Судний день забудовників: Табалюк VS журналісти СТБ

0

драбок табалюк

Зараз триває розгляд справи щодо перешкоджання журналістській діяльності знімальній групі телеканалу СТБ.

Ірина Драбок та Антон Шоломицький готували сюжет про зонування, затвердження генплану Ірпеня та забудову частини колишніх парків та зелених зон. Запланований матеріал так і не вийшов в ефір, оскільки під час зйомок знімальній групі перешкоджали.

Невідомі особи схопили оператора Шоломицького, силою утримували його, потім забрали штатив для камери, зірвали з камери об’єктив й сховали його у себе в авто.

Лише після приїзду правоохоронців об’єктив вдалося повернути. Тепер прокуратура доводить у суді вину Олександра Табалюка, який і перешкоджав діяльності журналістів.

Чоловікові інкримінують відповідно ст. 171 КК.

Суд першої інстанції не побачив у діях Табалюка складу злочину.

У документах справи є один документ, який, мабуть, може пояснити таку реакцію Табалюка на представників ЗМІ поблизу будівництва.

Як виявилось в судовому засіданні, на цей будинок, де ще де-факто 27 червня 2013-го року, коли приїхали журналісти, тривало будівництво за десять днів до цього Інспекція держархбудконтролю у Київській області видала декларацію про готовність об’єкту до експлуатації.

sam

Натомість ще не були закінчені оздоблювальні роботи та працівники замішували бетон.

Якщо вірити цьому документу з гербовою печаткою, то багатоповерхівку звели за один місяць і чотири дні та ще й ввели в експлуатацію.

sam

Свідки Табалюка під час слідчого експерименту доводили, що оператор Шоломицький стояв саме на місці, де під час інциденту стояла ємність з цементом, це видно зі стоп-кадру.

Хоча, на думку Табалюка, Шоломицький здійснював “фіксацію (його – прим.ред.) особистого життя” і стояв саме на цьому місці.

sam

“Цей чоловік, який насправді навіть не є власником будівлі, у залі суду заявив, що ця багатоповерхівка – будинок сімейного типу для його родини. Коли судді перепитали, скліьки ж там квартир, то всі почули цифру – 29 (!!!). Присутніх це приголомшило, і вони навіть не приховували свого здивування та усмішок,” – розповідає, що було під час засідання потерпіла журналістка Ірина Драбок.

“Суд першої інстанції нахабно закрив очі на безапеляційні факти та відеодокази у цій справі. Табалюка визнали невинним. Тепер залишається сподіватися на правосуддя і на те, що судді в апеляції розглянуть і візьмуть до уваги всю доказову базу,” – додає Драбок.

Журналістів непокоїть той факт, що під час засідання резонансної та суспільно важливої справи судді щоразу забороняли проводити відео зйомку, про яку офіційно клопотали представники телеканалу СТБ.

Представники прокуратури, які підтримують обвинувачення у суді, права журналістів обіцяють відстояти.

“Людина, яка перешкоджає журналістській професійній діяльності має відповідати згідно з законом. Це кримінальне правопорушення, за яке передбачено навіть обмеження волі на строк до 3 років,” – повідомляє прес-секретар прокуратури Київської області Анна Кіщак.

На судовому засіданні, яке відбудеться 17 листопада об 11:00 (Апеляційний суд Київської області, Володимирська, 15), заплановані дебати. Судді повинні винести рішення у справі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539