Французи вивезли з Чорнобиля своїх працівників

0

Переполох на Чорнобильській АЕС. Після вчорашнього обвалу даху в машинній залі атомної станції – фахівці занепокоїлися. Мовляв, радіація підвищилася. Журналісти програми “Вікна-Новини” телеканалу СТБ стали єдиною знімальною групою, яка взяла з собою дозиметра й вирушили на світанку в зону відчуження, дізнатися – чи справді змінився радіаційний фон.

Перед в’їздом до Чорнобиля гід зони відчуження зустрів знімальну групу. 

“Гуркоту не чув, звісно. Велика кількість дзвінків почала надходити: правда- неправда. Зробили запит на атомну станцію. Стало відомо, що стався завал,” – говорить гід зони відчуження Юрій Татарчук.

Машинний відділок біля 4-го енергоблоку не витримав снігу. Масштаб обвалу – 600 метрів квадратних. Тутешні кажуть, ця подія ніяк не вплинула на підвищення радіаційного фону, але на 100 % вони не певні.

“Оце об’єкт укриття, оце машинний зал, який іде через усю станцію. От десь в районі в оцьому була руйнація покрівлі і відповідності нових панелей, які знаходяться ось на цій стіні. Попередня причина – це деградація металу цієї покрівлі та снігові навантаження,” – пояснює Дмитро Бобро, перший заступник голови Нацагенції з управління зоною відчуження.

Снігу на даху машинного відділку ніхто ніколи не чистив. Туди не пропускали працівників, бо там – велика доза опромінення. Одначе нині в зоні відчуження запевняють – від обвалу нічого не змінилося. Як експеримент, провідник Юрій на дозиметрі вимірює радіаційний фон. Спершу дивимося на показники за 18 кілометрів від реактора.

“Те що фіксує цей прилад – це порядка 0,13 мікро-зівертових на годину. Це нормальний фон, який був тут до аварії. Він є нормальним і для міста Києва,” – стверджує Юрій Татарчук.

Далі журналісти роблять заміри біля самого енергоблоку. Тут дозиметр перевищує норму вже більше ніж удесятеро.

“Те, що було позавчора, те, що було вчора, сьогодні – це порядка 150 мікрорентген на годину в цьому місці,” – додає Татарчук.

На Чорнобильській атомній станції пильно слідкують за перебігом подій. Тут і досі працює понад три тисячі душ. Сьогодні для працівників посилили заходи безпеки.

“Вже зараз ми розробляємо заходи задля збору дрібних фрагментів руйнування для того, щоб локалізували й не допустити поширення радіоактивних речовин за межі зони. Ця зона станом на зараз виморожена, доступ персоналу туди заборонений,” – говорить Олександр Новиков, заступник технічного директора з безпеки ДСП.
Місцевий посадовець аби заспокоїти українське суспільство, наводить, на його думку, переконливий аргумент:

“Якщо заступник технічного директора з безпеки стоїть переж вами без протигазу і не в космічному скафандрі, отже можна подумати, що не все так погано. Мене б тут не було,” – додає Новиков.
У Нацаґенції з управління зоною відчуження вже назвали цю подію аномальною. Кажуть, мізкують над тим, як у найліпший і найшвидший спосіб подолати наслідки обвалу.

“Потрібно в першу чергу оцінити, скільки буде коштувати таке відновлення. З такою ситуацією ми ще не стикалися. В принципі це не менше місяця. Від місяця до півроку,” – припускає Бобро.

Одначе тепер найбільше бояться за те, аби покрівля і стіни 4-го енергоблоку не валилися й далі.

Поки на ЧАЕС заспокоюють українців, у Франції офіс компанії, що споруджує новий саркофаг у Чорнобилі, журналістам СТБ підтвердила, що евакуює своїх працівників.

Довідково: селище Коцюбинське – 4 чорнобильська зона. Згідно з актом Інституту ботаніки НАН України Біличанський ліс, який оточує селище, досі долає наслідки чорнобильської катастрофи й є захисною буферною зоною мегаполісу та регіону.

Телеканал СТБ.


Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539