Перспективи боротьби з наркоманією та профілактики ВІЛ/СНІД в Коцюбинському

0

Оскільки рівень наркоманії та алкоголізму в селищі доволі високий і це є сприятливим чинником для поширення ВІЛ/СНІД, то небайдужі шукають можливості, щоб зменшити загрозу для здоров’я коцюбинчан.

Мешканці все частіше знаходять використані шприци, голки та порожні пляшки з-під алкоголю. Питання безпеки життєдіяльності й санітарії для місцевої влади не є першочерговими.

Вадим Садовський те депутати селищної ради зайняті більш важливими для себе справами – вони та їхні родичі отримують в приватну власність ділянки в лісі, який вже почали вирубувати однопартійні депутата Володимира Жаркова.

У Ірпені за такою ж схемою, як і в Коцюбинському, ліс першої категорії місцева влада своїм рішенням перевела в “деревинну рослинність” й переводить у пожежному порядку перед виборами собі в приватну власність.

Мер Ірпеня Олег Бондар пояснював на зустрічі з представниками своєї громади, причини роздачі земель у приватну власність. На його думку, ліс – ‘це суцільний розсадник наркоманів’.

Такими ж аргументами користаються і в селищі Коцюбинському. Люди, які вірять, що їм дістануться землі і називають ліс зоною небезпеки.

“Та Ви були там у лісі? Там гидко ходити. Як тільки сутеніє, то я дитину забираю, бо туди вже підтягуються гультяї. Не буде тут парку, буде приватна власність. Що ви тут агітуєте, підписи збираєте?” – обурюється одна з мешканок на зупинці на ініціативу громади зберегти ліс.

Намагання вирубати частину лісу й приватизувати землю не усунуть проблеми наркоманії та алкоголізму, оскільки таким способом не викорінюються причини прояву низького рівня культури і розвитку частини громади.

Якщо ліс стане приватною власністю, то проблема шприців, голок та пляшок з-під алкоголю буде актуальною вже не в лісі, а на дитячих майданчиках, на подвір’ях школи, під під’їздами. Багаті будуть жити у маєтках, а життя більшості коцюбинчан погрішиться.

Фонд Олени Франчук “Антиснід” після звернення активістів селища, які просили організувати пунти обміну шприців задля зменшення небезпеки, порадив небайдужим представникам громади сконтактуватись із Міжнародним благодійним фондом “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

“Програми профілактики щодо інфікування ВІЛ у першиу чергу спрямовані на так звані групи ризику, однією із яких є споживачі ін’єкційних наркотиків. І завданням программ є не лише те, щоб шприци не валялись на вулиці. Вони спрямовані на роботу з громадою населених пунктів, в яких рівень інфікованості й поширеності ВІЛ-інфекції дуже високий. Безкоштовні пункти обміну шприців – це лише один із компонентів комплексної системи допомоги. Такі групи ризику слід забезпечуються шприцами, спиртованими серветками, презервативами, тощо. Роздаються інформаційні матеріали профілактичного напрямку, надаються консультації соціальними працівниками, лікарями, психологами, юристами, проводяться експрес-тести на ВІЛ, сифіліс, гонорею, хламідіоз. З цього року запроваджується експрес-тестування на гепатит В і С,” – пояснює особливості роботи з населенням Ольга Бургай, старший фахівець відділу управління проектами у центральному регіоні України МБФ “Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

“На жаль, у Київській області недостатньо організацій, які займаються профілактикою ВІЛ-інфекції серед груп ризику. На сьогоднішній день профілактичні програми реалізуються у м. Бровари, м. Біла Церква. З жовтня місяця розпочнеться робота у м. Ірпінь, Буча, Боярка. Наприкінці жовтня буде проведено зустріч із керівниками організацій, які працюють у місті Києві та Київській області, на якій ми розглянемо перспективи впровадження профілактичних програм у Коцюбинському. Ми можемо також навчити громадські організації селища, які будуть зацікавлені самостійно проводити профілактичну роботу серед груп ризику , а також запропонувати їм взяти участь у відкритому конкурсі проектів з профілактики інфікування ВІЛ серед груп ризику влітку наступного року . Ми готові організувати і провести круглий стіл у селищі Коцюбинське і запропонувати місцевим організаціям спробувати свої сили. Запровадження профілактичних програм – не швидкий шлях. Треба знайти вихід на цільову групу, отримати підтримку з боку місцевої влади, налагодити стосунки змедичним та соціальним сектором тощо. Я буду вести переговори щодо вашого питання із організаціями, які проводять профілактичну роботу у м. Київ та Київській області й повідомлю через місяць про результати,” – додає вона.

Громада із нетерпінням чекає рішення зустрічі організацій та із свого боку обіцяє організаторам максимальну підтримку в селищі.

Якщо серед нас є представники організацій, які зацікавленні у проведенні профілактичної ідеальності серед груп ризику в Коцюбинському або вже її здійснюють, повідомте в МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» регіональному координаторові Галині Надутій (044) 490 54 85, внутр. 220.

Коцюбинське.com.ua – Сайт громади селища

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539