Голодні школярі: тендер провели вчасно, але їжі нема / ВІДЕО

1

Учні Приірпіння залишилися без харчування з 1 квітня.

Попри те, що Міністерство соціальної політики провело вчасно тендер, його переможець, “Іванівський школярик”, не в змозі забезпечити дітей гарячим харчуванням, повідомили редакції Головного управління освіти й науки в Київської облдержадміністрації.

“Люди, які претендують на гаряче харчування, вони подають документи і виграють, а потім приїздять і дивляться по факту. У них нема ні майна, ні обладнання, ні людей.

Треба взяти в оренду приміщення їдальні. Для цього вони мають взяти участь в конкурсі. А в них не готові документи.

Люди перше б мали ознайомитися з правилами харчування, а потім подаватися. А в нас виходить зворотній процес,” – пояснює чому тендер проведений, а харчування немає Ярослав Маляренко, начальник відділу освіти м. Ірпеня.

Нагадаємо, на початку навчального року гаряче харчування було відсутнє в деяких школах Київщини 20 днів і першого вересня викладачі й дирекція навіть не повідомили батьків про відсутність харчування. Діти повернулися додому голодними й з головним болем.

Зараз, за словами дирекції, інформацію донесли до батьків заздалегідь.

“У нас були батьківські збори. Дітям, батьки яких не прийшли, записували навіть в щоденник. У нас діти приходять з бутербродами, додатково в їдальні випікають пиріжки з капустою, повидлом, яблуками, іноді з творогом.

Коли буде харчування не знаємо. Поки поїхала делегація в Мінпраці і соцвідносин,” – розповідає про ситуацію в ліцеї селища Коцюбинське директорка Тамара Нетяга.

Батьки розповідають, як і коли дізналися про те, що їхні діти будуть без гарячого харчування.

“Забирали дитину з школи в п’ятницю. Сказали нам, що нема харчування і що це тимчасово, на пару днів. Відправляємо, так як і всі з бутербродами. Я не знала, що це може затягтись,” – каже Наталія, мати учениці молодших класів.

Фактично всі школярі цього району мають харчуватися державним коштом. Вони мають такі пільги, оскільки проживають в чорнобильській зоні. Відсутність харчування декому додає фінансових клопотів.

“Дуже погане ставлення держави до дітей. Хай би хоч фрукти давали чи гарячий чай. Я печу пиріжки, сирники. Це накладно. Ми пенсіонери, а донька одна виховує онуку. Викручуємось як тільки можемо,” – пояснює бабуся семикласниці Ольга.

Більш забезпечені батьки давно перестали розраховувати на харчування від держави.

“У нас надії ніколи не було великою на школу в принципі. Тому я не засмутилась. Я поклала сину бутерброд, яблуко та гроші. Я думаю, син витримає до першої години, прийде додому і поїсть,” – говорить Анастасія, мати одного із школярів.

У навчальних закладах скоротили перерви, щоб учні раніше могли йти додому.

Проблеми й перебої в Приірпінні з харчуванням в школах виникають постійно.

Чиновники не для преси пояснюють, що головна проблема в тому, що тендери проводить міністерство, а управління освіти Київської області не бере на себе ініціативу й не пише клопотання до Кабміну, щоб децентралізувати цей процес й взяти на себе організацію й відповідальність за його виконання.

ОНОВЛЕНО:

Начальник Головного управління освіти і науки Київської області Віктор Бутник стверджує, що обласне керівництво щодо цього питання зверталось до уряду Тимошенко. Повторних спроб не робили.

Тим часом директор “Іванківскього школярика”, який виграв тендер, з огляду на ситуацію, що склалась, хоче відмовитися від нього.

“Я приїздив у районо Ірпінське. Вони кажуть виграли інші харчовики тендер без посвідчень, а я виграв з посвідченнями (для чорнобильців). Потім кажуть, що приміщення вже здали в оренду і буде дві хазяйки на кухні. Як кажуть розривати договори? Я кажу давайте домовлятися.

Орендну плату хочуть ставити 7-8 тисяч гривень, а я її таку в тендер не закладав. Далі кажуть ми поварів не дамо. Я напишу відмову від тендеру,” – говорить Владислав Глущенко, директор “Іванківскього школярика”.

На початку навчального року Мінсоцполітики повторно проводило тендер й харчування в школах не було три тижні.

1 Comment

  1. Оксана 9 Квітня 2011 at 17:36

    Батьки і діти не повинні страждати в даній ситуації. Якщо діти не отримують гаряче харчування в школі, то дирекція повинна видавати довідки і батьки мають змогу отримати грошову компенсацію. Але в вересні 2010 року дирекція школи відмовлялася видавати такі довідки.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539