Тарифи “Мастер-Енерго”: хто проти – той рейдер

0

 ВРУ змусить приватних підприємців платити додатково до пенсійного фондуАвтор: О. Туровський

                     Best defence is offence. 

                    ( з англ. Найкращий захист – це напад).

“Майстер-Енерго” та його керівництво відверто стурбоване тим, що вже не зможе дурити людей і встановлювати тарифи, які є одними з найвищих та найнеобґрунтованіших  в Київській  області.

Вони репетуюють та стукають  у всі можливі кабінети влади, повязаних з котлонаглядом та газопостачання з гаслом:

“Рейдери на наш бізнес претендують, монополії нас на цій території позбавляють, а право орендувати майно громади в нас забирають!!! ”

Така реакція була викликана у керівництва  Майстер-Енерго тим, що “проблемним та збитковим” бізнесом з надання послуг теплопостачання в Коцюбинському зацікавились одразу ж щонайменше 5 компаній Київської області.

Тому й виникає конкуренція та, як наслідок, боротьба за право оренди майна громати, яке є цілісно-майновим комплексом під назвою котельні.

Високі тарифи – це проблема не всіх мешканців селища, а тільки тих, тепло яким постачає й продає ТОВ “УкрОпт Мастер Енерго”. Це підприємство за таких тарифів чомусь є збитковим та, як запевняють джерела в “Київоблгазі”, заборгувало постачальнику газу лише за останній сезон понад мільйон гривень.

Для тих, хто в селищі отримує тепло від станції теплопостачання “Біличі”, що розташована на вулиці Робітничій,  проблема високого тарифу на опалення – вже у минулому. Тут тариф становить близько 5,50 гривень за метр квадратний.

Ціна ж тепла від збиткового “Мастер-Енерго” для коцюбинчан становить 10гривень 93 копійки за 1 квадратний метр. Тобто майже 11 гривень.

От і Випливає, що за двох кімнатну квартиру площею 48 м.кв. люди платять за опалювальний сезон понад 3 000 гривень.

У трикімнатній оселі метражем 65 метрів квадратних за опалювальний сезон власники заплатять понад 4 000 гривень.

Для порівняння візьмемо графіку, як змінився тариф під час переходу від УЖКГ “Біличі” (синя графічна лінія) до “Мастер-Енерго” (червона графічна лінія) лише мешканців будинків з даховими котельнями.

Про ціновий стрибок люди дізнались із перших платіжок.

Порівняєм її з тим, як в державі змінювалась ціна на газ.

Графік побудований на основі даних, які офіційно надіслала ДК “Газ України” як відповідь на запит

Чому ж такий великий тариф на послуги з теплопостачання у ТОВ “УкрОпт Мастер Енерго”? Більшість мешканців  просто дивуються та змирились. Але є ще ті, хто веде боротьбу за справедливий тариф для всього населення.

Тепер почну з самого початку про події, що в результаті викликали паніку “Майстер-Енерго”.

У березні місяці з депутатським запитом до селищної ради звернулась Ірина Федорів. Вона просила одразу ж по закінченні опалювального сезону депутатський корпус розглянути можливості залучення альтернативних компаній для теплопостачання в усьому селищі.

“Я обурена тим, що з року в рік ми отримуємо показники лічильників газу, які в кілька разів можуть бути нижчими, ніж ті, які нам заклали в тариф. Те ж саме з показниками електроенергії. Ніхто ніколи перерахунків не робить. Це найбільш значна складова тарифу. Комісія з контролю за цінами киває на виконком, який погоджує тарифи, а виконком киває на комісію з контролю за цінами, яка затвердила планові розрахунки. Іншого виходу не бачу,” – пояснює свою позицію Ірина  Федорів.

“Якщо “Мастер-Енерго” так ошукує мешканців мого округу – жителів будинків з даховими котельнями, то не виключено, що тариф під 11 гривень, який чинний для більшості мешканців селища, теж необґрунтований. У Бучі, я дізнавалась, тариф дещо більше 8 гривень. Ми як депутати маємо докласти максимум зусиль для пошуку альтернативи,” – додає Федорів.

