Колишній “автомайданівець” Коба – кандидат “під ключ” від екс-регіоналів з “Нових облич”

0

Епатажний водій яскравого помаранчевого автомобіля Сергій Коба, який їздив у колонах Автомайдану, завжди позиціонував себе як громадський діяч або активний протестувальник, опозиціонер до влади.

На останніх парламентських виборах Коба невдало балотувався як самовисуванець по 96 округу.

Сьогодні він вирішив піти у владу, а саме у місцеве самоврядування пліч-о-пліч із колишніми непримиренними ворогами – екс-регіоналами, яких ще не так давно сам пропонував люструвати.

Під час подій на Майдані Коба закликав усіх іти на вулицю Грушевського, а потім сам переховувався за кордоном, роздаючи інтерв’ю ЗМІ. Інші автомайданівці, які тоді залишилися в країні, потрапляли до судів і їм палили автівки за патрулювання Києва та поїздки до Межигір’я.

Після повернення в Україну Коба взяв участь в акції під ВРУ, де громада вимагала підтримати люстраційні закони. Тоді ж він підтримав вимоги активістів – люструвати в Приірпінні регіоналів, які не погодилися вийти з Партії регіонів після розгону студентів на Майдані та після перших вбивств.


Перед парламентськими виборами активісти Приірпіння побачили машину Коби в Бучі біля ресторану “Мисливець”.

За словами очевидців, кандидат в нардепи Коба, який балотувався тоді по 96-му округу (в т.ч. м. Буча), зустрічався із міським головою екс-регіоналом Анатолієм Федоруком. Саме його він вимагав кілька місяців до того люструвати під стінами парламенту.

“У суботу відбудеться всеукраїнський з’їзд АвтоМайданів! Він пройде Києвом і Київською областю! Я зустрічався з мерами міст Бучі та Бородянки, аби повідомити їм! На додачу до всього в 12.00 в Бучі відбудеться відкриття меморіалу Героям Майдану! І мер Бучі люб’язно мене запросив виступити! Тому ми узгоджували наш маршрут по часу!” – тоді виправдовувався Коба, чому приїхав і в робочий час зустрічався в неформальній атмосфері з екс-регіоналом.

Варто зазначити, що для того, щоб поінформувати місцеву владу про будь-які масові заходи, можна просто подати відповідне звернення в міську раду.

До того ж Коба обіцяв провести всеукраїнський з’їзд АвтоМайданів, будучи на офіційному сайті АвтоМайдану давно занесеним у чорний список організації.

Що доволі знаково, файл з передвиборчою програмою Коби, як помітили активісти,  містив доволі цікавий збіг з даними програми Лариси Матюшенко – заступниці мера Бучі Федорука.

Коба тоді стверджував, що свою програму писав разом із другом.

Днями, у передвиборчий період уже перед прийдешніми місцевими виборами автівка Сергія Коби була помічена вже біля офісу мера Ірпеня Володимира Карплюка.

На склі машині колишнього автомайданівця зараз напис: “Йду на мери мого рідного Вишгорода”.


Карплюк очолює партію “Нові обличчя”. Як стверджують ЗМІ, Карплюк – кум екс-регіонала Федорука і вони разом в Приірпінні, за інформацією “Інсайдера”, нібито ведуть родинний бізнес і забудовують регіон.

На Київщині “Нові обличчя” очолив екс-регіонал Дмитро Христюк, що став депутатом Баришівської ради від Партії регіонів під № 1. Він вступив до “Нових облич”, коли був головою робочої групи, що мала вивчити ситуацію із побиттям активістів у Приірпінні. Не дивно, що за таких умов Христюк порушень у діяльності міського голови не побачив.

Інший громадський активіст Андрій Дзиндзя ємко прокоментував заяву Коби про набір кандидатів у свою команду.

Громадський рух ЧЕСНО поспілкувався з кандидатом в мери Вишгорода Сергієм Кобою щодо його рішення балотуватися від “Нових облич”.Знаково, що команду Коба шукає у тиждень, коли вже почалося кандидування.

