Скільки коштує голос виборця: у смт Коцюбинському розцінки найвищі / Відредаговано + Оновлено

1

Один коцюбинчанин у розмові з журналістами розповів, що йогокоханій запропонували 300 гривень, якщо вона проголосує за конкретного кандидатат на селищного голову.
“Вона відмовилась, ми слава Богу, не потребуємо грошей,” – розповідає Олег.

Схема дій така: до людини звертається добре знайомий сусід чи сусідка й пропонує 300 гривень за голос кожного члена родини, який має право голосу. Ця схема вже отримала назву “мережевий передвиборчий маркетинг”.

Журналісти з’ясували середньостатистичну вартість голосу виборця на чорному ринку.

Вона дорівнює вартості кроля на базарі.

“Середня ціна по Україні 150-200 гривень від сільської до міської місцевості. За підкуп виборців, згідно з законодавством, світить 5 років ув’язнення. Опитування соціологів показали, що є 15-20 відсотків несвідомих людей, які готові продати свій голос”, – пояснив ситуацію з підкупом виборців експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Він додав: ” Для порівняння, наприклад, баран коштує на ринку 700 гривень. Будь-яка свійська тварина, крім курки, коштує дорожче, ніж голос продажного виборця”.

Він також наголосив, що 300 гривень за глос – це дорожче, ніж по всій Україні, бо в Коцюбинському ще земельний ресурс не розподілений.

Комітет виборців України пояснив від чого залежить цінова пропозиція за голос виборця.

“Ціни різні, бо різні технології. Щоб 300 гривень платили – я не чув. Про 100 чув. Це ціни в нас в Одесі. Вартість може визначатись такими факторами: загальний рівень життя в даному населеному пункті, рівень заробітків, ціна питання для тих, хто підкуповує. Якщо для тих, хто підкуповує – це остання надія, то він буде давати високу ціну. Але як проголосує виборець, перевірити ніхто не може”, – пояснив представник Комітету виборців України Анатолій Бойко.

“У вас Київ поряд і велике зіткнення бізнес-інтересів, ну, і наявність ресурсу. Заради заволодіння землею кандидати готові платити. Тільки громадянам дадуть 300 гривень, а заберуть на 3 тисячі доларів”, – підвів підсумок представник КВУ.

Більше, ніж 1/5 населення України готова продати свій голос на цих місцевих виборах. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Громадянською мережею Опора і фондом “Демократичних ініціатив” імені Ілька Кучеріва.

За 50 гривень готові продати свій голос менше відсотка опитаних Українців. Якщо запропонують до 100 гривень, то знайдеться трохи більше відсотка охочих.

Близько 3% українців готові продати свій голос, якщо запропонують від 100 до 200 гривень.

Якщо ж ціну підняти до 300, як це пропонують в Коцюбинському, то знайдеться близько 3,5 % охочих.

До 500 гривень – у стільки оцінюють свій голос близько 4% респондентів. Дорожче готові продатися понад 14 % опитаних.

Головні причини, які впливають на такі рішення громадян: складна матеріальна ситуація, байдужість до всіх кандидатів та прагнення заробити на всьому.

Тим часом у кандидата Кредісова, який нібито обіцяє 300 гривень за голос, кажуть, що брати треба все, що дають.

“Беріть все, що вам пропонують: гроші, землі, яхти. Але голосуйте так, як вам хочеться. Ми людей не купуємо, за голоси гроші не даємо. Був випадок, що комісія отримала заяву від наркомана. Він стверджував, що йому хтось схожий на Кредісова дав 1000 гривень. Цим фактом зараз займається прокуратура. Ми втомилися вже таке коментувати”, – сказав Олександр Шаян, який працює в штабі цього кандидата.

P.S. Журналісти звертаються до коцюбинчан з проханням повідомляти про факти підкупу мешканців журналістів й виборчу комісію.

Олег Боровий, “Українська правда”

1 Comment

  1. Олег 26 Жовтня 2010 at 15:22

    Цікавий факт про підкуп Коцюбинчан. Точніше не підкуп а розвод.
    Учора уночі, як сказав мені один із депутатів селищної ради, Селищна рада проголосувала за те, щоб видати право на отрмання земельної ділянки ще 1000 коцюбинчанам. Садовський просить за прискорення процесу із кожного по 2000 долларів. Гроші хочуть наперед. Тепер подумаймо так – кожен із людей, що отримали бумажку про право мати земельну ділянку приносять свої гроші. У певного кола людей на руках опиняєтсья 2000000 долларів. І вони із якихось причин програють вибори. І просто зникають у невідомому напрямі. Якось не хочеться бути кроликом.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539