Як пройшла дискотека: великі добрі справи маленьких Українців / Колонка автора

8

Ми всі щодня читаємо про політиків і бачимо їх на екранах. Від них буцімто залежить наш добробут. Ми часто не усвідомлюємо, що не їм, а саме нам під силу змінювати цю державу на краще.

Мої студенти вкотре мене дивують і доводять, що Україну можна розбудовувати щодня власноруч.

До всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у моєму селищі вони вирішили для молоді провести дискотеку в будинку культури. І виявилось, що це можливо навіть тоді, коли коштів на це, як завжди, немає.

Часто нам, журналістам холдингу, кажуть, що ми показуємо сюжети про діяльність Фонду Олени Франчук “Антиснід”, і це – джинса.

Я скажу так, що хороші й добрі речі треба популяризувати, щоб люди розуміли, до кого можуть звернутися по допомогу.

Після дзвінка до “Антиснід”, де я особисто нікого не знаю, мені кур’єр від цієї організації привіз 300 презервативів та інформаційні брошури, які я частково спакувала в конверти й розкидала по поштових скриньках мешканцям селища 1 грудня, а частково ми їх роздавали разом із студентами на дискотеці в клубі селища.

Три тисячі буклетів про вплив на організм клубних наркотиків, марихуани та про наслідки сексу без презервативів нам для заходу після телефонної розмови виділили в Міжнародному благодійному фонді “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

Студенти, які входять до Ротаракт-Клубу “Київ-Центр”, самі спланували програму заходу, частково привезли з собою техніку, підібрали низку відеороликів, роздобули футболки, сумки й контрацептиви, які залишилися в них ще з попередніх аналогічних заходів.

watch?v=WqCvzxqq33w&feature=related

Хоча оголошення про захід систематично зривали, на дискотеку все ж прийшло близько 30 молодих людей. Заохотити їх до танців було не так легко. Допомогли презервативи та призи від СТБ.

Ми розуміли, що відеоролики навряд чи хтось захоче уважно прослухати – не та аудиторія. Можна було б просто втратити тих, хто вже прийшов.

Тому вирішили давати призи тим, хто після перегляду кількох роликів через деякий час дасть відповідь на поставлені нами запитання. Спрацювало. Я сподіваюсь, що якийсь відсоток інформації сприйняли всі відвідувачі дискотеки.

Найцікавіше, що до організаторів постійно хтось підходив і уточнював, чи це робиться дійсно безкоштовно. І коли отримували ствердну відповідь здивовано перепитували: “Навіщо вам це треба?”

Після того, як я в блозі написала про відкритий урок щодо випускних тестів, який у нас в школі провели члени Української студентської спілки, до них звернулися депутати інших селищ з проханням провести такі самі заходи.

Впевнена, що писати треба не лише про великих Українців і їхні дії чи бездіяльність в країні. А й про успішні історії тих, хто лише починає розбудовувати нашу державу.

Я щиро вдячна долі, що я вчила декого з цих студентів, бо тепер я можу в них навчитися – і це найбільше щастя. В їхньому віці, я не працювала на суспільство. Я просто вчилася і працювала над саморозвитком.

Над зменшенням рівня наркоманії й ВІЛ-інфікованості я задумалась і почала працювати лише після таких знахідок на суботниках.

Стало зрозуміло, що це може торкнутися кожного, а значить мене, і моїх близьких. Отже ця проблема не така вже й далека всім нам.

І якщо ще не пройшло і десяти років, а молодь стала такою активною, то все можна змінити.

Насправді майбутнє і сьогодення, на щастя, в руках кожного з нас, а роль “великих” українців в ньому ми часто переоцінюємо.

Ірина Федорів, УП.

ФОТОРЕПОРТАЖ:

Коцюбинські хлопці навідруб відмовилися танцювати зі світлом. Оскліьки вимкнути його було неможливо (паралельно вимикалась і живлення апаратури), полізли викручувати лампочки.

