Випробування дощем: підтоплені шкільні стелі, стіни й електромережа / ОНОВЛЕНО

1
Дирекція школи селища Коцюбинське шукає вільні класи для учнів. Дах школи не витримав перших злив та мокрого снігу.
.
“Наших дітей перевели в інший клас. А що буде коли наступного дня не буде вільного приміщення? Крапає прямо над електродротами, у таких класах включати світло заборонено. Присходинкові снінки мокрі з третього по перший поверх,” – пояснює Наталя, мама одного зі школярів.
Дітям з третього поверху доводиться бігати в туалет поверхом нижче. Але й туди вдається потрапити не всім охочим.

“Там черги. Перерви не вистачає. Я не ходжу в туалет. Мені страшно, що я запізнюсь на урок,” – зізнається учениця молодших класів.

Навіть ті з молодших, хто достояв в черзі все одно можуть не потрапити в туалет.

“Я забіг а там стоять двоє старшокласників і курять. Мені сказали: “Рулі атсюда”. Ну, я й побіг шукати інший туалет,” – розповідає першокласник Роман.

Батьки про курців у класах начувані та й самі бачили не раз. Але не розуміють, як можна виганяти малечу з туалету, коли інші зачинені через підтоплення.

“Те, що вони там курять мені і вчителька казала. А на вчителів вони не реагують. І я сама малого водила й бачила двоє курили. Але зараз виганяти з туалету малих… Куди ж їм іти? Ми ж не можемо водити їх за руку щоперерви,” – дивується мати.

Директор школи намагається вирішити цю проблему й сам неодноразово з майстрами піднімається на дах. Але одним бажанням полагодити всю конструкцію неможливо.

“Треба зробити шатровий дах, вартість якого близько 2 мільйонів. Слава Богу, що сьогодні морозець і проблема припинила своє існування. Як тільки погода зміниться – вона повернеться. Ми єдина школа, яка ще не має шатрового даху. От в ірпінських школах вони є,” – бідкається директор школи Ігор Лошицький.

В Ірпіні про проблему школи знають і обіцяють вирішити.

“Я направив туди фахівців, щоб з’ясували причину. Причини незрозумілі. Незрозуміло, чи це неякісна робота, чи це, може, трісла панель, чи з водостоками проблема. Сьогодні з’ясуємо. Я винесу це питання на бюджетній комісії, яка засідатиме сьогодні близько обіду,” – пояснює начальник відділу освіти головного управління освіти і науки міста Ірпеня Василь Туташинський.

“Шатровий дах не робиться за один день та ще й взимку, будемо дивитися, що можна реально зробити зараз,” – додає він.

Фінансування на капітальний ремонт не було впродовж двох останніх років.

Батьки ж і раді б допомогти, але такі кошти пожертвувати не можуть.

“Ми й так здаємо гроші і на нові парти, і на стільці, закуповуємо питтєву воду в балонах для бойлерів у клас. Робимо ремонти класів. Коштів на дах у нас немає, а нам так хочеться, щоб діти були в нормальних, людських, умовах. Ми ж платимо податки і маємо право на бодай мінімальне забезпечення школи наших дітей з боку бюджету,” – твердять батьки.

В ліцеї таких проблем через негоду немає.

“У нас шатрова криша, хоч і старенька, тримається. Її перекривали, правда” – пояснює ситуацію директорка ліцею Тамара Нетяга.

Після засідання комісії з’ясувалося, що дефіцит бюджету складатиме 4 мільйони гривень, отже про шатровий дах для школи і мови бути не може.

“Така в нас держава, люди, на жаль, не платять податки. Треба шукати спонсорів”, – сказав Туташинський.

За матеріалами Української правди.

1 Comment

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539