 

 

На березневій сесії депутати доручили тимчасовій комісії, яку очолює депутат Костянтин Коваленко, вивчити договір з “Мастер-Енерго”, щоб розуміти, на яких умовах його можна розірвати.

Комісія не квапилась виконувати доручення більшості ради й засіла лише на початку травня за кілька днів до сесії, та й то першочергово розглянула звернення забудовниці лісу Яни Машталір, яка вимагала позбавити мандату депутатку Ірину Федорів. Розгляду цього питання депутати присвятили мало не годину часу.

“Це був цирк. Депутатський запит так ніхто й не розглядав по суті. Депутат Коваленко – голова комісії – сказав, що раз питання ними за два місяці не вивчене, то він його зніме з порядку денного сесії. Так просто. У травні ж на сесії з’ясувалось, що голова комісії, як і всі депутати, навіть поняття не має про текст депутатського запиту, який мав би розглянути ще у березні. У них одне бачення опалювального питання селища –“навіки з “Мастер-Енерго,” – обурюється мешканець Лісової Ігор Чижевський.

“Комісія це питання не розглядала, а Коваленко, який є і головою регламентної комісії, при всьому депутатському корпусі нахабно збрехав, що комісія засідала з цього приводу аж вісім разів й що він давав відповідні доручення на електронну пошту депутата. Всі розуміли, що це цинічна й відверта брехня,” – додає Чижевський.

Я, ознайомившись з питанням регулювання діяльності з теплопостачання всього за одну ніч, стверджую, що бездіяльність та некомпетентність голови тимчасової комісії Костянтина Коваленка таки вражає.

Він навіть не розрозумів, що сам по собі депутатський запит мав дуже вагоме значення в форматі “вчасно забити тривогу” над вирішення ДУЖЕ наболілого питання.

Конкурс, враховуючи всі фактори та законодавство, провести майже неможливо. Право надавати тепло “Мастер-Енерго” здобуло на тендерній основі. Ось тільки процедура тендера відбулась як “Закупівля у одного постачальника”.

 

На цій сесії частина свідомих депутатів, зокрема Олексій Олійник, публічно звинуватив голову тимчасової комісії в заангажованості. Зокрема він охарактеризував відносини голови комісії Костянтина Коваленка з представниками “Мастер-Енерго” як кумівські.

Коли депутат Федорів поцікавилась, чому, як того вимагала селищна рада, не був вивчений договір з “Мастер-Енерго” на предмет його розірвання, то депутат Сергій Черніков, який є за освітою юристом, встав з місця й по-панібратськи запитав:

“Ты знаешь, какие там штрафные санкции?”

На запитання депутата Федорів, які саме санкції він мав на увазі всі почули одне:

“Большие”.

Як виявилось пан Черніков не даремно до появи піни з рота репетував про те, що крім “Мастер-Енерго” в Коцюбинське навіть силою ніяку компанію не затягнеш.

Його мета та завдання затянути час, для переходу на новий рівень перемовин між владою селища (в особі кількох депутатів-лобістів) та директором “Мастер-Енерго”, а використовував він банальне пустоплітство –  з пустого в порожня.

До речі поведінку депутата Чернікова на засіданнях ради має розглядати регламента комісія, до якої він і входить.

Черніков єдиний, хто може дозволити собі, як викрикувати звинувачення в бік присутніх, так і поширювати відверто неправдиву інформацію про реальний стан справ. Він викрикає з місця, перебиває цим самим головуючого чи доповідача. Можливо, саме дружба з головою регламентної комісії Коваленком йому дає таке право?

А  ще Черніков  себе вважає “дєдом ради”, оскільки вже не перше скликання є депутатом, який за його словами “рєально работаєт как депутат”.

Я вже мовчу про те, що навіть більшість депутатів ради не радить вступати з Черніковим в будь-які дискусії, оскільки це як зі стіною розмовляти.

Як стало відомо, депутати час тягнуть не даремно, бо паралельно кипіла робота над проектом статуту, згідно з яким має утворитись нове підприємство – ТОВ “Коцюбинські тепломережі”. Тобто селищна рада разом з “Мастер-Енерго” об’єднуються з контрольним пакетом в  “Мастер-Енерго”. З боку ради в статутний фонд заходить стратегічне майно громади – котельні й мережі, а з боку “Мастер-Енерго”, яке є великим боржником, має зайти відповідна сума коштів – еквівалент майновій оцінці котелень.