Коли стало темно, почали танцювати…


На дискотеку прийшов відвідувач, який розіграв між іншими приз – квиток на концерт. Він запевнив, що сам у цьому клубі 8 років поспіль “крутив дискотеки”.

Наприкінці заходу представники Ротаракт клубу “Київ-Центр” роздавали брошури та презервативи.

8 коментарів

  1. антифанатичка 7 Грудня 2010 at 22:33

    Під час так званої “благодійної акції” не 30, а добре якщо 15 навіть попри обіцяний фейсконтроль пройшли уже”під кайфом” не відомо якої місцевості хлопців між переглядом відеороликів, танцями,інтелектуальними іграми в туалеті добре розважались: пили, нюхали, курилили, розібрали стелю, вирвали кран, кровю обмазали стіни і підлогу аж до танцювальної зали.
    Одні організацій надали матеріал, інші інформацію, ще інші приміщення, апаратуру, ще хтось охорону, хтось буде мити, лагодити сантехніку, стелю, прибирати приміщення…далі перераховувати?
    А ви, пані Федорів скрізь по сайтах, по світу кричите про свій альтруїзм.
    Висновок: ви, пані, задовільняєте своє марнославство і для цього використовуєте різні засоби.
    Висновок: добре бути альтруїстами за чийсь кошт

    • Ірина Федорів 8 Грудня 2010 at 16:37

      Щодо того, що було в туалеті, то перераховане Вами правда. Там дійсно було 4 краплі крові (2 на стіні, 2 на підлозі), одна склянна трубка (я не знаю для чого вона, але підозрюю, що там таки щось вживали), запах був такий, що там дійсно курили, стелю ніхто не розбирав, те що мені показали, в туалеті бракувало в одній кабінці 5см куска верхнього перекриття. Я це все знаю. Я запропонувала дирекції клубу 1) прибрати все самій і 2) компенсувати завдану стелі шкоду власним коштом. Це може підтвердити Людмила Адольфівна – директор клубу.

      Але і ці люди, які це зробили, це люди, з якими треба працювали й які потребують тим більше допомоги. Від них відхрещуватись не можна.

      І стаття про студентів, які і є альтруїстами 🙂

    • Спостерігач 8 Грудня 2010 at 17:09

      Шановна Антифанатичка, на яких вихідних я зможу відвідати дискотеку, яку організуєте саме ВИ? Те про що Ви пишете це проблема створена не Федорів, а минулим, вірніше до цього часу ніхто не звертав на соціальний розвиток молоді. А тепер маємо, що маємо. Сподіваюсь Ірина не опустить руки і в подальшому буде приділяти увагу саме цій проблемі.

  2. антифанти 9 Грудня 2010 at 19:27

    Здається вашій Ірині подобається не вирішувати проблеми , я їх створювати.
    На рахунок дискотеки, шановний спостерігачу. Мета заходу, здається була інша, але вам , дійсно, крім дискотеки, нічого видно не потрібно.

    • Спостерігач 10 Грудня 2010 at 14:08

      Ніколи не буває великих справ без великих перешкод (антифанатів). І хочу Вас засмутити, я вже не в тому віці, коли дискотека це головне. Так коли ми зможемо побачити на власні очі та у всій красі Вашу спроможність до організації подібних заходів?

  3. антифанти 9 Грудня 2010 at 19:28

    вибачайте за технічні описки

  4. антифанти 10 Грудня 2010 at 22:57

    про які великі справи ви говорите? про дискотеки?
    а чому я повинна їх організовувати? я цим не хворію.
    та ще й ви не танцюєте…

    • Спостерігач 10 Грудня 2010 at 23:32

      То на що Ви тоді хворієте, щоб ми знали чого очікувати і від чого запобігатись? Зробіть будь якій захід соціального спрямування для молоді селища. Я впевнений, що редакція сайту розмістить анонс, а Ви обов’язково напишете про цей захід свою колонку. Решта буде коментувати, дякувати та цінувати. Ви виправдаєте наші очікування?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539