Янукович підписав свій перший указ про нацпарк

0
Авторка: Наталія Соколенко

За всю історію президентства Віктора Януковича цього місяця президент вперше надав природозахисний статус лісу. Пощастило Хмельниччині.

Національний парк “Мале Полісся” загальною площею майже 6 тисяч гектарів Янукович своїм указом створив на базі двох державних підприємств Ізяславського та Славутського лісових господарств.

Для всіх захисників зелених зон це знакова подія. Статус національного парку унеможливлює дерибан лісу – рекреаційного ресурсу держави – місцевими удільними князьками.В Адімністрації президента перебуває зараз на підписі не один проект указу про створення національного парку.Ми зробили запит до Адміністрації Президента, аби з’ясувати за чиїх часів було підписано найбільша кількість указів задля захисту легенів України.З’ясувалось, що Леонід Кравчук підписав єдиний Указ про створення Азово-Сиваського національного природного парку.

Його наступник Леонід Кучма за дві каденції підписав 18 указів, якими створювались національні парки та заповідники.

Справжнім рекордсменом тут є Віктор Ющенко. За його підписом створено 33 нацпарки і заповідники впродовж лише однієї каденції. При чому останні 9 указів Ющенко підписував буквально в останні дні свого президентства.

zapov_660

Екологи давно скаржились, що більша частина каденції Януковича минула, а жодного Нацпарку чи заповідника не створено. Більше того, екологам тепер значно важче захистити природу через опір місцевої влади.

У серпні 2013 року таки маємо перший указ.

“Президент України Віктор Янукович приділяє велику увагу розбудові мережі біосферно-заповідного фонду України. Пріоритетним напрямком роботи визначено розширення меж існуючих парків та заповідників, приведення їх територій у відповідність до світових стандартів, зокрема, вимог ЮНЕСКО, аналіз доцільності визначення нових територій національними парками та заповідниками з урахуванням думок представників громадськості та захисників природи,” – йдеться у відповіді Дениса Іванеско, керівника НУ забезпечення доступу до публічної інформації АПУ.

“За інформацією Головного управління з питань економічної політики та впровадження економічних реформ, в Адміністрації Президента України зареєстровано понад 500 нормативно-правових та регуляторних актів (понад 200 з яких видані протягом 2010-2013 років) щодо розширення меж, забезпечення діяльності природних заповідників та національних природних парків, видавцями яких є Президент України, центральні та місцеві органи законодавчої та виконавчої влади,” – додає Іванеско.

В Адміністрації Президента на підписі перебуває не один проект указу про створення нацпарку.

Найбільш скандальним є проект указу про присвоєння природоохоронного статусу Біличанському лісу, де сотні гектарів перейшли в приватні руки забудовників через депутатів Коцюбинської та Гостомельської селищних рад та підставних осіб.

Майже рік тому Віктору Януковичу передали близько 15 тисяч підписів мешканців Києва та Київщини з проханням невідкладно підписати цей проект указу. Янукович публічно пообіцяв врятувати ліс від винищення.

Зараз в апеляційній інстанції прокуратура робить свою справу і скасовує акти права власності на землю в Біличанському лісі.

Тому щоб уникнути подальших зловживань з боку місцевої влади й захистити тисячі гектарів рекреаційного ресурсу держави, які продовжують долати наслідки чорнобильської катастрофи й є буферним щитом для мегаполісу й області, громади, екологи та журналісти вкотре просять невідкладно підписати указ про створення нацпарку на території Біличанського лісу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539