Суд відмовив Данішу: рішення оскарженню не підлягає

6

Кандидат на селищного голову Коцюбинського Сергій Даніш подав до суду і вимагав, щоб тервиборчком розглянув його звернення щодо перерахунку голосів.

Суддя Ірпінського міського суду Андрій Мікулін задовольнив позов Даніша і саме це рішення, яке не набрало законної сили, представник “Нових облич” демонстрував під час першої сесії Коцюбинської селищної ради у Будинку культури, яку скликала голова ТВК Людмила Демченко.

“Сергій Даніш просив, щоб суд зобовʼязав Коцюбинську ТВК розглянути по суті його заяву від 30.10.2015 р. про проведення повторного підрахунку голосів виборців на двох дільницях, де він отримав найменшу кількість голосів. Свою заяву він мотивував тим, що у день голосування нібито мали місце порушення зі сторони членів цих ДВК. Доказами були акти від 29.10.2015 р., складені власне самим кандидатом Сергієм Данішем та двома іншими кандидатами у депутати або ними як виборцями,” – розповідає коцюбинчанин Андрій, який на волонтеських засадах приїхав представляти інтереси ТВК, щойно зачув про те, що Ірпінський міський суд видає неправомірні рішення.

“Частина 6 статті 83 Закону України “Про місцеві вибори” чітко встановлює, що ТВК може прийняти рішення про повторний підрахунок за наявності актів, складених уповноваженими представниками партій, довірених осіб кандидатів та офіційних спостерігачів, а не актами, складеними самими кандидатами чи виборцями. Окрім того, таке клопотання було подано не під час засідання ТВК зі встановлення підсумків голосування, а після його завершення, після прийняття  всіх протоколів від ДВК та встановлення підсумків голосування та результатів виборів. Тому рішення ТВК про залишення скарги Сергія Даніша без розгляду є повністю законним,” – додає адвокат.

У цей же день, до того, як відбувся суд в апеляційній інстанції, суддя Ірпінського міського суду Дмитро Кухленко скасував постанову ТВК про визнання Ольги Матюшиної обраною Коцюбинським селищним головою. Підставою для такого рішення стало те, що Ірпінський суд зобовʼязав ТВК розглянути заяву Даніша про проведення повторного підрахунку голосів на двох дільницях.

При цьому суд взагалі проігнорував заперечення ТВК, проігнорував ту обставину, що рішення Ірпінського суду, на яке він посилався, скасовуючи обрання Матюшиної, ще не набрало законної сили.

“Сьогоднішнє рішення судді Ірпінського міського суду Дмитра Кухленка дуже нагадує випадки судової практики, коли виборці голосували за одного кандидата, а суди на власний розсуд та “на підставі закону” ігнорували їх волевиявлення. Приклад з округом Тетяни Засухи відомий на всю країну,” – резюмує адвокат.

Активісти, щойно дізналися про суд, почали бити на сполох в соцмережах. Заклик підтримали і нардепи, і журналісти.

Безымянный

“Після двох скандальних рішень Ірпінського суду ми зрозуміли, що  вони просто намагаються зробити будь-що, щоб зірвати результати голосування і доводять ситуацію до абсурду. Я тільки повернулася зі Львова. Мені як розказали, що відбувається – я була шокована. Негайно зателефонувала своїй колезі Ользі Черваковій, яка працювала зі мною на СТБ і є нардепом, і попросила чимдужче з парламенту їхати на вулицю Московську. Вона взяла ще одного нардепа, трохи запізнилася на початок засідання, але встигла. Адвоката на той час в ТВК не було. Кинули клич – дякувати Богу, знайшовся волонтер. Я вдячна всім, хто встиг добігти до зали засідань,” – говорить коцюбинчанка Ірина Федорів.

“З нашим стажем війни і продажними судами мене не здивувало б жодне рішеня суду. Дивувало лише одне: як втретє кандидат Даніш, який нібито так б’ється за свою перемогу, кидає свою команду боротися за якусь примарну ідею і сам не приходить на суд? Не приходить на захід в будинок культури… Не міг сам брати участь в дебатах… Це в мене в голові не вкладається. За кого і навіщо воювати? Нема кандидата, який веде боротьбу й відстоює своє право. Я його не бачу. Це як і Карплюк не приходив до суду свою честь і гідність захищати. Однаковий рівень політичної культури, а мета одна – відволікти наш ресурс, який вже має посилено працювати на громаду,” – додає Федорів.

