Прокуратура відстоює сквер поблизу військового шпиталю Ірпеня

2

The night. Two palms protect a beautiful nature Stock Photo - 13709296Автор: М. Пацкан

Екологічні питання, згідно з результатами соціологічних опитувань, для мешканців усього Приірпіння входять у п’ятірку найбільш проблемних. У цьому регіоні триває боротьба за збереження зелених парків та зон відпочинку.

До прокуратури міста Ірпеня звертаються громадські активісти та мешканці міста з заявами щодо сприяння ситуації пов’язаною зі збереженням та поверненням паркових зон.

Як відомо, Ірпінською міською радою прийнято в 2011 році рішення № 437-10-VІ, яким внесено зміни в рішення 2003 року та скорочено перелік об’єктів благоустрою у сфері зеленого господарства в місті Ірпені, призначених для відпочинку населення, а саме виключено з переліку парків (скверів) міста Ірпеня сквер в районні військового шпиталю по вул. 11-а Лінія.

В подальшому Ірпінською міською радою прийнято рішення, яким змінено цільове призначення земельної ділянки, а також надана громадянам для індивідуальної житлової забудови.

При прийнятті вказаних рішень радою порушено ряд вимог чинного законодавства, зокрема норми Земельного кодексу України та Закону України “Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в місті і населених пунктах”, який вступив в дію з 13 квітня 2011 року. Ці норми вступили в силу за день до того, як Ірпінською радою були прийнятті вищевказані рішення.

За результатами проведеної перевірки законності прийняття Ірпінською міською радою рішень від 14 квітня 2011 прокуратура міста Ірпеня 23 лютого 2012 року винесла протести на вказані рішення. Ці протести були винесені на розгляд сесії Ірпінської міської ради 27 квітня 2012 року, яка їх задовольнила.

Однак, враховуючи те, що на момент опротестування вказаних рішень деякі з громадян вже отримали державні акти на земельні ділянки, то, відповідно до Конституції України, рішення від 14 квітня 2011 підлягають визнанню незаконними з моменту прийняття та скасованими в судовому порядку.

Прокуратурою міста Ірпеня до Ірпінського міського суду 10 квітня 2012 пред’явлено позов в інтересах держави до Ірпінської міської ради, громадян, які отримали земельні ділянки в районні скверу військового шпиталю по вул. 11-а Лінія про скасування рішень та визнання недійсними державних актів про право власності на земельні ділянки.

Рішенням Ірпінського міського суду від 16 липня 2013 року позовні вимоги прокурора міста Ірпеня задоволені. Вказаним рішенням суд погодився з тими твердженнями прокурора, що земля в районні скверу військового шпиталю була вилучення радою з порушенням вимог закону.

Таким чином, після винесення вказаного рішенню суду, зроблено перший крок для повернення скверу територіальній громаді міста Ірпеня.

Незабаром відбудуться судові засідання й у інших судових справах, що пов’язані зі збереженням паркових зон, зокрема це парк відпочинку імені Стельмаха по вул. Жовтневій – вул. Н. Рибака.

Також прокуратура відстоює інтереси громади у боротьбі за парк культури та відпочинку “Лісовий” по вул. К. Маркса – вул. Лісова.

Еклогічний напрям роботи та захист інтересів громади є одним із пріоритетних для  прокуратури міста Ірпеня.

Мирослав Пацкан, прокурор Ірпеня, радник юстиції

 

 

2 коментарі

  1. Громада 6 Серпня 2013 at 11:42

    Пане пор, зверніть увагу не лише на проблемні питання повязані їз земельними спрами. Подивіться насвавілля, яке творить міліція у район. Де Ваше реагування???? Це ж реетири в пагонах!!

    212.26.134.1**

  2. Віталій 7 Серпня 2013 at 11:29

    Дякую Вам за те, що відстоюєте інтереси громади, зокрема в поверненні лісопаркових зон. Зверніть будьласка увагу на ліс між вул. 6-а лінія, Н.Рибака і Котляревського. В тому ж 11 році цей ліс роздеребанили.

    95.132.122.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539