Діалог правоохоронців з громадою

0

Диалог или монолог?Вперше відбулась зустріч за участю громади та керівного складу міліції, прокуратури, спецслужб, політичних діячів та духовенства.

“Ініціатором зустрічі був міський голова Володимир Скаржинський,” – розповідає Олександр Куделя, начальник відділення ДАІ Ірпінського міського відділу ГУ МВС України в Київській області.

Про цей захід широкому загалу було невідомо, але правоохоронці наголошують, що відповідне повідомлення друкували в “Ірпінському віснику”.

На офіційному сайті міської ради анонсу про захід для громади не було.

Юрій Скудар, начальник ірпінської міліції на початку зустрічі повідомив, що у порівнянні з минулим роком кількість зареєстрованих повідомлень про злочин збільшилась майже на 5 %.

Скудар пояснює таку тенденцію тим, що всі без винятку повідомлення про злочини відтепер реєструються правоохоронцями.

Очільник міських правоохоронців розповів присутнім, які проблеми для міліціянтів сьогодні є ключовими:

“Залишається проблема кадрового забезпечення міськвідділу, а саме, не укомплектовані 6 працівників патрульної служби, які зобов’язані нести службу шляхом патрулювання території Ірпінського регіону і забезпечувати справне реагування на злочини та події, які відбуваються в громадських місцях і забезпечувати охорону громадського порядку на вулицях.”

Проблема із забезпеченнм правоохоронців житлом за відсутності відомчого гуртожитку й квартирна черга у кількості кількох десятків правоохоронців, з слів Юрія Скудара, не дає перспектив для закриття вакантних посад.

Начальник міліції Ірпеня також наголосив, що постійне патрулювання вулиць та оперативний виїзд на виклик унеможливлює брак паливно-мастильних матеріалів.

Під час обговорення була наведена статистика злочинів в регіоні.

Цьогоріч було скоєно 4 вбивства. Всі вбивства були розкриті працівниками Ірпінського міськвідділу по “гарячих слідах”. Справи направлені до суду. За поточний рік зареєстрували три випадки з нанесенням тяжкими тілесних ушкоджень, в результаті яких настала смерть потерпілих,” – йдеться далі у доповіді Скудара.

За 2013 рік в регіоні відбулось понад півсотні квартирних крадіжок, з яких дещо менше половини випадків вже розкрито.

За 7 місяців відбулось 14 крадіжок транспортних засобів. 3 з них розкриті й автомобілі повернуті власникам.

Що стосується представників громади, яким пощастило дізнатись і бути присутніми на заході, то їх турбували квартирні крадіжки й те, що мешканці не знають своїх дільничних в обличчя.

Останнє пообіцяли вирішити шляхом проведення засідань в регіонах задля знайомства громади й дільничних.

“Громаду хвилює не лише те, що вони дільничних своїх не знають в обличчя. Скаржинський на зустрічі повідомив, що коли здадуть нове житло й там оселяться нові сім’ї, то мешканців у місті стане на 15-20 тисяч більше. Зараз трохи більше 40 тисяч населення і дільничних для нас не вистачає, а тут ще 20 тисяч – це буде доволі гостре питання для всієї громади,” – каже журналіст Віталій Іщенко, який був під час зустрічі з владою та правоохоронцями.

Питання безпеки на дорозі теж хвилювало присутніх.

Представник державної автоінспекції в регіоні Олександр Куделя, який пообіцяв вирішити питання з “лежачими поліцейськими” після звернення громадян щодо ДТП на Карла Маркса, розповів, що роблять правоохоронці в регіоні задля захисту громадян:

“Ми сприяли встановленню світлофора на трасі Ірпінь-Київ в районі села Романівка. Домоглися цього, щоб не допустити ДТП, щоб легше було переходити дорогу. На території міста Ірпеня у нас 15 відеокамер. Все видно на моніторах. Якщо було ДТП, а порушник втік, то з відеозаписом легше встановити, хто це. Так само і злочини розкриваються.”

У громаді ж нарікають, що місцева влада належним чином нікого про захід не проінформувала й тому прийшло у бідній день близько кількох десятків чоловік.

“Інформація про проведення заходу надійшла анонімною смс напередодні одному з активістів Громадської ради Приірпіння, яку так і не визнає виконком Ірпеня. Тобто нормальних запрошень нікому не надходило. Чого ж така анонімність, якщо вирішили вести діалог?” – дивується Анастасія Попсуй, директорка Фонду громади Приірпіння.

“На заході були лише “свої” – працівники відповідних органів та “сандеївської” громадської ради, яку, на відміну від нашої, влада визнає. Завдання було провести такий собі діалог для галочки. Трохи поговорили про пограбування, про наркоманію. Нас запевнили, що все під контролем, та коли ми сказали про пограбування на Шевченка 3а, яке сталось в будинку одного з наших активістів, то прикладна статистика вже була не настільки райдужною, як реальність, з якою ми зіштовхнулись після виклику правоохоронців,” – додає Попсуй.

Від громадської ради про такий формат зустрічі напередодні дізналися і місцеві журналісти.

“Такі заходи після врадіївського скандалу, який дискредитував імідж міліції проводять в низці регіонів України. Але нам, журналістам, хотілося б, щоб проблеми, про які ми пишемо в ЗМІ, ставали предметом розслідувань правоохоронців,” – говорить журналіст Віталій Іщенко.

“Журналістський лістинг (реєстр) – це список журналістських розслідувань. Ми хочемо піти до міністра Захарченка, який нас особисто запрошував, щоб обговорити взаємодію журналістів та правоохоронних органів,” – додає Іщенко.

Самі ж представники правоохоронних органів не проти проводити й надалі подібні зустрічі з громадою:

“Хоч особливих питань до ДАІ не було, я вважаю такі зустрічі з громадою треба проводити частіше,” – каже Олександр Куделя, начальник відділення ДАІ Ірпінського міського відділу ГУ МВС України в Київській області.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539