Колегія суддів КААС при головуючому судді-доповідачі Андрію Горяйнові у складі суддів Ярослава Мамчура і Олександра Шостака у справі за адміністративним позовом кандидата на посаду Коцюбинського селищного голови Сергія Даніша до Коцюбинської селищної виборчої комісії постановила відмовити Данішу і стягнути з нього судовий збір.

Без імені

Суддя-доповідач – голова Київського апеляційного адміністративного суду Андрій Горяйнов після виходу колегії з нарадчої кімнати зачитав остаточну постанову: “Колегія суддів постановила апеляційну скаргу Коцюбинської селищної комісії  – задовольнити, постанову Ірпінського міського суду Київської області від 4 листопада 2015 року – скасувати. У задоволенні адміністративного позову кандидату на посаду Коцюбинського селищного голови Данішу Сергію – відмовити. Стягнути з Даніша Сергія на користь спеціального фонду Державного бюджету України…судовий збір у розмірі 535 грн 92 копійок. Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає”.

Без імені

“Я наголошувала на першій сесії, що рішення першої інстанції не має юридичної сили і треба чекати апеляції. Але я дуже рада, що попри все всі депутати введені в повноваження в належні строки і депутатський корпус зможе зрештою працювати на благо громади. У нас нема часу на деструктивну роботу, тим більше, що в країні не просто соціально-економічна криза, а триває війна,” – говорить Ольга Матюшина на виході з зали суду.

Після оголошення рішення суду Ольга Червакова повідомила суддям, що вона – народний депутат, і висловила їм подяку за правомірне рішення суду. Щодо правової компетенції Дмитра Кухленка та Андрія Мікуліна, то народна депутатка обіцяла, що без уваги це просто так не залишить.

“Ми на фракції в понеділок розглянемо ситуацію, що склалася в Ірпінському міському суді. Ми звернемося до вищої кваліфікаційної комісії суддів і сподіваюся, що колеги по фракції нас підтримають,” – наголосила народна депутатка активістам.

Без імені

У цей же день в першій інстанції суд відмовився визнати факти фальсифікації на дільницях в Ірпені, які виявили активісти, знайшовши за батареями списки виборців. Адвокати вже готують апеляцію.

“Варто зауважити, що у день, коли триває стільки судів, в яких залучені активісти та новообрані депутати прогресивного штибу, Володимир Карплюк додумався скликати сесію, протягти рішення щодо обрання секретаря ради Юрія Денисенка, а також двох-своїх заступників, якими очікувано стали екс-регіонал Дмитро Христюк, який вислужився перед Карплюком і програв зрештою вибори до облради, та екс-регіоналка Налатіч Семко, яка організовувала у 2012 передвибочу кампанію Петра Мельника. Вона теж не потрапила до облради і Карплюк швидко знайшов їй місце під сонцем,” – розповідає “свободівець” та депутат Ірпінської міської ради Богдан Мельничук.

“Більше того, чотири депутати-“свободівці” не були належним чином проінформовані про скликання сесії. Ми довідалися по це геть випадково. Отже розподіл комісій в раді мав би пройти не лише за відсутності активістів, а й за нашої відсутності в раді. Зрозуміло, що до бюджетної комісії, яка є дуже важливою в умовах децентралізації бюджених коштів, з опозиційних депутатів не потрапив ніхто. На щастя, Лаврентій Кухалейшвілі потрапив до земельної комісії. Можна з упевненістю сказати, що в Ірпені, що в судах, що в раді відбувається тотальна узурпація влади однією партією,” – додає Мельничук.

6 коментарів

  1. Григорій Айлбібек 6 Листопада 2015 at 23:01

    З нашими продажними судами мене не здивувало жодне рішеня суду
    цитата з І. Федорів.. 🙂

  2. Григорій Айлбібек 6 Листопада 2015 at 23:17

    Ольга Червакова в 2010 году становится членом Общественного Гуманитарного совета при Президенте Украины.

    Нагадайте мені, хто був президентом у 2010 році… чи не Віктор той, Хведорович????

  3. Григорій Айлбібек 7 Листопада 2015 at 19:18

    Чи свідчать обійми Матюшиної і голови ТВК Демченко про вклад останньої у перемогу?

  4. Кольцова Яна 7 Листопада 2015 at 19:55

    “Простий представник громади”???!!

    • Дмитрий Бусько 8 Листопада 2015 at 01:42

      бред сивой кобылы. :)))))

      • Кольцова Яна 9 Листопада 2015 at 00:33

        Із великим задоволенням прочитаю Ваш не “бред сивой кобылы”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539