Ірина Федорів: у місцеву владу більшість кандидатів йде щоб дерибанити

0

У кожній міській раді обласного центру, яку проаналізували в Громадському русі “Чесно“, відсоток кандидатів на відкликання перевищує 20 %. Готуємося до відповідального вибору 25 жовтня. Дослідження “Чесно” в ефірі Громадському радіо коментує Ірина Федорів.

За її словами, стаття 37 закону “Про статус депутатів місцевих рад” майже не виконувалася протягом останніх п’яти років. Хоча були випадки вибіркового застосування цієї статті в Тернополі, де “свободівці” вигнали прогульників-“регіоналів”, але не застосували відповідну статтю проти інших «свободівців»-прогульників. Ірина Федорів також наголошує, що до застосування норми статті 37 можуть стимулювати не тільки місцеві влади, але й виборці.

Згідно з результатами моніторингу “Чесно”, топ-4 прогульників: Запорізька область (47%), Кіровоградська область (43%), Івано-франківська область (43%), Полтавська область (40%). Три області не надали інформацію про відвідування місцевими депутатами засідань рад і комітетів: це Харківська, Одеська, Дніпропетровська області.

 


Ірина Славінська: Що ми зараз знаємо, що нам говорить моніторинг?
“Політичні партії не просто висувають прогульників, а ставлять їх на чолі списків”, — каже Ірина Федорів.

Ірина Федорів: По-перше, хочу сказати, що стаття, про яку ви зараз сказали, вона майже не використовувалася протягом цих5 років. Тобто депутати, які мали бути відкликані ще кілька років тому, вони мало того, що завершують каденцію — вони балотуються і спокійно можуть очолювати списки партій.

Вона використовувалась в Тернополі доволі вибірково. Там розправилися з екс-регіоналами. І знов ж таки питання, чому влада «свободівців» там не відкликала своїх же «свободівців». Це вибірковий підхід.

Ірина Славінська: Якщо ця стаття майже не використовувалась і є приклади вибіркового застосування цієї статті, то не можу не запитати про процедуру, щоб її застосувати, що треба?

Ірина Федорів: Це можуть бути і виборці, і депутати. Але питання в чому, розумієте, наприклад, регламентна комісія в більшості рад, вона існує виключно для того, щоб створити регламент і потім про все це діло забути. В принципі ця регламентна комісія має дуже важливу функцію. Голова і члени комісії мають слідкувати, чи звітують депутати перед виборцями, чи оприлюднений звіт, наприклад, на сайті, чи є графік, аби люди могли прийти подивитися. І наприкінці року, ця регламентна комісія мала би подати на розгляд голові відвідуваність депутатів, і сказати, що порушується така стаття закону, і депутатів треба відкликати. Але ми бачимо, що це взагалі не робиться. А якщо і робиться, то виключно вибірково, для того, щоб розправитися зі своїми опонентами. Відсоток кандидатів на відкликання разючий, в деяких радах він сягає понад 40%.

Ірина Славінська: А які це області, де депутати найбільше прогулюють?

Ірина Федорів: Я би виділила ТОП-4 міськради обласних центрів, які вирвалися вперед. Це Запорізька — 47%, Кіровоградська —43% депутатів кандидатів на відкликанні, Івано-Франківська — 43%, Полтавська — 40%. Найнижчій показник у Харкова — 13%, але тут треба зазначити, що у Кернеса нам не дали данні про відвідування комісій, а як правило найвищий показник на відкликання в комісіях. Якщо в радах на сесію ходять, або є кнопкодавами і здають свої картки, тому числяться присутніми, то протоколи комісії ведуться людьми і там ставляться підписи, це не є електронним голосуванням, там не можеш порушити закон і делегувати свій голос.

Місцева влада — це взагалі клондайк. Це доступ до вашої землі, води, підприємств, які можна приватизувати, до приміщень дитсадків і старих клубів — до власності громади. Це фактично наше майно. Я бачу, що обласний рівень відряджають десант екс-регіоналів, на міський рівень — десант забудовників, зрозуміло чому вони туди йдуть, вони будуть брати собі землю під забудову.

Що мене найбільше дивує, так це те, що прогульників не тільки балотують, а прогульники можуть очолювати списки політичної сили в якусь раду. Такий випадок у нас є в облраді. Партію “Нові обличчя” очолює Дмитро Христюк, чинний депутат Баришевської райради, кандидат на відкликання, пропустив більше 50% засідань і не за один рік. В якісь роки він взагалі тільки кілька разів з’явився на засідання. Але він стає на чолі списку, а балотувався у 2010 році від Партії Регіонів. Просто перефарбування.

Є ради, де депутат за 4 роки каденції не написав депутатський запит, не порушив суспільно важливу тему, яка б стосувалася міста. В Полтавській, Вінницькій і Хмельницькій, Миколаївській областях, в чотирьох з 22 проаналізованих, депутати не написали жодного запиту.

Ольга Бабчук: А скільки наших громадян цікавляться діяльністю місцевих рад?

Ірина Федорів: Ми запустили свій регіональний сайт 5 років тому, як активісти своєї громади. Взагалі вперше в Україні провели моніторинг відвідуваності депутатів ще кілька років тому. Я була вражена, тому, що з 36 депутатів ми знайшли 9кандидатів на відкликання. Це тільки по сесіям. Їх не відкликали і ніхто це питання не порушував. Більше того, коли ми звернулися, як громадський рух до Ірпінської ради, то нам не надали інформацію. Це єдина рада, яка не надала. Кілька місяців ми намагалися здобути інформацію, але мер приховує ці інформацію.

Більше інформації про прогульників читайте в статті Ірини Федорів на “Українській правді” та на сайті “Чесно“.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539