Голодні птахи стукають в шибки у пошуках їжі / Відео

1

“Два дні поспіль у наші шибки билася пташка. Ми відчинили вікно й забрали її. Сиділа вона в нас у кошику для білизни і їла насіння. Наступного ж дня ми купили для неї клітку. Вона зовсім нас не боялась, то ми думаємо, що може вона в когось жила й вилетіла.

Переглядали зображення птахів й думаємо, що це – дубонос,” – говорить мешканка вулиці Лісової Алла.

Орнітологи підтвердили здогад коцюбинчанки.

“Тут навіть по дзьобу видно, що дубонос. Дубонос доволі свободолюбива й прудка птаха. Я спостерігав її на оз. Вирлиця, однак сфотографувати так і не вдалося – птах постійно перелітав з дерева на дерево.

Якщо птах попросився до людини, то, очевидно, замерз. Відтак, зараз варто за ним поспостерігати. Якщо буде поводитися спокійно й не буде сильно битись об стінки клітки чи приміщення, то варто потримати його до того, як спадуть морози. Утім, якщо птах відігріється і почне битися – треба випускати, інакше може забитися насмерть.

Взимку птахи потребують нашої допомоги, адже мегаполіс і загальна діяльність людини відбивається на запасах їжі для пернатих. Ба більше, мало хто дотримується правила – “зібрав сам, залиш тваринам”. В такі морози птах потребує більше енергії для того щоб не змерзнути. Добре, якщо поруч є супермаркет з кондиціонуванням, де птахи можуть погрітися, в інших випадках варто ставити годівнички або підвіщувати корм в сітці чи на ниточках.

Найбільш поживне для птахів – несмажене насіння та горішки. Останні особливо полублять ворони, граки і круки. Не варто годувати пшоном і хлібом, адже це рівноцінно тому, що самому наїстися поп-корну. Швидке відчуття ситості, але і таке ж швидке настання голоду. На жаль, багато людей про це не знають, і мені постійно доводиться боротися з “добродіями”, що підкидають хліб до годівниці. Якщо не маєте насіння можна покласти печива, воно більш поживне.

Окрім насіння можна підвішувати несолене сало, яке дуже полюбляють синички і дятли, також можна покласти зварену в мундирах картоплю та фрукти, які як і картоплю можна трохи подрібнити. Для такої “дрібноти” як довгохвоста синиця можна насипати проса.

Головне, якщо ви беретеся підгодовувати птахів – робіть це регулярно, адже за нестачі корму птахи просто гинуть – радить чим підгодовувати птахів член товариства охорони птахів Ігор Розкладай.

1 Comment

  1. Лена 8 Лютого 2013 at 14:55

    Весной дубоноса бязательно отпускают на волю!!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539