Тарифи на опалення і перерахунок: комісію Коваленка розформували

2

дом квартира зима паркет окно дерево птица холод мороз подоконник батарея отопление труба фига дуля шиш стекло экономичность экономия мужчина халат тапки грусть печаль очки муж супруг странность форма рука кран вентиль менталитет

Депутат Костянтин Ковлененко вирішив перед сесією зібрати тимчасову комісію, яка мала б вивчити за півтора роки можливості зниження тарифу.

Зранку в сесійній залі, де мала б зібратись тимчасова комісія не було ані душі.

“Я здивувалась, що зала порожняя й сіла чекати, коли ж прийде голова комісії Коваленко, який нас зранку скликав,” – розповідає депутатка Ірина Федорів.

“Я понад рік тому звернулась із депутатським запитом, який поклали на розгляд цієї комісії щодо залучення інших організацій, аби створити конкурентні умови для утворення тарифів й унеможливити монополізм. Але за рік роботи комісії мій запит попри мої регулярні зауваження так і не розглянули, бо це нікому не треба” – додає Федорів.

Зрештою до зали зайшов сам голова тимчасової комісії Коваленко. Згодом з’явився член комісії – депутат Ярослав Салівонов і майже одразу за ним – депутат Сергій Черніков.

Хоча Черніков не є членом тимчасової комісії, але він приходить де-факто на кожне засідання комісії й відверто лобіює інтереси “Мастер-Енерго”, як повідомили джерела редакції в раді, Черніков лобіює спільне товариство з “Мастер-Енерго”, оскільки наміряв собі там керівну посаду.

Юристи ради були категоричними: майно громади не можна давати до статутного фонду такої організації, тим більше, що контрольний пакет, згідно лобі Коваленко і Чернікова потрапляв до рук “Мастер-Енерго”.

“А Ви Мамчича інформували щодо того, що комісія сьогодні зранку буде збиратись? І що ми сьогодні розглядаємо?” – Запитує голову тимчасової комісії депутатка Федорів.

“Кто-то другой трубку поднял, я сказал, что сегодня комисия и чтобы Мамчич был,” – виправдовується Коваленко.

Коли ж з’явився депутат Микола Мамчич, то на питання, чи його інформували про збори комісії він сміючись сказав:

“Та у Коваленка мій номер, як виявилось, неправильний!”

Отже, у голови комісії, яка функціонує другий рік, як виявилось, неправильний номер члена комісії, який є чи не найбільшим фахівцем в комісії щодо питань опалення та мереж.

Мабуть, тому кілька разів депутат Мамчин скаржився, що його не інформують про засідання комісії, як і не інформували неугодних членів комісії, в тому числі й депутатку Федорів.

Очевидно, голова тимчасової комісії депутат Коваленко, просто дзвонив “комусь” і просив передати інформацію депутатові Мамчичу, але до кому він надзвонював понад рік – достеменно нікому не зрозуміло.

Депутатка Федорів поцікавилась у головуючого Коваленка, чого він зібрав усіх сьогодні й чому за півгодини немає кворуму в комісії.

“Петро Ярославовичу! Так ви їдете чи ні? Уже зараз бути треба!” – телефонує розгублений Коваленко, очевидно, депутатові Петрові Бомбі.

“Ми сьогодні голосуєм за розформування комісії. Теперь пусть делают оценку, а там пусть занимаются,” – розповідає щось незрозуміле для членів комісії Коваленко.

Далі голова комісії зазначив, що треба лише затвердити експертну оцінку майна громади, яку зробили в “Мастер-Енерго”.

“Так а навіщо нам за неї голосувати, якщо ми за неї вже голосували?” – здивовано перепитує депутатка і членкиня тимчасової комісії Ірина Федорів.

“Як голосували?” – відповідає не менш здивований Ковланко.

“Ну як: я “проти”, а ви всі “за”. Піднімайте протоколи засідань, які ви жодного разу не вели. І за статут голосували практично всі “за”, хоча юрист ради заперечував, і за експертну оцінку. То нащо нас сьогодні було збирати зранку?” – іронізує Федорів.

Коваленко почав пояснювати, що треба ж експертну оцінку затвердити на сесії, але так і незрозумілою залишилась причина, навіщо він скликав тоді зранку комісію.

До сесійної зали зайшла Олена Лютенко – працівниця планово-економічного відділу, яка комусь тихо пояснила, чого сьогодні всіх скликав лобіст Коваленко:

“Прийшов Коваленко і хотів протягнути оцінку…” (експертну оцінку мереж та котелень – прим.ред.).

На сесії депутати практично одразу заслухали звіт за опалювальний сезон керівника “Мастер-Енерго” Валентина Мілюкова:

“Розпочали роботу з 1 жовтня. Ми були одні з перших. З  9-го по 14-те жовтня ми призупиняли роботу. Закінчили опалювальний сезон 4 квітня. За зверненнями мешканців зробили перерахунок”.

