Толока поблизу замку Штамма

0

Громада Бучі вирішила провести прибирання території навколо колишнього бучанського санаторію “Дружний”. Всі охочі можуть долучатися об 11:00 в суботу та неділю (21-22 березня).

Будівля у 2004-му році вигоріла зсередини й з того часу в занедбаному стані.

Бучанці стверджують, що будівля умисно не ремонтується, оскільки за нею закріплено 5 га землі, які, після повної руйнації приміщень на ній, можуть бути використані під забудову.

Навколо – ястремський ліс, який бучанська влада увесь роздала в приватні руки, кілька ділянок в цьому лісі отримала й співачка Наталія Могилевська.

Зараз будинок знаходиться у комунальній власності Київської міської ради.

Наприкінці 19 – початку 20 ст. будинок побудува німецький інженер Штамм, який проектував у місті ще й залізницю. Тут він проживав разом з родиною до початку революційних подій 1917 року. Принаймні так стверджують працівники санаторію.

тил

Розповідають, що інженера з родиною на початку революції з будинку вигнав отаман Орлик. Родина Штамма врятувалася завдяки підземним ходам, які вели з будинку в ліс.

Ці ходи збереглися й донині, але засипані й захаращені.

підземка

Місцеві працівники розповідають, що родина Штамма утримувала прислугу та кухарів, які мешкали в окремих дерев’яних будинках, що збереглися й до цього часу.

територія

Штамм дбав про освіту мешканців хутору Ястремщина. В одному з будинків була школа для сільських дітей.

До війни тут був дитячий будинок, а після війни дитячий санаторій.

Навіть після пожежі в будинку зберігся старовинний камін.

камін

До санаторію приїздив нащадок Штамма з Канади й хотів заявити права на спадщину. Але коли побачив діток у санаторії – відмовився від будинку на користь дітей.

Одразу після пожежі будівлю збиралися ремонтувати, було навіть розпорядження тодішнього очільника Києва Олександра Омельченка. Але не судилося.

Зараз будинок всередині виглядає ось так.

всередині

В усіній та письмовій формі до Київської міської влади з проханням передати у комунальну власність міста звертався мер міста Буча забудовник Анатолій Федорук та його кум також забудовник Володимир Карплюк. Останній просив про передачу санаторію Ірину Геращенко, коли та приїздила до Бучі.

Лист Бучанської ради до КМДА, який потрапив до рук журналістів сайту “Громада Приірпіння”, датований липнем 2014 року.

В ньому йдеться про наміри бучанської влади будувати на 5 га заклади спортивно-оздоровчого та соціального значення.

запит

“Віддати цей будинок в комунальну власність Бучі за цієї влади – це злочин. Вони його зруйнують, а територію забудують таунхаусами. Вже є одна будівля історичного значення, яка перебуває в комунальній власності Бучі. Це будинок академіка Патона, який він придбав у 1904-му році.

патон

Навколо нього також чимала занедбана територія – більше гектара. Але будинок не те що не ремонтується, він навіть не охороняється. Нещодавно там вирізали батареї. А він має для міста неабияке історичне значення. І там міг би бути музей міста, якого Буча досі не має”, – говорить одна з організаторів прибирання журналістка Олена Жежера.

В будинку Патона також є автентичні речі, зокрема, збереглася грубка.

камін в будинку Патона

Хоча територія, де розташована будівля Штамма й знаходиться у комунальній власності міста Києва, в кадастровій карті вона чомусь значиться як приватна.

Кадастр

Не хочеться вірити, що хтось вже прибрав її до рук. Принаймні у Київраді цей факт заперечують.

Активісти збирають будь-яку інформацію про будинок Штамма, аби вберегти його від знищення й відреставрувати.

“Ми будемо вдячні всім, хто долучиться до прибирання. Це буде першим кроком громади Бучі до збереження історичних цінностей, які знаходяться на території нашого міста. Далі – будемо шукати спонсорів, щоб дати будинку друге життя”, – говорить активістка та співорганізатор акції Ірина Влащук.

Під час прибирання планується: прибирання та виніс листя, фарбування лавок та гойдалок, побілка фруктових дерев, сезонна обрізка, саджання фарбування клумб та побілка бордюрів, підготовка частини підземелля під бомбосховища (розкопка, проведення електрики).

З собою мати: граблі, лопати, мішки, покривала, клейонки великих розмірів, рукавички, пензлики та фарбу.
Доїхати можна з Києва маршруткою №381. Вийти на зупинці перехрестя Богдана Хмельницького та Нового шосе.
карта
Будемо раді усім, хто долучиться до нашої акції.

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539