Ірпінська рада без секретаря: на сесію прийшло понад 100 % депутатів

0

Небачена явка в сесійній залі Ірпінської ради. Депутати у повному складі за всі три роки каденції збирались лише раз – на першій сесії, аби отримати мандат і присягнути громаді.

З того часу майже третина обранців громади на сесії ходила абияк.

За ці три роки аж 9-ро депутатів прогуляли всупереч закону за рік каденції понад 50 % сесій. Таким чином вони стали кандидатами на виліт. Їх при бажанні, згідно з законом, можна позбавити мандата.

Такі дані були отримані журналістами й оприлюднені редакцією Сайту громади Приірпіння.

“Очевидно, наш моніторинг, який викрив злісних прогульників ради, став стимулом. Результати ми опублікували минулого тижня, виявили 9 кандидатів на виліт у цій раді. Ось вже маємо приємні наслідки: навіть депутат В’ячеслав Ващенко – лідер за кількістю пропусків –  з’явився власною персоною,” – говорить Ірина Федорів, керівник інформаційно-аналітичного відділу програми “Вікна-Новини”, яка ініціювала таке дослідження в радах Приірпіння.

Журналістам поталанило сфотографувати “короля прогульників” Приірпіння – бютівця Ващенка. На фото він здивовано дивиться на бабусю, яка до нього підійшла із своїм питанням.

До цього його фото так і не вдалось знайти для оформлення графіки прогульників ради. На запитання журналістів, чим він займається уже дві каденції як депутат, Ващенко відповів, що пише акти: “а що ще потрібно?”

“Це типова проблема з усіма прогульниками. Вони не ходять на сесії відтак їхні світлини важко відшукати, але немає нічого неможливого. Журналісти таки вполювали Ващенка. Це було прогнозовано, що після скандальних публікацій вони всі як один навідаються в раду,” – додає Федорів.

Але навіть присутність Ващенка не була настільки сенсаційною, як той факт, що в залі було на одного депутата Ірпінської ради більше. Замість 36 з’явилось аж 37.

Цей Приірпінський нонсенс має свої пояснення.

Депутати заходились вирішувати, хто “зайвий”. Вибір стояв між Сергієм Тішиним та Іваном Міглазовим.

Нагадаємо, Сергія Тішина позбавили мандата через те, що він вийшов з УДАР-у. Після нього за партійним списком до ради потрапив Міглазов. Понад півроку Тішин бився за поновлення мандату і виграв. Виборчком таки розпорядився повернути йому повноваження депутата.

У те, що в залі будуть уперше з початку каденції всі депутати не вірив навіть сам голова міської ради – Володимир Скаржинський.

Незадовго до початку сесії його запитували, що він буде робити, коли прийдуть усі 37 (тобто 35+1Тішин+1Міглазов). Скаржинський запевнив, що всіх – не буде.

Але очільник Ірпеня недооцінив силу доступу до публічної інформації та гласності. Депутатська явка таки перевищила логічні 100 %.

Скаржинський повідомив, що тервиборчком надіслав міській раді листа, яким роз’яснює, що обрання Івана Міглазова скасоване й він уже не є депутатом. Попри те, що регламентна комісія не розгядала це питання, юрист ради запевнив – тервиборчком не помилився. Депутат, на думку правника, зараз таки Тішин, а не Міглазов.

Головний УДАР-івець ради Ярослав Місцяць наголосив, що для нього юрист ради – абсолютно безграмотна людина.

“Що робити з Міглазовим?” – допитується Місяць.

Скаржинський знову послався на листа і почав шукати правди в присутнього прокурора.

Тут висловитись вирішив другий прогульник ради депутат Олег Сотніков:

“Я хочу звернути вашу увагу на голову ТВК Гавриленка – головного фальсифікатора виборів. Пропоную звернутися до прокуратури, надати всю інформацію про його фальсифікації. Це кримінальний елємєнт!”.

Скаржинський так перейнявся суперечкою, що забувся відкрити сесію і прослухати державний гімн.

