Перевірка законності вирубки лісу біля озера

5

О 10 ранку поблизу озера зібрався чималий гурт людей.

“Зібрались люди, депутати, приїхала Ірпінська прокуратура і, по-моєму, Святошинська. Були представники лісгоспу і водного господарства. Зустрілись, подивились, пофотографували, що вирубали, що копають.Людина з водного господарства показала документи, сказала, що все законно, що не розуміє в чому питання. Він пояснив, що область замовила чистку озера, що робиться благо. Нема ніяких порушень, бо біля озера санітарна зона, яку вони обслуговують, згідно з нормами.

Показували ще, що лісники вирубали ліс за озером. Працівник з лісгоспу пояснив, що це була санітарна вирубка і в них є документи,” – розповів депутат селищної ради Казіміров.

Дійсно, перш ніж розбиратись з вирубкою біля озера, депутати повели гурт трохи вище Любки, де вирубана ділянка лісу площею 2 гектари.

“Мені казали, що там буде прокуратура. Ми приїхали на місце, а там балаган. Ніхто не представлявся, не надавав документів. Замість того, щоб розбиратись з вирубкою біля озера, депутати, я так розумію, повели всіх до ділянки, де була суцільна рубка – два гектари. Ми там вже землю розпахали для посадки весною.

Почали кричати, що то ми ліс рубаємо. А там був сухостій вище норми і потім пожежа. Всі документи є, і акт обстеження і лісорубний квиток. Все належним чином зроблене.

Ми не проти очистки ставка. Хай чистять. Просто треба ж погодити. А вони кажуть, що їм наших погоджень не треба. Я показав документи. Та кого вони там цікавили? Мені представник чи то з області, чи то з водного господарства, сказав, щоб я ці документи поклеїв в туалеті. От така розмова. З ким там розмовляти? І згадувати не хочеться.

Потім приїхала прокуратура Святошинського району та представники державної екологічної інспекції. Прокуратура попросила дати документи, які в нас є і ми поїхали,” – говорить лісник Святошинського ЛПГ Володимир.

На місці події побувала журналістка бюро журналістських розслідувань “Свідомо” Оксана Скрипник, яка поділилась з нашою редакцією своїм фоторепортажем і враженнями з побаченого і почутого:

“Люди зібрались біля озера, щоб почути чітку аргументацію, чому відбувається вирубка біля озера. Натомість, коли прибула екологічна служба, всіх повели до зовсім іншої ділянки. Тут проводилась чистка, навіть пеньків уже не залишилось, землю підготували до весняних насаджень. Почали на місці поширювати чутки, що лісники ту ділянку рубали потай вночі.

Це нагадувало дитячий садок – дітки нашкодили, а щоб згладити вину, заклали інших. Так ось – не вийшло. У головного лісничого вся документація в нормі, він її і показати зміг.

А от представник Управління водного господарства в Києві та Київській області послався на 557 постанову Кабміну про здійснення природоохоронних та протипавокових заходів. Заходжу після повернення в редакцію на сайт zakon.rada.gov.ua,  а там зовсім інша постанова…

Чи то пан з водного господарства забув закони, які регулюють його діяльність, чи то він не знав, як себе виправдати… Дивує, що 30 років ніхто нічого не робив, а тут поділили ліс і за чистку озера взялися одразу…
Але справа навіть не в цьому. І замість того, щоб цивілізовано вирішити питання, почалось лиття бруду на всіх, хто попав під руку.”

Лісники Святошинського лісопаркового господарства на звинувачення про нічні рубки реагують посміхаючись.

“Дивують байки, які розповідали люди коло вирубаної ділянки площею в 2 гектари, що ми рубали дерева вночі. Це проти техніки безпеки. Спробували б вночі по темному рубати 2 гектари. Лісоповал тривав на цій ділянці чотири дні. Правоохоронні органи не треба за ручку водити до цієї чи інших ділянок.

На усні звернення вони не реагують. Якщо когось турбує питання двох гектарів лісоповалу за Любкою чи зачистка лісу біля залізничних колій після буревою, нехай звертаються до правоохоронних органів. Тоді вони нас змушені будуть перевірити й ми надамо документи. Якщо це цікавить громаду – ми можемо і так документи дати для перевірки.

Там ділянка 2 гектари вже розпахана для посадки. За день тим, хто садитиме, будемо платити навесні 100 гривень. Але це не 100 гривень на дурницю. Наприкінці дня буде спина боліти це точно. Тридцять депутатських рук будуть незайві,” – говорить лісник Олександр Топчій.

Очевидці кажуть, що гурт, що зібрався біля озера, як і кожен в селищі не проти очищення водоймища.

“Я прогулювалась з коляскою. Ближче туди під’їхати не могла. Там було багато людей, всі кричали. Я тільки чула, що старші люди звідти повертались і казали, що чистка озера – це справа хороша. Але ліс не треба рубати, він не один десяток років ріс, щоб його за хвилини знищити,” – говорить мешканка вулиці Меблевої Тетяна.

Працівники прокуратури продовжують збір документів, щоб передати їх до Генпокуратури.

Tagged with: , ,

5 коментарів

  1. Огородник Сергій 25 Листопада 2011 at 09:50

    Щиро дякую авторам за інформацію. Відстежуємо.

    29-го о 15:20 у Київському апеляційному адміністративному суді відбудеться засідання – там обов’язково будуть люди від ГПУ, крім обласної прокуратури.

  2. Коцюбинчанин 25 Листопада 2011 at 15:25

    От читаю наступну нісенітницю пані Федорів і не розумію навіщо ж таке писати, навіщо все так підстроювати? Цитую:
    “А от представник Управління водного господарства в Києві та Київській області послався на 557 постанову Кабміну про здійснення природоохоронних та протипавокових заходів. Заходжу після повернення в редакцію на сайт zakon.rada.gov.ua, а там зовсім інша постанова…

    Чи то пан з водного господарства забув закони, які регулюють його діяльність, чи то він не знав, як себе виправдати…”

    Мене зацікавила ця ситуація і я також зайшов на сайт ВРУ , але на відміну від автора я знайшов там саме ту постанову яку і хотів. КОЖЕН БАЧИТЬ ЛИШЕ ТЕ ШО ХОЧЕ БАЧИТИ !!!
    Ось посилання на ту постанову про яку написано в статті:
    http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/557-2005-%EF

    • гражданин 26 Листопада 2011 at 00:14

      Ну, 100 % каждый видит то, что хочет. То, что Вы анализируете как последующий бред Федорив – ведь не ее слова и не слова редакции. За кавычками кто следить будет? Раз уже обвинили в том, что на озеро пару лимонов отгрохали, но это были слова Боримского. Это слова, я так понимаю некой Оксаны Скрипник… У нее нужно спросить на какой год ссылался этот человек. А то, что везде виновата Федорив – так это понятно. Куда же без нее. Она вездесущая. У страха глаза велики.

  3. Антоніна 25 Листопада 2011 at 22:23

    Шановні панове “коцюбинчани” , чи хто там писав даний текст, ставлю до вашого відома, якщо ви дійсно мешканці селища, то ви б добре знали, що Любка знаходиться набагато далі від того місця, де ми вчора були, тож перш, ніж дбати
    про добробут нашого селища, будьте ласкаві, вивчить як мінимум його географію!!!!

  4. Коцюбинчанин 26 Листопада 2011 at 20:10

    Пані Антоніно. Я добре знаю де знаходиться Любка. Я прошу вибачення, але я не зрозумів дочого Ваш коментар який адресований мені? Я щось невірно написав? Вам вдалося знайти ту постанову №557 ?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539