У дитсадках Київщини запровадять електронні черги

0

Школа громадського контролю на Львівщині

Після зустрічі журналістів редакції з новообраним головою Київоблради Миколою Бабенком питання щодо електронних черг у дошкільних закладах почали обговорювати в департаменті освіти.

Сьогодні зранку відбулась зустріч Бабенка з директором департаменту освіти та науки області Наталією Клокар.

“Це абсолютно слушна ідея (запровадити прозору електронну чергу), і я вірю, що найближчим часом нам вдасться її реалізувати. На це навіть виділено обласні  кошти, але казначейство не провело відповідних видатків. Сьогодні зранку на нараді з головою облради ми обговорили це питання, й Микола Бабенко пообіцяв докласти всіх зусиль, аби найближчим часом ці кошти були повернути і використати за цільовим призначенням”, — повідомляє редакції очільниця департаменту освіти.

Наталія Клокар розповіла, що на початку навчального року вона отримала не одну скаргу про те, що в дитсадках вимагають хабарі, зокрема, скаржились і на дитсадки селища Коцюбинське.

“За усними повідомленнями батьків називаються різні суми. Звісно, в садках всі відхрещуються від того, що беруть хабарі, й пояснюють, що просять у батьків гроші на розвиток закладів. Я збирала нараду, там були керівники сотень дитсадків, і ми обговорювали з ними питання збору батьківських коштів.

Ми вкотре вимагали від завідувачів ДНЗ дотримуватись законодавства і допомогти батькам створити при закладах благодійні фонди, які були б офіційно зареєстровані, і батьки самі мали змогу не лише розпоряджатися своїми коштами, а й контролювати кожну копійку. А батькам пояснювали, що винний  не тільки той, хто бере гроші, але й той, хто їх дає. Електронна черга — це надія на прозоре  вирішення питання прийому дітей до дошкільних навчальних  закладів,” — переконана Наталія  Клокар.

У Департаменті освіти і науки облдержадміністрації повідомили, що ситуація з дитсадками в області стає дедалі проблемнішою, оскільки лише за останній рік дітей  у Київській області від 0 до 6 років стало на 4300 більше, я нових садків, як правило, не будують.

Саме тому у відділі освіти області здивувались, коли почули, що селищна рада Коцюбинського віддала за безцінь наприкінці минулого року колишнє приміщення дитсадка релігійній громаді.

“Ті дитсадки, які були “приватизовані” у 90-х, ми повертаємо зараз у власність державі. Їх налічується до двох десятків. У таких випадках, як у селищі Коцюбинське, коли діти сидять  вдома закриті, бо в садки неможливо влаштувати, а селищна рада віддала приміщення, де колись був дитсадок, треба піднімати громаду, ЗМІ. Депутати повинні розуміти, що забрали приміщення  в дітей”, — наголошує Клокар.

Згідно з результатами онлайн-опитування читачів сайту перед новим навчальним роком, лише 6 % респондентів Приірпіння влаштували у дитсадки своїх дітей одразу ж і без проблем .

Журналістське розслідування показало, що деякі батьки справді вимушені закривати вдома своїх 3–4-річних дітей на цілий день, бо навіть якщо й записали їх від самого народження, — місць немає й годі чекати.

Але механізм запровадження прозорої черги можна було б зробити і без додаткових коштів із бюджету.

“Був на розгляді в Коцюбинської ради проект рішення, згідно з яким селищна рада Коцюбинського мала б взяти на себе функцію систематизації та гласності черг в дитсадки на веб-сайті. Але цих змін депутати не підтримали. Що вимагати від ради, якщо комісія з питань освіти не засідає понад три роки й фактично не виконує своїх функцій із моменту обрання? Селищному голові до цього немає діла”, — розповідає депутатка Коцюбинської селищної ради та журналістка Ірина Федорів.

“Коли я з боєм винесла на порядок денний цей проект рішення, селищний голова з президії пояснив, що зробити гласною чергу — неможливо, бо будуть дзвінки “згори”, й треба буде все одно ставити людей поза чергою. І коли громада це вже наочно побачить — буде скандал. Тобто селищний голова відверто при всіх депутатах заявив, що без прозорості легше буде провертати корупційні схеми. Якщо не вийшло змінити в селищі систему — значить, треба змінити в області. Тільки так усі громади отримають прозорі черги в дитсадки”, — додає Федорів.

Щодо введення прозорих електронних черг станом на сьогодні в облраді налаштовані доволі рішуче.

Директорка департаменту освіти запевнила, що електронний механізм, який унеможливить корупцію, запровадять, не зважаючи на те, подобається це селищним та міським головам, чи ні.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539