В результаті депутати вирішили поки залишити в раді обох – і законного Тішина, й тепер уже незаконного Міглазова.

У порядку денному ради стояло гостро питання про обрання нового секретаря ради.

Нагадаємо, екс-секретар Ігор Білецький подав заяву на звільнення й мотивував своє рішення тим, що йому запропонували більш цікавий варіант працевлаштування.

Щоправда, колеги-депутати Білецького, зокрема ті, які потрапили у рейтинг прогульників, стверджують, що вигнали Білецького, бо той надавав про них недостовірну інформацію.

Але ще до початку сесії кулуарами ради ширились чутки, що Скаржинський так і не досяг домовленостей щодо підтримки потрібної йому кандидатури. У сесійній залі цю інформацію підтвердив власне і сам міський голова:

“Прошу зняти це питання з порядку денного. Я сьогодні не готовий назвати секретаря”.

З залу почались репліки депутатів недержавною мовою:

А как же мы будем без секретаря?

Нічого. Переживем,” – заспокоїв Скаржинський присутніх.

І тут міський голова розкрив причини такого рішення. Виявляється навіть у Партії регіонів кандидатуру секретаря, яку лобіює Скаржинський, не підтримали:

“Я був на засіданні фракції і бачив скільки людей підтримали ту людину, яку я запропонував. Я не хочу травмувати ту людину й зараз називати його прізвище”.

Це обурило депутатів, які прямо сказали Скаржинському, що у міській раді, окрім Партії регіонів, є й інші політичні сили.

Питання з порядку денного не зняли.

Скаржинському довелось озвучити кандидатуру наступника Білецького. Як і повідомляв раніше екс-секретар ради Сайту громади Приірпіння – наступником став депутат від Народної партії Петро Ященко, який за всю каденцію пропустив 4 з 47 сесій ради.

Петро Ященко очолює Ірпінське підприємство Тепломережі.

Готувалась наступна політично-ротаційна комбінація: Ященко мав би стати секретарем ради, чинний заступник Гостомельського селищного голови Юрій Краснопольський – після Ященка очолює тепломережу Ірпеня, а крісло заступника селищного голови Кириченка мала б посісти, за словами джерел в раді, скандально відома Ольга Прилипко. У якої, як стверджують джерела, є подальші мерські амбіції.

Ященко виступив перед депутатами і людьми й запевнив, що готовий працювати і все що мав, віддавав людям:

“Повірте, я буду працювати для всієї ради, для всіх депутатів, для всього міста. Ваше рішення буде за вами”.

Коли ж його запитали, чи в змозі буде Ященко формувати порядок денний в потрібний 10-денний строк і забезпечити, щоб на сесію не виносились питання в обхід комісій, кандидат в секретарі відповів ухильно:

“Тут нада буть між двома огнєй!”

Так людина Скаржинського прямим текстом сказала, що інтереси і повноваження голови має і буде враховувати.

Питанням, як будуть рахувати голоси задалась не лише лічильна комісія, а й сам Ященко:

“Як воно вийде? Нас 37!”

Скаржинський не вагаюсичь вирішив це питання:

Корекція в одного депутата невелика біда. Зробимо!

У залі від такого “соломонового” рішення піднявся регіт.

У таємному голосуванні по кандидатурі Ященка де-факто заборонили брати участь депутатам Тішину й Міглазову.

Що дивно, що Тішин, якому виборчком відновив повноваження, на це погодився.

“Прокуратура, згідно з законом, може втручатися тільки тоді, коли отримає від ЦВК документи, які підтверджують факт порушення,” – пояснюює редакції чому на сесії у такий анархічний процес не втрутився присутній прокурор Мирослав Пацкан, прес-секретарка прокуратури Київської області Світлана Судак.

Кандидатура Ященка не пройшла. У таємному голосуванні його підтримало 16 депутатів. Більшість була проти. Одному/Двом (Тішину/Міглазову) заборонили за їхньою ж згодою голосувати.

