Хто зазіхає на гроші батьків дошкільнят Бучі?

3

Продовжуючи тему перевищення цін на продукти харчування в ДНЗ №3 “Козачок” місті Буча, варто ще раз звернути увагу на їх рівень, для того щоб уявити, в яких розмірах хтось отримує неправомірні вигоди від цього, і хто зрештою за це платить.

Нещодавно всі батьки, діти яких відвідують дошкільні навчальні заклади Бучі, були проінформовані про підняття вартості за харчування.

Цікаво, як можна реагувати на таку новину, коли нещодавно було доведено факт необґрунтованого завищення цін на продукти харчування у ДНЗ №3 “Козачок” у Бучі?

Садочок надає місця для 424 дітей, як зазначено на сайті відділу освіти Бучанської міської ради. Завищення цін на продукти харчування  в середньому складає 30%.

За умови, що 400 дітей, з яких 100 – ясла, 300 – середня та молодша групи, будуть відвідувати садочок “Козачок” протягом року щомісяця по 22 робочі дні, можемо розрахувати суми, які переплачують батьки (власні кошти) та Бучанська міська рада (місцевий бюджет).

Для того, щоб уявити масштаб ситуації, прооперуємо наявними даними та внесемо їх в таблицю “Аналіз розміру переплати вартості харчування в ДНЗ№3 “Козачок”.

1

Що ми бачимо в таблиці? Вартість харчування для ясельної, середньої та старшої груп за день, місяць та рік, на одну дитину та 400 (умовно). Тож загальна сума переплати за рік становить 586 тисяч гривень, з яких 234,4 тисячі гривень – з місцевого бюджету, а 351,7 тисяч – з коштів батьків.

Після підвищення вартості від 15 жовтня цього року загальна сума переплат за рік становить трохи більше ніж 768 тисяч гривень, з яких 307,3 тисяч – з місцевого бюджету, а відповідно 461 тисяча – з коштів батьків.

Це суми розраховані лише в одному ДНЗ Бучі – “Козачку”, тому можна тільки уявити масштаби на рівні всього міста чи регіону.

Ще однією цікавою обставиною у формуванні вартості харчування є його непослідовне підвищення в розрізі по віковим групам. Дані розрахунків занесені в таблицю “Аналіз нерівномірного зростання вартості харчування у всіх групах ДНЗ Бучі”.

1

Бачимо, що в яслах вартість зростає лише на 2 гривні, що складає 10,5%, а в середніх та старших групах на 7 гривень, що відповідно складає – 27%.

Одним групам підняли вартість на 10,5%, а іншим на 27%. Чому така розбіжність? За яким принципом формується розмір вартості харчування та який порядок розрахунків?

Відповідно, такі зміни до інфляційних процесів прив’язати неможливо!

Але діти отримують харчування в однакових умовах. І освітяни не одноразово наголошували на тому, що причиною всіх негараздів з харчуванням дітей є інфляція. Тож відповідно їх заяви можна поставити під сумнів.

Розглянемо один з показників, який характеризує рівень інфляції – індекс споживчих цін, на представленій діаграмі.

1

На малюнку чітко видно, що стрімке зростання індексу споживчих цін відбувається у періоді з березня по травень, а далі в червні-вересні показник утримується з незначними коливаннями.

Знову у батьків виникають питання.

Якщо була необхідність підняття тарифів, то чому це питання постало лише зараз? Як підприємства, які постачають продукти до навчальних закладів Бучі змогли протягом шести місяців постачати продукти за минулорічними цінами 2014 року? Чи можливо тому, що ціни були завищені ще у минулому році? Чи не тільки в минулому?

Наразі тема лишається відкритою. Бо отримуючи кожного разу нову інформацію від виконавчих органів Бучанської міської ради, з’ясовуються нові обставини та виникають нові питання. До нас приїздять загальнонаціональні телеканали.

З метою розкриття теми харчування в ДНЗ Бучі,  триває збір інформації та її оброблення для подальшого звернення в правоохоронні органи.

 Продан Ольга, фінансистка – мешканка Бучі

3 коментарі

  1. Андрій 3 Листопада 2015 at 20:57

    Хааа, бездарні шукачі сенсацій, ще й журналістку знайшли так ж саму, кривите факти, на відео відправна ціна хліба від постачальника. Цікаво з якої стелі ви ті таблички й графіки повиписували, з чого ви взяли що є переплата? Напевно довго готувались, якщо лише вересень місяць в діаграмі, а вже листопад.)

  2. Andrew 4 Листопада 2015 at 09:20

    Не звертай дівчата увагу на таких очколизів, як Андрій. Як завжи 2-3 денний БОТ від представника влади або садочку. Воно так вискочило вякнуло і потихеньку назад залізе в нору.

  3. Андрій 5 Листопада 2015 at 11:10

    Ой, як грубо, оце ви таким брудним ротом виховуєте своїх дітей? Ну явно ж протупили 😀

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539