Обережно Кліщі: на Київщині хворобою Лайма інфіковані вже 6 чоловік

2

Кількість інфікованих хворобою Лайма людей в області торік зросла удвічі. Працівники санепідемстанцій попереджали, що темпи поширення інфікування цим вірусом на другому місці після СНІДу.

У 2014 році в Київській області було зареєстровано 134 випадки хвороби Лайма, а у 2015 році – вже 270 випадків. Цього року ми вже зафіксували шість випадків хвороби Лайма,” – розповідає “Громаді Приірпіння” Олена Третячк, в.о. заступника директора – завідувач відділу біологічних факторів головного управління Держсанепідемслужби Київської області.

Кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма переносять іксодові кліщі. Інфекція вражає нервову систему і може навіть спричинити смерть.

“Але для мешканців області є й добра новина. Випадки кліщового енцефаліту не реєструвались на території Київської області більше 20 років. Але, в 2015 році у мешканця Васильківського району був встановлений діагноз вірусний кліщовий енцефаліт”, – додає фахівець.

Якщо ви виявили кліща, не намагайтеся просто видерти його. Так можна відірвати тіло кліща від голови, яка залишиться під шкірою. Найкраще звернутися до травмпункту.

Після укусу живого кліща слід привезти до лабораторії. Оскільки кліщі люблять вологу, то до пробірки слід поставити зволожену марлю, інакше кліщ, як на цьому фото, загине в пробірці, й лаборанти не зможуть провести дослідження.

klishch

До відома жителів Ірпінського регіону, відділення санепідемстанції у Ворзелі з 2013 року ліквідували. Найближча лабораторія розташована у Бородянці, а для мешканців селища Коцюбинське – у Святошинському районі міста Києва.

Для того, щоб провести дослідження в лабораторії, треба написати заяву. Результатів можна очікувати від 1 до 5 днів. Аналіз коштує 150 ривень.

Ореол та висип — ознаки хвороби Лайма. Вони можуть проявлятись протягом місяця. Також до сиптомів належить лихоманка, кон’юктивіт, головний біль та проблеми з суглобами та м’язами. Що раніше виявлять хворобу, то легше її вилікувати й меншої шкоди інфекція завдасть організму. Якщо хворобу запустити, може виникнути навіть хронічне запалення головного та спинного мозку. В особливо складних випадках можливий параліч.

Аби запобігти укусам і вчасно виявити кліщів, фахівці радять носити світлий одяг, що облягає тіло. Цупкі штани слід заправляти у взуття або у шкарпетки. Найкраще взуття – гумові чоботи. Кліщі просто не в змозі утриматися на їхній гладенькій поверхні. Огляд бажано проводити кожні 2 години, особливо, якщо ви вирішили відпочити на природі чи прогулюєтесь в зеленій зоні.

Вдома одяг треба одразу ж зняти й оглянути і одяг, і себе. Одяг потрібно одразу випрати і пропрасувати. Категорично не рекомендується класти одяг поблизу ліжка. Волосся слід вичесати.

Якщо відпочинок планується з ночівлею, місце для розміщення наметів та таборування треба обрати просто неба, аби поруч не було гілок та великих чагарників. Бажано використовувати ефективні репеленти з дотриманням інструкції, щоб уникнути пошкодження дихальних шляхів.

 

 

 

 

 

 

2 коментарі

  1. Анна 7 Травня 2016 at 12:09

    В прошлом году столкнулись с укусом клеща. Обратились в нашу Коцюбинскую (поликлинику,амбулаторию или как она называется). Хирург удалил клеща. Кстати, у него нет медсестры,которая должна ему помогать. Поэтому функции медсестры-помощника выполняет непосредственно обратившийся. Круто,правда?!! Неудивительно,что через пару минут я уже лежала с обмороком (не переношу вид крови). Ничего, нашатырный спирт был. Уже победа! Я попросила клеща не выбрасывать. Завернула в платок, чтобы сделать анализ этого клеща на болезнь Лайма. В поликлинике никто не смог мне подсказать,куда его дальше везти. Пришлось ехать в Киев в поисках загадочной лаборатории. Но, как оказалось, это еще то задание : “пойди туда – не знаю куда, принеси то – не знаю что”. В итоге, объездила ряд клиник,поликлиник, диспансеров, была в поликлинике по адресу: Чернобыльская 13-б (в интернете, кстати, в некоторых источниках указано,что по этому адресу СЭС Святошинского района – это неправда, там тоже не ведают,что с клещами делать вообще). Была на Святошино( недалеко от бул.Вернадского) в лаборатории,там делают многое,но только не с клещами. У них нет реактивов. Была в диспансере для ВИЧ – там тоже лаборатория не делает такие анализы. Даже пробовала счастья в ветеринарной клинике на м.Житомирское. Собаки же часто клещей ловят на себя. И там постигла неудача. Видимо, клещи – это неизведанная тема в медицине,если врачи не знают ответа. Или врачи так подготовлены, что на элементарный вопрос не могут дать ответ. Ведь советы на ТВ и в интернете давать проще,чем просто ответить- куда КОНКРЕТНО обратиться.
    Поэтому просьба в статье написать, КУДА ИМЕННО В СВЯТОШИНСКОМ РАЙОНЕ ОБРАЩАТЬСЯ С КЛЕЩЕМ? Т.к. СЭС Святошинского района в интернете имеет несколько адресов.

  2. Sergij Pletsky 20 Грудня 2019 at 14:52

    1) Після зараження від кліща перші симптоми можуть виникнути дуже не скоро – в мене виникли через 4 місяці (відчуття “мурашок” на пальцях рук, оніміння пальців, посмикування деяких м”язів по всьому тілу, пізніше – запаморочення, ще пізніше – оніміння ступнів, а ще через рік – шум у вухах).

    2) Еритеми (червона пляма на місці укусу) не було взагалі.

    3) Ніхто з лікарів (невпропатологи та інфекціоністи) навіть не спитали чи був укус кліща. Відповідно лікували не те що треба. Правильний діагноз поставив собі сам, прочитавші опис схожих симптомів в статті на ФБ.

    4) Аналізи кліща можна зробити тут:
    https://www.vetlab.com.ua/ua/services/18.htm

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539