Журналісти не проґавили моменту й тут зазнимкували найбільшого прогульника Ірпінської ради депутата Ващенка, який теж таємно волевиявився.

Таким чином Ірпінська рада залишилась без секретаря. Олег Білецькій на цій сесії всім подякував і звільнив президію:

“Спасибі всім, хто допомагав і підтримував мене. Я вирішив повернутися працювати в Міністерство доходів та зборів з подальшою перспективою. Як кажуть, рибка шукає. Де глибше, а чоловік, де краще…”

Виступ Білецького уривають репліки з залу:

“А правду скажеш?”

У продовженні прощального слова секретаря ради була одна лише подяка депутатам, зокрема і Ярославу Місяцю, який на цій же сесії привселюдно, зазначив, що звільнення Білецького пов’язане з криміналом.

Депутат Ігор Білецький розповів, що у влади й опозиції, насправді, прекрасні стосунки.

“Спасибі Ярославу Місяцю за його підтримку. Це політика, ми в залі можемо й погиркатись, але за його межами можемо і чарку разом випити. Спасибі Олегу Сотнікову за його поради і дружнє плече. Також спасибі Валерію Пєшому за підтримку – поза політикою ми гарно ладимо. Я написав заяву про звільнення і прошу у вас всіх пробачення”.

“Бог простить,” – відповідають депутати з зали.

“Земельку повернете – простимо,” – вигукують присутні представники від громади.

Таким чином Ірпінська рада залишилась без секретаря. Але депутати, які попрямували святкувати день народження Скаржинського наголошували, що і Білецького не з першої спроби обрали.

Як виявилось, міський голова Ірпеня, який народився 17 листопада, за знаком зодіаку – скорпіон. Ось що йому віщував гороскоп на день проведення сесії – 19 листопада.

“Важкий день. Може виникнути невизначеність, протиріччя устремлінь і бажань. Відстороніться від нагальних інтересів, обміркуйте свої перспективи. Складність вибору не повинна завадити зробити те важливе, що допоможе вам рухатись у вірному напрямі. У гострих ситуаціях не затягуйте процес з’ясовування стосунків. Переключайтесь, демонструйте легкість та поступливість, навіть якщо перспективи туманні, а взаємодія в потрібному ключі поки не виходить. Помилки ще буде час виправити. Зараз важливіше зняти напругу і знаходити компроміс”.

Як повідомив редакції Сайту громади Приірпіння міський голова Скаржинський, він у гороскопи вірить і читає їх, але у день сесії не перечитував. Журналісти зачитали астрологічний прогноз для скорпіонів на 19 листопада.

“Так. Тому я й не хотів називати кандидатуру секретаря. Але ви ж були свідками, мене змусили!”

За інформацією джерел редакції в Ірпінській міській раді, кандидатуру Ященка спробують протягнути повторно.

У разі провалу Ященка, в раді вже ведуться перемовини з трьома претендентами. Джерела стверджують, що на місце секретаря Ірпінської ради претендують:

Ігор Вишняков – знаний забудовник, який був помічений в обіймах депутата облради Вадима Башуна, який за інформацією “Української правди” причетний до дерибану Біличанського лісу. Нещодовно фігурував у скандалі з закриттям старого приміщення дитячої поліклініки в Ірпені.

Ярослав Місяць, який, за інформацією “Української правди”, попри УДАР-івську приналежність активно співпрацює з Партією регіонів.

Місяць входить за результатами всіх трьох років каденції у Тор-10 прогульників ради.

Ольга Олійнич – екс-секретарка Ірпінської ради, яка, за словами депутата Богдана Мельничука, склала свої повноваження через найбільш скандальні питання пов’язані із дерибаном зелених зон. Скаржинський залишив її у себе в радницях.

Міського голову запитали, хто з цих трьох депутатів найбільш активний у своєму бажанні.

І Місяць, і Вишняков. Той біжить, а той доганяє. Вони два чоботи одного розміру“.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539