Облрада заснувала нову газету – “Час Київщини” – й дала їй нове приміщення

1

30 липня засновники нової комунальної газети «Час Київщини» – київські облрада та облдержадміністрація – подарували виданню редакційний офіс у центрі столиці (вул. Петлюри, 16/1). Приміщення газеті здали в оренду за одну гривню. Про це було оголошено на урочистому відкритті офісу.

«Національна спілка журналістів України загалом підтримує ідею роздержавлення преси, яка вже багато років обговорюється в Україні. Можливо незабаром буде ухвалено відповідний закон і вам доведеться роздержавлюватися. Але поки що вітаю з відкриттям», – сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко на круглому столі «Свобода слова та підтримка засобів масової інформації на Київщині», що проходив після урочистого відкриття офісу.

Заступники голови Київської ОДА Ярослав Москаленко і Тетяна Подашевська заявили про підтримку обласною владою на чолі з Анатолієм Присяжнюком комунальних ЗМІ та подарували редакції ще й 5 ноутбуків.

Коли ж журналісти запитали Ярослава Москаленка, чи віддасть обласна влада приміщення колективу газети, якщо видання буде роздержавлюватися, то він зауважив, що приміщення обласна влада здає в оренду.

На запитання «Телекритики», чи повідомлятиме «Час Київщини» під час виборчої кампанії новини про опозиційних кандидатів безкоштовно чи тільки за гроші, головний редактор видання Геннадій Гребньов відповів: «Ми друкуватимемо всі новини, які будуть цікаві нашим читачам».

На запитання представників ЗМІ, яким чином комунальні газети можуть об’єктивно висвітлювати діяльність місцевої та обласної влади, якщо вони фінансуються з місцевих бюджетів, заступники губернатора відповіли, що все залежить від редактора. «Якщо він захоче друкувати критику, він це зробить. Подивіться, приміром, на газету у Сквирі», – сказала Тетяна Подашевська.

За інформацією «Телекритики», у Сквирі виходять дві газети: комунальна «Вісник Сквирщини», яка не дозволяє собі критикувати владу, і приватна «Провінція», що критично ставиться до місцевої влади.

Влада фінансує комунальні видання через програми підтримки ЗМІ і хоче контролювати ефективність використання цих коштів, заявив Ярослав Москаленко. Коли ж я, працюючи в Вишгородській райдержадміністрації, намагався це зробити, то мене назвали ворогом преси», – додав він.

«Якби місцева влада дослухалася до порад НСЖУ і Держкомтелерадіо, і укладала зі ЗМІ угоди про висвітлення, а не годувала” місцевими програмами, то й контролювати не було б потреби. Ви б купили певну площу у газеті – і все. І мене цікавить, чому кошти з програм підтримки ЗМІ отримує тільки комунальне видання, а не всі охочі?» – запитала оглядач «Телекритики» Світлана Остапа.

«А хіба є охочі? Нехай приходять, ми і їм дамо кошти», – заявив заступник губернатора Ярослав Москаленко. При цьому, згідно з вітчизняним законодавством, рішення про виділення коштів з місцевого бюджету ухвалюють не представники виконавчої влади, а депутати на сесії місцевої ради.

Газету «Час Київщини» київська обласна влада почала випускати з травня 2012 року. Це сталося після того, як інше комунальне видання – газета «Київська правда» – звернулася до суду з позовом про розірвання тристоронньої установчої угоди, яка була укладена 2003 року і в якій було зазначено, що у фінансуванні видання беруть участь київські облрада і облдержадміністрація. Водночас облрада своїм рішенням вивела зі співзасновників «Київської правди» трудовий колектив.

За матеріалами “Телекритики”.

1 Comment

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539