Облрада заслухала прокурора щодо Біличанського лісу і визначила межу Ірпеня

1

Злочин і кара

Автор: Ігор Домбровський

На сесії Київської облради депутати вивчали питання незаконного розподілу Біличанського лісу та “відновили” межу міста Ірпінь.

За ініціативою УДАР-івця Леоніда Танцюри, до якого звернулися мешканці селища після скандальної забудови на ділянці Яни Машталір, на минулій сесії облради депутати погодились заслухати представника прокуратури.

Але попри зауваження депутата Танцюри заслухати заступника прокурора області Андрія Іванченкова одразу на початку сесії, правоохоронцю довелося чекати кінця засідання, аби доповісти депутатам про ситуацію, що склалась через незаконне паювання Біличанського лісу Коцюбинською селищною радою.

У Київській області це не перший прояв такого ставлення до прокурорів. Коцюбинська селищна рада дозволяє собі навіть закривати сесію, аби не допустити на засідання працівника Генеральної прокуратури.

“На мою думку згадане питання було навмисно поставлено у самісінький кінець порядку денного. Зі свого боку, я звертався до пана Качного та  пана Присяжнюка з пропозицією заслухати інформацію прокурора на початку  пленарного засідання сесії. На жаль, сталося те що й очікувалося. Моє прохання не було прийнято до уваги і  черговість розгляду питань змінена не була.  Питання почало розглядатись в той час, коли більшість депутатів була готова покинути залу засідань і частина все ж таки покинули її,” – розповідає депутат Київської облради Леонід Танцюра.

Заступник прокурора області Андрій Іванченков проінформував депутатів облради про те, що 300 з 501 позову вже виграні в суді першої інстанції. Він наголосив, що 6 позовів вже пройшли апеляційну інстанцію, яка залишила рішення Ірпінського міського суду в силі.

“Одночасно в січні поточного року прокуратурою області заявлено 5 адміністративних позовів про скасування реєстрації наведених житлово-будівельних коопертаивів у звязку із допущеними порушеннями при їх створенні. Ці позови судом задоволені. В апеляційному порядку рішення не переглядалось,” – розповідає депутатам облради Іванченков.

Нагадаю, що депутати Коцюбинської селищної ради протести прокурора щодо цих кооперативів відхилили у поіменному голосуванні.

Депутат Танцюра поставив прокурору питання щодо притягнення до відповідальності винних осіб, через рішення яких держава ледь не втратила рекреаційний ресурс вартістю на мільйони доларів.

“Те, що в апеляційній інстанції визнали незаконність рішень Коцюбинської селищної ради і скасували перші акти права власності на землю, дає підстави для вжиття певних заходів щодо осіб, які допустили прийняття таких рішень. Після того, як буде пройдена апеляційна інстанція, треба буде приймати відповідні рішення. Самі по собі цифри, які оголосив прокурор, дають можливість робити певні висновки. Ця акція була спланована і підготовлена. Вона не може бути здійснена однією особою, тобто є група осіб. Які депутати голосували за це рішення? Буде шкода, якщо прокуратура не доведе цю справу до кінця,” – говорить Танцюра.

Знаково, що в цей час в облраді перебував селищний голова Коцюбинського і член виконкому міста Ірпеня Вадим Садовський, який через це навіть пропустив засідання виконкому Ірпеня, на якому мали розглянути скандальне питання щодо відселення дитячої поліклініки.

Садовський отак прокоментував те, що почув від прокурора:

“No comments”.

Очевидно, селищний голова вже посильно вивчає англійську мову.

Перед сесією Садовського помітили поряд з депутатом Коцюбинської селищної ради Владиславом Євстифєєвим, який, як відомо, мав у власності 100 ділянок в Біличанському лісі, та депутатом облради Вадимом Башуном, телефон приймальні якого фігурує в реєстрації скандальних коопертативів та, як повідомляла “Українська правда” з посиланням на джерела в правоохоронних органах, Башун є власником кількох десятків ділянок.

Цю резонансну тему відмовилась коментувати і депутатка облади Наталія Семко, яка входить до профільної екологічної комісії облради. За кілька років вона так і не знайшла часу, щоб розібратись у профільному питанні й відповідала формальними відписками.

“Не може не обурювати те нахабство з яким чиновники селищної ради незаконно розпоряджаються лісовим фондом України. Адже маючи в селищному бюджеті “мінус” у надходженні коштів, вони не думають, як залучити інвестиції та стимулювати виробництво, яким колись славилось Коцюбинське, а вирішили знищити ліс,” – обурюється Любов Соцька, депутатка Київської облради від ВО “Свобода”.

Окрім Біличанського лісу депутати розглянули ще одне скандальне питання.

Вони затвердили межі Ірпеня. Це питання з голосу вніс депутат Київської облради за суміництвом другий перший заступник міського голови Ірпеня Ігор Борзило.

Межу Ірпеня затвердили і площа міста має становити 3705,1 гектарів. Але згідно з законом, межі населених пунктів мають бути зрештою затверджені Верховною Радою України.

“Щодо третього питання, то воно не було передбачено порядком денний, а  “зайшло з голосу”. Це питання меж міста Ірінь. Як відомо, нещодавно було затверджено проект Генерального плану міста Ірпінь. Обласна рада підтримання звернення Ірпінської міської ради щодо встановлення меж. На мою думку, це питання актуальне,” – говорить Танцюра.

“Звернення людей щодо отримання ділянок не розглядаються до моменту затвердження меж. І давно треба було ці межі затвердити. Але питання: де, як, з ким, чи погоджено, чи може залізли вже на іншу територію? Дуже просто вирішити це питання і зайти за круглий стіл і вести переговори з Київською радою, владнати і погодити ці питання з іншими територіальними громадами,” – додає УДАР-івець.

Окрім цих найбільш резонансних питань у складі облради відбулися деякі зміни.

На цій сесії оголосили про ліквідацію фракції партії “Фронт Змін” у зв’язку з рішенням партійного з’їзду про ліквідацію партії та перехід її членів до лав “Батьківщини”.

Отже, ВО “Батьківщина” повернула собі видиму присутність у кількості 8 мандатів (з 148) в Київоблраді, яку вони втратили в результаті “дворового перевороду”  2010 року. Нагадаю, що в 2010 році був створений клон партії в Київській області і партія не потрапила до облради.

У раді також з’явилось троє нових депутатів регіоналів:Олександр Приходько (Вишгородський район), Анатолій Бусєнков (Фастівський район) та Віктор Семенець (Обухівський район).

Вони вибороли мандати на проміжних виборах до Київської облради, оскільки тут звільнилось троє місць: їхні попередники отримали мандати до Верховної Ради України.

Троє новообраних депутатів Київоблради одразу ж поповнили в облраді фракцію Партії регіонів.

Ігор ДомбровськийАвтор: Ігор Домбровський

1 Comment

  1. Сашко 25 Липня 2013 at 13:40

    Беги Садовский, беги…

    213.169.84.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539