Діалог з правоохоронцями: обмежене право на мирні зібрання

2

Автор: Ігор Домбровський

На зустріч з громадою та організаціями Приірпіння у середу прийшли лише представники міліції – очільник ірпінських міліціянтів Юрій Скудар та його заступник Микола Бедрій.

Питання мирних зібрань, яке гарантоване громадянам Конституцією України, всі охочі мали б обговорити ще з представниками судів, прокуратури та СБУ. Але на анонсованій місцевою владою зустрічі з незрозумілих причин від прокуратури та Феміди ніхто не пришов.

Працівники СБУ таки були, але їхню присутність громада не помітила. Вони себе під час діалогу не виявили.
Міський голова Володимир Скаржинський замість себе делегував свого заступника Миколу  Головкевича та керуючого справами Миколу Радька.

Варто повідомити громаді, що “мерська” виконавча  інституція Скаржинського наприкінці 2011 року видала на-гора злочинний документ N 292, яким громаді для мирних зібрань та демонстрацій щедро визначили одне-єдине місце для зібрання мітингувальників – міський парк культури та відпочинку міста Ірпінь.

Таке абсурдне рішення активісти та опозиційні депутати ради оскаржили в регламентній комісії Ірпінської ради.

Але  згодом депутати “регіонали” та “тушки” протягнули це вже через місцевий законодавчий інститут – Ірпінську міську раду.

Показовим стало голосування двох депутатів – Ігоря Вишнякова та Андрія Страховського, які раніше голосували за це рішення у складі регіональної більшості, а наразі декларують свою готовність посприяти у коригуванні цього скандального й незаконного рішення.

“Ми просимо звернути увагу на те, що в масових акціях неприпустимо використовувати неповнолітніх. Хочу також наголосити, що якщо журналісти будуть вдягнені в яскраві жилетки, то це дасть можливість правоохоронцям сприяти виконанню їхніх професійних обов’язків. Нам головне, щоб нас заздалегідь повідомляли про час та місце проведення мирних зібрань, аби ми могли належним чином забезпечити громадський спокій,” – говорить заступник начальника – начальник міліції громадської безпеки Ірпінського відділку внутрішніх справ Микола Бедрій.

Міліція наголошує, доки рішення Ірпінської міської ради не скасували в суді – воно чинне і його треба виконувати.

Керуючий справами Редько, який і є ініціатором скандального рішення ради, яким обмежили свободу волевиявлення ірпінчан одним-єдиним місцем, намагався пояснити громаді, що “циркуляр” дійсно треба виконувати задля збереження спокою в місті.

За такою логікою й тенденційністю, що порушує демократичні засади нашої Конституції, можна ввести комендантську годину 24 години на добу, тоді на вулицях стовідсотково ніхто не порушить спокій міської влади.

Правозахисники проаналізували текст цього скандального рішення.

“Згідно з Конституцією України обмежити свободу зібрання може лише суд. І лише закон визначає обов’язки громадянина. Тільки закон. Тому рішення Ірпінської міської ради є неконституційним. Наша ініціатива “За мирний протест”, яка вже налічує понад 130 громадських організацій, оскаржила подібні рішення в Броварах, Ужгороді, Донецьку, Дніпропетровську, Симферополі та інших містах. Насправді таке рішення діє і в Києві з 1999 року, але міліція його не виконує, бо розуміє, що воно неконституційне,” – стверджує правник Володимир Чемерис, голова громадської організації Інститут “Республіка” та експерт всеукраїнської ініціативи “За мирний протест”.

“Я порадив би проводити зібрання, а рішення оскаржувати в суді. Я вже написав позов щодо цього рішення. До мене зверталися активісти з Приірпіння,” – додає Чемерис, який у свій час за антирадянську діяльність був відрахований з університету та комсомолу за так званою “справою 16-ти” непокірних студентів.

Під час діалогу громади з владою та правоохоронцями від Ірпінської регіональної громадської організації “Самозахист” була зачитана заява, у якій зокрема йшлося:

“Закликаємо всі соціальні та політичні групи Приірпіння , що небайдужі до майбутнього нашої держави, та нашого регіону, підтвердити пріоритетне значення прав людини і основоположних свобод
та підтримати нашу громадську позицію, а саме:

1. Вимагати від Ірпінської міської ради відміни рішення  No. 1908-28-VI від 27.04.2012 р., також  вимагати від Ірпінського міськвиконкому відміни рішення No.292 від 06.12.2011р, як незаконних та злочинних.,
тощо…”.

Радько одразу ж заходився переконувати, що жодних обмежень для громади у праві на вільні зібрання немає.

Але як доказ того, що таки є, наводжу відповідь за власним підписом самого Радька.

Керуючий справами, який вже на себе, виявляється, приміряв мантію слуги Феміди, уявивши себе суддею, повідомляє організаторам акції про заборону проведення акції у невизначеному місці.

Таки “циркулярські” відписки громадська організація “Самозахист” отримує щоразу, як надсилає згідно з законом повідомлення про акції та протести.

Після такої різкої критики в бік влади виступив очільник іншої громадської організації “ОГО” – Анатолій Некречий. Він попросив правоохоронців перевірити законність діяльності “Самозахисту”, оскільки вважає, що такої організації не існує.

Варто зазначити, що ГО “ОГО” свого часу створила скандально відома екс-секретарка Ірпінської міської ради Ольга Олійнич, яку демонстративно “пішли” з посади через нібито земельні афери, зокрема й через дерибан парків, де, як стверджують очевидці, є братські могили. Її кандидатура на посаду секретаря була протежована Скаржинським.

Задля економії часу правоохоронців надаю таку інформацію: ІР ГО “Самозахист” зареєстрована в Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців  під ідентифікаційним кодом:34357453.

І в інетересах громади “Самозахист” планує Таке кричуще антиконституційне рішення Ірпінської міської ради, яке порушує права громадян на мирні зібрання, найближчим часом буде нами оскаржене в суді.

Ігор ДомбровськийАвтор:

Ігор Домбровський, ІР ГО “Самозахист”

 

2 коментарі

  1. Сашко 23 Серпня 2013 at 13:52

    Интересно, понесет ли наказание за свою самодеятельность товарищ Радько? Или так и далее будет куралесить?

    213.169.84.1**

  2. партизанка Зоя 26 Серпня 2013 at 16:18

    А сколько было всего организаций и партий на встрече? Какая была активность общественноси, кто знает?

    94.248.1.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539