Виявилося, що ініціатором його висування в мери Вишгорода був не сам Коба, а саме партія “Нові обличчя”:

“Вони мені запропонували – а я і пішов”, – каже кандидат Коба і додає, що “Нові обличчя” дуже оперативно зайнялися його агітацією, фактично, “під ключ”:

“Наразі вони поки що повністю зайнялися моєю передвиборчою агітацією. Фактично, допомагають мені стати мером міста. Я в цілому задоволений. Ніхто інший мені цього не запропонував, а своїми силами я просто не потягну проти олігархів всю цю систему. Тому вибір був зроблений такий”, – переконує колишній самовисуванець по 96-округу Коба, чия передвиборча програма, нагадаємо, була написана на тому самому компютері, що й передвиборча програма заступниці мера Бучі Федорука.

Сергія Кобу не бентежить той факт, що до команди “Нових облич”, яка допомагає йому виборювати пост мера, потрапили не зовсім “нові” обличчя з числа колишніх регіоналів. Зокрема згаданий уже екс-регіонал Дмитро Христюк:

“Дмитро Христюк. Знаю його особисто. Мені ця людина імпонує дуже. А те, що вона була регіоналом, то, розумієте, регіонал регіоналу – велика  різниця. Багато людей і наш нині покійний мер Вишгорода також був регіоналом. Але є люди, які, коли вже були регіоналами, зробили собі кар’єру, а є люди, яких туди насильно запхнули.

 Мені, наприклад, імпонує, як жителі міста Бучі, жителі міста Ірпеня ставляться до своїх мерів. У них у своїх містах – шалена підтримка. Я думаю, що це не просто так. Я особисто був і бачив, як розвиваються ці міста і бачив, як не розвиваються інші міста, інших мерів, які не відносяться до регіоналів, але вони нічого й не роблять. Тому я ж кажу – тут треба вибирати.

Дійсно, що немає такої сили політичної, яка була б здатна перебороти цю систему, в яку можна було б піти. Всі політичні сили в чомусь “замазані”. Якщо вибирати з найгірших, то мені найбільше імпонують “Нові обличчя”. Нам, на жаль, в Україні не доводиться обирати з найкращих. Тому вибираємо з найгірших. Але особисто я стосовно “Нових облич” не можу їх в чомусь звинувачувати. Я з приводу них нічого не знаю.

Якщо я переконаюся на власній шкурі, що вони не дуже чесні в цьому плані, або намагаються прикриватися громадськими діячами, звісно, я покину лави цієї партії. Я в неї і не вступав у цю партію, просто я іду від цієї партії на вибори”.

Загалом, Сергій Коба переконує, що взагалі не переймається, від якої партії і з ким йому йти до влади – головне стати мером Вишгорода:

“Якщо люди чесні, порядні й справедливі, то немає проблеми, від кого вони підуть, аби вони дійшли до верху. Мені немає проблеми, від кого йти. Якщо я стану мером Вишгорода – мені чхати, хто мене туди приведе, чи “Регіони” чи “Сила людей” чи “Сильна Україна” Тігіпка. Мені байдуже! Мені головне, щоб я прийшов на мера Вишгорода і втілив всі свої мрії, всі свої ідеї й ідеали, втілив в життя. Розумієте?”

На питання журналіста, які свої “мрії та ідеї” на посаді міського голови в першу чергу Сергій Коба втілить у Вишгороді, кандидат відповісти не зміг, але вже після обрання обіцяв “не розгубитися”:

“На це питання зараз я на разі не готовий відповісти. Це потрібно сісти і проробити. Я про це зараз думаю, в мене не було ніколи такого досвіду управління в держапараті. Але я думаю, що я не розтіряюся. У мене є знайомі, які знаходяться в держпараті і яким я довіряю, в яких можна набратися досвіду.

Спочатку потрібно буде зібрати команду. Подивитися, хто пройде з депутатів, тому що без міської ради рішення не приймаються.  Тобто ми маємо спочатку туди влізти, а вже потім вирішувати, як там що робити, а не збирати команду. Ну от я зібрав команду, і що? У нас немає навіть грошей – повісити бігбордів! Хто за нас проголосує?”

Тематика проблем міста, що їх обіцяє вирішити Сергій Коба на посаді мера, не чужа вотчині “Нових облич” – Приірпінню, на яке орієнтується кандадит Коба. Адже першою і головною проблемою Коба називає те, що забудовники не опікуються інфраструктурою міст, не роблять доріг до новобудов і не зводять дитячих садків та шкіл в нових мікрорайонах.

