Забудовники хочуть звести будівлі на братських могилах в парку Ірпеня

0

Торік у парку “Курган” горіли сосни. Загалом постраждало понад гектар насаджень.

Місцеві мешканці переконані, що це був підпал, оскільки в Ірпені за парки триває запекла боротьба між громадою та місцевою владою.

Цього року в парку “Курган” розцвіла червонокнижна сон-трава.

Але про пожежу в парку і досі нагадують стовбури згорілих дерев.

У парку є чимале поселення зайців, про що свідчить біла шерсть, яку зайці змінили після зими на сіре хутро, та свіжі лежбища тварин.

У парку “Кургана” є й братські могили німецьких солдатів, які тут були поховані під час Другої світової війни. Старожили Ірпеня свідчать, що у 1943 році тут точились запеклі бої за місто.

Поблизу парку розташована могила піонера, який загинув за допомогу партизанам. Але ні природні багатства, ні наруга над пам’яттю людей не в змозі зупинити забудовників.

Громадський рух захисту зелених зон, який очолює ірпінський активіст Лаврентій  Кухалейшвілі, має наміри найближчим часом подати звернення до Мінекології, Посольства Німеччини в Україні та інших громадських організацій з проханням посприяти у проведенні пошукової розвідки.

“В разі підтвердження цієї інформації ми будемо вимагати від влади надати цьому парку статусу “місця проведення бойових дій”, і тоді він автоматично підпаде під захист закону України “Про культурну спадщину”, – пояснює Кухалейшвілі.

Нагадаємо, що парк “Курган” площею понад 8 гектарів виділили кооперативу “Зелений Гай” для побудови котеджів. Сотка землі тут коштує сім тисяч доларів.

Кооператив з ідентичною назвою “Зелений гай” вже фігурував на сайті Генеральної прокуратури як такий, якому надали 290 гектарів під забудову.

ГПУ таке рішення місцевих урядників скасувала, оскільки тоді землю вилучили без узгоджень з лісовим господарством. 290 гектарів 6 членів кооперативу просили для покращення своїх житлових умов, хоча ніхто насправді їх не потребував й члени кооперативу були киянами.

Одним із засновників цього кооперативу значиться депутат Ірпінської ради Валерій Пєший.

Валерій Пєший – один з організаторів дерибану із правом підписання актів права власності на землю (ліс)

Лаврентій Кухалейшвілі планує звертатися щодо забудови парку “?Кургана” до новопризначеного прокурора:

“За моєю інформацією 8 гектарів розділили між собою декілька осіб, вони зараз намагаються їх продати. Декілька земельних ділянок вже обнесені парканом і там ось-ось хочуть розпочати будівництво. У парку вже тихцем вирізають дерева”.

Нагадаємо, днями активісти вигнали забудовників з ще одного парку Ірпеня – імені Стельмаха.

За матеріалами gazeta.ua .

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539