Хто нищить берези або Як правильно збирати березовий сік

0

У Біличанському лісі хтось збирає березовий сік у величезні пакети для сміття. Ймовірно на продаж. Цей сік будуть не раз проціджувати, бо у пакети для сміття з соком потрапляє чимало бруду.

Людина, яка це робить взяла сокиру і фактично понищила берези. Ті дерева, які не почали одразу точити сік залишені просто так. Зруб нічим не замастили.

Є тепер всі шанси, що ці берези можуть всохнути, тим більше, що таке варварство відбувається на цій галявині не перший рік.

Безымянный

Березовий сік дуже корисний. Він має більше 30 цінних компонентів, у тому числі корисні цукри, високий вміст вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічні кислоти та ферменти, що покращують кровообіг людини й роботу її кишківника, виводять з організму всілякі шлаки. Я його сама збираю для своєї сім’ї тому вирішила дати поради тим, хто нищить дерева, й тим, хто має намір йти по березовий сік.

Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно. Отвір робиться з північної сторони. Дозволів для приватного збору соку не треба. Але якщо Ви десятками літрів збираєте його на продаж (це видно з кількості пакетів для сміття), то необхідно за дозвіл на збір соку заплатити в лісництві.

З молодих дерев сік збирати не можна. За підсочування молодого дерева, яке з високою ймовірністю загине, лісники мають накласти штраф у розмірі кількасот гривень.

Збирати свіжий березовий сік треба в скляну банку з широким горлом або у відро (пластик є небажаним, бо додає соку неприродного присмаку). Отвір в березі робиться акуратний – круглий. Я для цієї мети використовую свердло (у жодному разі не беріть до рук сокиру!!!). Глибина отвору не більше 2-3 см і залежить це не від того, як ллється сік, а виключно від товщини кори. Більше одного отвору робити не можна.

За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку. Якщо взяти більше, то дерево швидко виснажується й може загинути. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль. Збирають сік у часовому проміжку десь з 20 березня по 10 квітня.

Найкраща висота для отвору – півтора метри.  Там найсмачніший сік, але часто люди роблять на висоті півметра. У зроблений отвір треба вставити трубочку.

Безымянный

Горловину пляшки, щоб не потрапляв бруд та жучки, я накриваю плівкою. Цей запобізник дозволяє прекрасно маскувати пляшки від тих, хто любить просто йти в ліс й забирати чужий сік.

Безымянный

Після того, як Ви забрали трубочку з дерева, треба закласти мохом отвір, щоб дерево не точило сік марно далі.

Велике значення має також і місце, де був зібраний напій. Дерева, що ростуть у безпосередній близькості від магістралей і завантажених автомобільних трас, даватимуть сік, “заражений” важкими металами. Засмічувати свій організм подібними елементами просто небезпечно для будь-якої людини, тому, перш ніж купувати березовий сік, бажано поцікавитися, в яких районах він був зібраний.

Є й ті, хто збирає кленовий сік. Кілька дерев для збору – ще замолоді, але, на щастя, сокирами їх не нівичили. Хоча в кору вставили зігнутий метал, полінувалися вставити трубку.

А ще поблизу берез хтось взяв і вивіз мішки з тирсою. Тирса – органічна і просто б перегнила. Але для цього її просто треба було висипати з мішків.

Безымянный

Фото із понівеченими березами у Біличанському лісі я відправила лісникові. Ті люди, які так недбало ставляться до природи, мають бути покарані.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан, коцюбинчанка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539