Більшість депутатів про те, що зробили перерахунок уперше чули.

“У жовтні місяці звертався з листом. Ми просили зробити перерахунок, але не зробили. І вчора отримав платіжку таку саму, як і раніше отримував, без перерахунку,” – підвівся й показав листа депутат Віктор Боримський, який восени розповідав редакції, як “Мастер-Енерго” нагріло своїх клієнтів коцюбинчан.

boryma

Боримського підтримав і депутат Мамчич й запевнив Мілюкова, що перерахунку дійсно не було :

“За березень не робили! Ну що Ви говорите!?”

Оскільки депутатка Ірина Федорів напередодні отримала від “Київоблгазу” фактичні показники спожитого газу даховими котельнями, то вона задала питання щодо перерахунку для мешканців Лісової 20-А та Меблевої 11-Б:

“Минулого року ми спожили близько 50 % газу, який ви нам заклали в тариф. Цього року ми спожили його ще менше, якщо бути точними економія склала понад 10 тисяч у порівнянні навіть з минулим роком. Можете сказати нам, на скільки Ви зробили перерахунок мешканцям будинів з даховими котельнями?”

Очільник “Мастер-Енерго” відповів, що мешканцям будинків з даховими котельнями квадратний метр обійшовся у березні дешевше аж на 14 копійок.

“Ну які можуть бути питання до цієї людини, яка чудово розуміє, що в тариф на Меблевій заклали 163 912 кубів газу. Спожили нехай 78 тисяч кубів. Це підтверджує “Київоблгаз”. Мілюков визнає, що тисяча кубів коштує1 309 гривень. Відповідно за останній опалювальний сезон ми заощадили конкретно на котельні Меблевої 11-б близько 85 тисяч кубів. Це майже 110 тисяч економії. Якщо поділити цю суму грубо на кожну квартиру, їх тут 64, То в середньому на кожній квартирі переплачено десь 1700 гривень за опалювальний сезон,” – аналізує ситуацію депутатка Ірина Федорів.

“Ділимо на 6 місяців опалювального сезону – виходить в місяць майже 300 гривень здирництва на квартирі, звісно є однокімнатні і трикімнатні, але ми беремо в середньому. А зробили перерахунок за один єдиний місяць і на квартиру це становить близько 10 гривень. Так виходить за опалювальний сезон на неспожитому але закладеному в тариф газі мешканці одного будинку втратили понад 100 тисяч гривень. На Лісовій 20-а не спожили газу майже на 240 тисяч. тут майже удвічі більше квартир у порівнянні з Меблевою 11-б. На кожній квартирі за сезон в середньому лише на газі “Мастер-Енерго”, виходить заробило понад 2 000 гривень. А котельню людям просто занедбали,” – додає Федорів.

Частина депутатів теж була обурена таким відпертим прикриттям здирництва.

“Ну і що ж ми заощадили? 10 гривень? А батареї були ледь теплі. Так може варто було дати нормальне опалення, бо люди догрівались електрообігрівачами,а заощадили аж 10 гривень?” – Риторично запитує депутат Іван Лизун.

Його підтримує депутат Олексій Олійник.

Мілюков поквапився запевнити, що тарифи в новому опалювальному сезоні не підніматиме, бо ціна на газ для населення залишається незмінною.

Голова тимчасової комісії, яка другий рік могла би шукати альтернативу “Мастер-Енерго”, а натомість лобіювала інтереси “Мастер-Енерго”, перед сесією оголосив, що комісію треба розпустити.

“Чого ти смієшся?” – Запитує Коваленко депутатку Федорів.

“Так а що ж не сміятись? Півтора роки лобіювали інтереси “Мастер-Енерго”, а мій запит, який проголосований і підтриманий більшістю депутатів, де йдеться про пошуки альтернативи, навіть не розглядати. Таку комісію треба було ще раніше розформувати. В шию таких гнати треба, а не те, що розформовувати,” – каже Федорів.

На сесії ж депутати, заслухавши голову тимчасової комісії Костянтина Ковленка, таки проголосували за розформування комісії й жодних питань про результати розгляду депутатського звернення, яке понад рік тому подала Федорів, ніхто не піднімав.

У результаті такого лобізму, “Мастер-Енерго” залишається монополістом на ринку, занедбує дахові котельні та отримує з коцюбинчан надприбутки.

2 коментарі

  1. Ольга 23 Квітня 2014 at 22:38

    В шию їх всіх гнати. Невже нікого не можна притягнути до відповідальності? Вони на нас тупо заробляють.

    95.158.25.1**

  2. наталия 26 Листопада 2014 at 15:49

    А тарифы по ул. Доковской,9 это же вообще перебор, самый дорогой дом на все Коцюбинское(((
    Верно сказано, гнать их всех в шею.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539