Комісія, яка мала вивчати документи (проекти статуту, договорів, експертну оцінку), кілька разів збиралась просто так, щоб поговорити.

Дякуючи активному невдоволенню та відвертій підозрі в заангажованості до Коваленка та Чернікова від колег депутатів, проект статуту вже вранці Ірина Федорів отримала як ініціатор питання та відправила мені й іншим охочим для аналізу та ознайомлення.

Сергій Черніков має індивідуальне опалення, а голова комісії Костянтин Коваленко, якого депутати підозрюють в заангажованості живе в приватному секторі, тому вони і тарифи “Мастер-Енерго” – це речі дуже далекі.

Можу впевнено стверджувати, що лобісти не чекали надмірноії уваги до питання, яке мало кому зрозуміле з депутатів. Вони форсували його брехнею від Чернікова  про “бальшиє санкции” та те що, немає шансів навіть під страхом розтрілу “заманити” будь-кого іншого для надання тепла населенню.

Тому й вирішили, що можна буде без бою створити спільне товариство в статуті якого все продумано для повного контролю ситуації в односторонньому порядку – контрольний пакет в  “Мастер-Енерго”.

У свою чергу “Мастер-Енерго” вже вважають котельні громади своєю властістю й вони впевнені, що нікого не пустять надавати послуги навіть, якщо пропозщиція буде набагато вигідніша для населення.

Це обурює, та наводить на думку, чи не зруйнує Мастер-Енерго” котельні, які дістануться йому разом з землею.

На обговорення комісії винесли статут товариства та експертну оцінку стратегічних об’єктів – котелень селища.

Засідання комісії, до якої входять депутати Петро Бомба, Віткор Боримський, Микола Мамчич, Ярослав Салівонов, Ірина Федорів  проходило за присутності ще 7 депутатів та селищного голови Садовського.

Досить жваво депутати почали обговорювати експертну оцінку, яка склала понад 100 сторінок.

Депутати не могли зрозуміти, чому до експертної оцінки не ввійшли труби, що є в сукупності  з обладнанням цілістним комплексом, та чому в експертній оцінці зношуваність мереж та обладнання склала аж 80 %.

“Вже зрозуміло, що просто жучать!” – Вигукнув з місця депутат Олексій Олійник.

“Я не могу понять, чому не включена труба?” – Знизує плечима селищний голова Вадим Садовський.

“Чому ви не сказали, що труба не на балансі. Якщо ви думаєте нормально працювати, то мали б казати. Я не розумію, як вийшло так з ГРП. Вони занижають собі вартість статутного фонду,” – обурюється депутат Петро Бомба.

“Може мережі дійсно зносились до 20 %, але обладнання – десь відсотків до 40-ка, аж ніяк не на 20-ти. А ці дані для експертної оцінки надавав Замовник. Так в оцінці написано. А Замовник – це “Мастер-Енерго”, – розповідає, як занизили статутний фонд працівники “Мастер-Енерго” депутат Микола Мамчич.

Депутат Черніков, який систематично всіх перебиває, перекрикує так, що доводить навіть секретаря селищної ради до крику, хоча й не входить в тимчасову комісію, проте вважає чомусь за необхідне замість представників “Мастер-Енерго” давати відповіді депутатам на їхні запитання до “Мастер-Енерго”.

Знаковим є те, що до колег-депутатів ставлення місцями просто хамське, а до представників “Мастер-Енерго” Черніков звертається на ім’я і по батькові. Значить вміє нормально спілкуватися, просто одних вважає за людей, а до колег-депутатів ставиться не по-людськи.

Депутату Федорів, яка входить в комісію й має право на виступ, він прямим текстом сказав “закрой рот”, коли вона попросила присутніх просто не зважати на таку поведінку Чернікова.

Зауважу, що з боку голови комісії Костянтина Коваленка, який у раді очолює ще й профільну комісію з питань регламенту й депутатської етики, панові Чернікову жодних зауважень після того, як він жінці і депутату закрив рот не було.