Наприклад, у Бучі, де при Анатолію Федоруку було забудовано місто, в деяких школах діти змушені навчатися у три зміни, і зовсім не через “бейбі-бум”:

“Перша проблема – одна з найбільших – це те, що місто зростає з кожним роком, зростає і збільшується, але муніципальні заклади, такі, як дитячі садочки або школи – не будуються. Будівельники, які заходять, вони будують тільки багатоповерхівки, продають їх, обіцяють там побудувати якісь навчальні заклади, інфраструктуру, а нічого цього немає. Це питання треба вирішувати.

Друге питання – у нас у Вишгороді немає жодного нормального парку. У мене є плани, я знаю ті парки, які можна було б зробити з невеликим вкладенням грошей і зробити з них дуже круті парки для відпочинку.

І по-третє, це треба займатися спортом. Є плани побудувати хокейну арену. У мене є знайомі, які можуть в це вкласти гроші. І стадіони потрібно доробити, які розпочинали робити і так вони стоять покинуті. Є багато таких проблем.

Я ж спілкуюся з містянами і багато молодих батьків моїх бувших однокласників діляться. Наприклад, от у місті немає банально туалетів. Люди ходять з діточками гуляти і немає, куди сходити в туалет. Це ж є проблема для міста? Є проблема для міста! Є проекти, де побудували багатоповерхівки і не побудували дороги. Люди в дощ змушені додому ходити по багнюці. Дрібних проблем багато, але масштабні – це дитячі садочки і школи”.

Сергій Коба переконує, що в нього немає шансів стати мером без “Нових облич”, а балотуватися треба, “щоби скласти конкуренцію покидькам”:

“Ви мене переконуєте, що не треба з ними йти? А що? Як? Самому йти? Це нереально! У мене шансів узагалі немає. Бо в мене банально немає грошей надати рекламу. Немає грошей розмістити бігборди, надрукувати листівки і все таке. А співпрацювати з людьми, які мені дадуть гроші, а потім будуть говорити мені, що мені робити, я не хочу. Тут мені не ставлять жодних вимог і мені це імпонує. А не йти на вибори я не можу. Покидьки йдуть на вибори на посаду міського голови міста Вишгорода і я думаю, треба складати їм конкуренцію, щоб не дати їм пройти”.


Виявилося, що, на думку Карплюка, Коба повністю сповідує принципи партії “Нові обличчя” і не лише уже має команду й програму у Вишгороді, а й нібито проходить навчання в якомусь партійному навчальному центрі, де вчиться керувати містом:Громадський рух ЧЕСНО звернувся по коментар до голови партії “Нові обличчя” і чинного мера міста Ірпінь Володимира Карплюка щодо висування Сергія Коби.

“Сергій Коба – прогресивна молода ініціативна людина, яка виявила бажання балотуватися на посаду голови і відповідно до того, що він сповідує принципи нашої партії, а це зокрема те, що він розуміє і хоче вчитися вести господарську діяльність в місті, і більше того, уже проходить навчання в нашому навчальному центрі, щоб навчитися, як саме управляти містом.

Ми підтримали його ініціативу. І дійсно підтримуємо в тому числі його ресурсно для того, щоби він мав можливість свою позицію донести до людей. Наша ініціативна група у Вишгороді знайшла з ним спільну мову. І він нас як людина абсолютно повністю влаштовує на 100%. Там є команда активних людей. І саме вони з ним прийшли і вони з ним зараз співпрацюють”, – переконує Володимир Карплюк.

Коли ми розповіли очільнику “Нових облич” про суперечності коментаря самого Сергія Коби зі словами Карплюка щодо наявності команди у Вишгороді, Володимир Карплюк звинуватив Громадський рух ЧЕСНО в упередженості:

“Я звик, що ваш проект ЧЕСНО має певні упередженості до нашого політичного руху. Що в принципі неодноразово ви висвітлювали в своїх ЗМІ. Я вам дав коментар з приводу того, що пан Коба дійсно рухається спільно з нами і ми дійсно його підтримуємо. Що ви напишете – це  вже право вашої совісті, але я не сумніваюся, що ви напишете. Дякую”, – резюмував політик.

Варто зазначити, що згідно з новим законом, до влади потраплять лише ті партії, які подолають 5% бар’єр. Не виключено, що саме тому технологи залучають впізнавані обличчя, аби на Київщині підняти рейтинг партії в цілому.

Сергій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539