність.

“З Google Earth видно, що латка за латкою вирубують ліс. Цей план з’явився ще тоді, коли вирішили прокласти дорогу з Ірпеня й поділити ліс навпіл. У цих природо руйнівних проектах виявив зацікавленість ректор Податкової академії Петро Мельник, який лобіює зараз об’єднання Ірпеня, Бучі, Ворзеля та Коцюбинського, щоб зробити обласний центр“, –  пояснює ситуацію голова Громадського комітету за збереження Біличанського лісу Вероніка Агеєва, яка з 2006 року веде боротьбу за збереження рекреаційного ресурсу.

“Ситуація, як у Харкові. Тепер у нас рубають ліс і хочуть будувати котеджі. Курортна зона при цьому буде поступово знищуватись. А сам пан Мельник колись заявляв у Верховній Раді, що тут повітря чисте й цілюще, як у Кисловодську. Статус національного природного парку – це чи не єдиний шлях порятунку легенів Києва”,-  каже активістка.

Вздовж нової траси Ірпінь-Київ вирубали вікові дерева і вирощують ялинки на продаж, а згодом тут, ймовірно, виростуть котеджі. Так прибутковіше

Після зборів активісти розійшлись збирати підписи. У середньому протягом години кожен з них знайшов близько ста коцюбинчан, які з готовністю підписали звернення щодо надання лісу статусу “Національний природний парк Біличанський ліс”.

Пощастило зустріти в селищі й місцевого депутата, який розкрив таємниці розподілу лісу й наочно продемонстрував перед місцевими жителями філософію лісорозбазарювання й лісовинищеня.

До нього теж, як до простого перехожого, звернулися з проханням про підпис на захист рекреаційної зони. Тоді він і зізнався, що він обранець народу.

“Я нічого підписувати не буду. Іди звідси, я тебе знаю. Ти з СТБ. Я знаю навіщо це все робиться. Я знаю хто за тобою стоїть”, – сказав Сергій Черніков активістці, яка дійсно працює на телеканалі СТБ та є дописувачем “Української правди”.

Після тривалих вмовлянь сказати, хто ж стоїть за активісткою Іриною, він порадив написати запит на селищну раду, але згодом, вирішив обійтись без бюроратичної тяганини, і повідомив, що за нею стоїть “ПінчукАртЦентр“. Чому саме ця організація захищає тут ліс – він не уточнив.

“Я розумію, що вам у це важко повірити, але я зараз дію виключно з власної волі і в моїх інтереси входить лише захист рекреаціного ресурсу. Цим я займаюсь у вільний від роботи час. Сподіваюсь, і ви хоча б колись досягнете такого рівня громадянської культури, щоб це зрозуміти”, – пояснила депутатові Ірина.

“Оскільки ми зустрілись тут на людях, може поясните, яким чином ви роздали ліс київської громади мешканцям з Дніпропетровської області? Що ви особисто зробити, щоб зберегти цей ліс від винищення й роздачі? Який закон дозволив селищній раді так роздавати ліс першої категорії”, – спитала депутата активістка.

Сергій Черніков відверто здивувався, що активістка “живе за книжкою” й додав, що якщо ліс не роздадуть вони, за що він сам особисто голосував, то його роздасть Київ.

Чому так організовано мешканці іншої області вирішили подати заяви на землевідведення в Коцюбинському, він не знає. Висновки слідчого щодо підробки заяв громадян у цій справі вважає непереконливими.

Легітимність рішень селищної ради Черніков визнає безапеляційно. Зокрема депутат селищної ради зазначив, що навіть якщо всі коцюбинчани поставлять підписи й вимагатимуть скасувати відповідні рішення селищної ради, то цього ніколи не відбудеться.

Нагадаємо, що рішення зборів щодо ініціювання референдуму з цього питання селищна рада відхилила.

Підтримати проведення референдуму прийшло учетверо більше людей, ніж того вимагає закон

“Нас обрали. У нас представницька демократія, а не пряма. Я теж можу піти і збирати підписи на підтримку рішень селищної ради. І що?” – запитав він активістів.

Прохання збирати підписи паралельно й перевірити, за що дійсно виступають прості люди, Сергій Черніков одразу відхилив.

“На якій вулиці живеш? На Меблевій? Ну то там і ходи, підписи збирай, а тут я раджу тобі без охорони не ходити. Я депутат від цих будинків”, – пояснив принципи демократії представник селищної ради Коцюбинського Черніков, який є членом постійної комісії з питань культури, освіти, молоді та спорту.

Один з присутніх мешканців селища одразу ж зазначив, що пояснювати журналістам, куди ходити і чого не робити – це перешкоджання їхній професійній діяльності, що карається законом і передбачає ув’язнення.

“А сьогодні який день тижня? Субота? Отже вона не виконує редакційне завдання”, – одразу знайшов, що відповісти депутат.

Дивує те, що коли звинувачують громадянина, в даному випадку журналіста, в тому, що він рятує ліс за чиєюсь вказівкою, то стверджують, що він на роботі й захищає інтереси тих, “хто за ним стоїть”, а коли мова йде про те, що стосовно журналіста порушують закон, то він уже й не журналіст, а рядовий мешканець селища та ще й без права на пересування, яке гарантувала конституція.

Це не перший випадок, коли депутати селищної ради Коцюбинського, демонструють вороже ставлення до працівників ЗМІ. Нагадаємо, що один з депутатів Володимир Жарков не пустив журналіста на свою прес-конференцію в інформаційному агентстві УНІАН.

Більше того, депутат Черніков звинуватив у поданні неправдивої інформації ЗМІ, в тому числі й “Українську правду”, наголосивши, що ніякої вирубки в лісі немає й журналісти, як завжди, перебільшують. Усі забудови будуть здійснені виключно між деревами. Як приклад Черніков навів Кончу Заспу.

Рожеві окуляри депутатів: якщо ви бачите, що дерева зрубані – ви марите, шановний

Чергове прохання пройтись й пересвідчитись на власні очі в тому, як Андрій Старовойт, ідеолог партії “Пряма дія”, що при владі в селищі, вирубав ділянку лісу, Черніков відхилив. Зізнався, що про це знає, і зазначив, що Старовойт за це вже отримав своє від селищної ради і не будується.

Громадські слухання щодо лісу повинні бути в Коцюбинському в серпні, але вони можуть пройти за харківським сценарієм.

P.S. Усі, хто хоче і може долучитись до збору підписів за те, щоб надати лісу статус заповідника, прохання контактувати з активістами Коцюбинського kotsubynske.community@gmail.com. Підписи вже збирає Київ, Ірпінь, Буча, смт. Коцюбинське.

Олег Боровий, “Українська правда

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539