На незадоволення депутатів Сергій Черніков відреагував так:

“А мы тут говорили. А мы такие. Опять туда-сюда”.

Але попри всі незадоволення, члени тимчасової комісії фактично одностайно (за винятком депутата Федорів) за все проголосували.

“Я не розумію, чому депутати-чоловіки, які знаються на технічних питаннях й розуміють, що “Мастер-Енерго” просто дурить громаду на таких драконівських тарифах так безальтернативно здають всі позиції. Ніби всі проти, але виходить у результаті, що всі за,” – каже Ірина Федорів.

“Мастер-Енерго” має ліцензію виключно тому, що має кого обслуговувати. Якщо селищна рада відмовиться від їхніх послуг, то їм є що втрачати. Хоча б на цьому вже можна було б принаймні спробувати провести переговори щодо контрольного пакету акцій на користь селищної ради, а відтак на користь громади селища.

Наприкінці засідання “Мастер-Енерго” вкотре в піку Ірині Федорів заявило, що готове відмовитись від обслуговування дахових котелень (Дві котельні на Лісовій та на Мебелвій – це округ Ірини Федорів, третя на Пономарьова – це округ Юлії Главацької).

Спершу, я думав, що це предмет шантажу, бо не кожна фірма піде на обслуговування в іншому населеному пункті малої кількості користувачів. Але згодом зрозумів, чому від сучасних котелень, де спалюється в рази менше газу, ніж закладається, ця організація минулого й цього року так хоче спекатися.

Вдалося залучити фахівців з компанії “Київ Енерго Центр”, щоб обстежити дахові котельні, які до слова селищна рада фактично новими передала “Мастер-Енерго”.

“Ми бачили всі три дахові котельні. Люди, які відповідають за таке обладнання, фактично його знищили за ці кілька років, що його обслуговують. Тут треба було робити відповідне очищення раз на два роки. Котельня на Лісовій 20-а взагалі гнила – труби покриті корозією. Все занедбане. Таке враження, що вона просто покинута, я б руки за таке обслуговуваня відрубував” – говорить інженер Іван.

“Котельня на Пономарьова 6-а за кілька років такої ж експлуатації буде в тому ж стані, що й котельня на Лісовій. Котельня на Меблевій 11-б з усіх трьох перебуває в найкращому стані, але її стан теж далекий від ідеального,” – додає фахівець.

Для того, щоб отримати реальні тарифи треба мати максимально правдиву та обширну інформацію про стан теплотраси, облажнання та стану фінансових розрахунків. Тому питання про доступ до орендованих “Мастер-Енерго” котелень обговорювалось на засіданні комісї за присутності керівників організації, які претензій не висловлювали. Більше того, депутати казали, щоб Федорів сама шукала тих, хто обслуговуватиме котельні й коли знайде – нехай приводить.

Насправді ж коли 5 червня приїхали фахівці-інженери з намірами обстежити й встановити технічний стан котелень на Доківській та Меблевій, мені повідомили, що до котельні не впустять ні кого й ні під яким приводом.

На питання селищного голови Садовського до керівника, чи це навіть його стосується, він отримав відповіть, що навіть він, селищний голова, не зайде в котельню – орендоване майно громади.

Причиною заборони огляду котельні стало переконання дирекції в тому, що це не огляд експертами, а рейдерська атака на ЙОГО ВЛАСНІСТЬ!

Коли люди називають приватною власність майно громади, то це дратує і обурює.

Найближчим часом ми розповімо громаді, як формується тариф, хто його розраховує, ким він затверджується й чим цей процес регламентується.

P.S. (Як зрозповідають близькі до селищної ради джерела, депутат Сергій Черніков, передчуваючи і розуміючи, що нове товариство з контрольним пакетом в “Мастер-Енерго” дає збій, по одному опитує депутатів ради, за кого той – за молодих, чи за старих.

Приємно, що пан Черніков розуміє – з молодими й тими, хто знається на питаннях самоврядування, йому давно не по дорозі).

Автор:

Олексій Туровський, помічник народного депутата Вячеслава Кутового

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539