Боротьба з ВІЛ/СНІД у селищі: соцпрацівники потребують приміщення

0
СНІД забрав життя 94 прилучанУ селищної ради громадська організація “Фонд допомоги “Життя”, яка цього року розпочала роботу , просить в селищної влади приміщення для проведення безкоштовного тестування на ВІЛ/інфекцій, що передаються статевим шляхом/гепатити та для роботи консультативного пункту.
 
“У нас головний офіс в Броварах. Доводиться з собою постійно все возити: коробки з шприцами, тест-системи, презервативи, спиртові салфетки тощо. В Ірпені ми всю зиму пішки ходили, мерзли. Потім нам приміщення виділили.
 
Було б дуже гарно, якщо б у Коцюбинському було теж маленьке приміщення, щоб соціальні працівники могли  консультувати населення та вразливі верстви населення щодо ВІЛ, профілактики ВІЛ та інших тяжких захворювань і щоб вони там могли хоч тижневий запас тест-систем та шприців залишити. Зараз ми просто ходимо по вулицям селища. Є два маршрути. Ми самі підходимо до людей. Вони ще не звикли до такого, але до всього треба звикнути.
 
Ми проводимо обмін шприців, щоб їх не кидали на дитячих майданчиках. Тестуватися можуть не лише наркозалежні люди, але й так звані групи ризику. Зокрема ті, хто мав незахищені статеві стосунки. Вони отримують консультацію й засоби профілактики.
 
У нас проект Зменшення шкоди, який передбачає консультації соцальних працівників та професійних лікарів, – дермовенеролога, інфекціоніста. Експрес-тести можна зробити на ВІЛ/СНІД, гепатити, сифелис, гонорею, хламідіоз. Позитивних направляємо в СНІД-центри, для гепатиту в Україні лікування не передбачене, але ми направляємо на консультації до інфекціоністів. Приміщення вкрай потрібне,” – розповідає соціальний працівник Еліна Кириченко.
 
На останній сесії розглядали можливість надання приміщення в одному з корпусів, які перебувають в довгостроковій оренді релігійної громади на Лісовій (два сусідніх крила стаціонарної лікарні), але питання так і не було вирішене.
 
Після майже годинної суперечки між депутатами селища, які обговорювали проблеми з браком приміщень для медперсоналу лікарні та благодійного фонду й проблем релігійної громади, якій в довгострокову оренду надали два крила будівлі, вирішили доручити комісії, що відповідає за соціальні питання вивчити це питання й доповісти на наступній сесії.
 
“За півроку ми плануємо охопити своїми послугами 250 наркозалежних. Зараз очікуємо на дозвіл від департаменту з питань виконання покарань, щоб розпочати роботу в тому числі й у Ірпінському виправному центрі №132,” – повідомляє директорка організації Марина Лебедєва.
 
Нагадаємо, після звернень активістів, селищу виділили грант в межах цієї програми у розміні 23 тисячі гривень на півроку. В жовтні за результатами роботи волонтерів у селищі будуть розглядати можливості подовження фінансування.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539