Нові обличчя старих дерибанних схем

0

Історія 15 га ірпінського лісу може лягти в основу якісної кримінальної драми, що тримає в напрузі глядача.

Одразу на в’їзді до Ірпеня  цей  рекреаційно-оздоровчий  ліс по вул. Соборній, який є власністю Державного підприємства “Київський лісгосп”, намагається “віджати” в держави Ірпінська міська рада на чолі із мером Володимиром Карплюком, аби через напрацьовані непрозорі схеми, імовірно, знищити ліс та забудувати його висотками. Не ховаючись, очільник Ірпеня написав заяву до державного реєстратора Києво-Святошинського району і той зареєстрував дану ділянку на Ірпінську міську раду. Отак в один «клік» Карплюк намагається відібрати землю у держави.

За всю історію Незалежної України дана ділянка соснового лісу (кадастровий номер 3210900000:01:175:0033) розміщена в кварталі № 52 виділах 1, 3, 4, 6, 15, 17 Ірпінського лісництва знаходилась у постійному користуванні державного підприємства  «Київський лісгосп» (підтверджено лісовпорядною документацією починаючи із 1993 року).

Без імені

А ось як має вигляд ділянка не на кадастровій мапі.

Без імені

У 2005 році “ДП Київлісгосп” заплановує на своїй ділянці будівництво житла, в зв’язку з чим, 2006 року Ірпінська міськрада на чолі з мером Скаржинським приймає три рішення сесій, що зобов’язують виготовити держакт для Лісгоспу(2) зі зміною цільового призначення цієї землі під багатоповерхове будівництво та громадської забудови.

На ділянці не було нічого побудовано, а майже через 6 років, у 2012-му прокуратура Ірпеня в інтересах Держінспекції сільського господарства Київської області звернулась до Господарського суду Києва і, з огляду на численні порушення, суд скасував рішення ради та визнав недійсним цей держакт під забудову.

Суд встановив, що 2006 року при прийнятті вищевказаних рішень Ірпінська міська рада та тодішній очільник Володимир Скаржинський з грубими порушеннями українського законодавства прийняли скандальні рішення:

  1. В обхід погодження Київського обласного головного Управління земельних ресурсів було прийнято рішення сесії, котра відбулась 02.03.06;
  2. Обов’язкова державна експертиза, висновок якої повинен бути врахований на сесії, проведена на місяць пізніше –  03.06 року(на сесії збрехали, що він є);
  3. Всупереч відсутності, на момент прийняття рішення сесії (02.03.06 року), позитивних висновків Державного управління екології та природних ресурсів в Київській області та Відділу містобудування та архітектури виконкому Ірпінської міської ради,що були надані через 2 тижні після сесії (15 та 16.03.06 року відповідно), депутати ІМР грубо порушили земельне та лісове законодавство проголосувавши за відповідне рішення про затвердження проекту землеустрою;
  4. Погодження щодо зміни цільового призначення зазначеної земельної ділянки лісогосподарського призначення у Київського обласного управління лісового та мисливського господарства, всупереч вимог ст. 20 ЗКУ та ст. 57 ЛКУне отримано взагалі(не плутати з ДП “Київлісгосп”). До слова, ця вимога про дозвіл управління навіть виписана в статуті ДП “Київлісгосп”.
  5. Оскільки повноваження по вилученню земельної ділянки лісогосподарського призначення площею понад 1 га відповідно до ч. 9 ст. 149 Земельного кодексу України, належать Кабінету міністрів України, Ірпінська міська рада не мала повноважень щодо прийняття рішень стосовно вилучення.
  6. В порушення вимог раціонального використання земель(тобто забезпечення збереження та відтворення земельних ресурсів, екологічної цінності природних і набутих якостей земель) Ірпінською міською радою змінено цільове призначення земельної ділянки лісогосподарського призначення вкритих багаторічними лісовими насадженнями на будівництво багатоповерхових будинків.

Здавалося б, суд розставив все на свої місця, але, попри рішення суду, вже у грудні 2012 року Ірпінська рада на чолі зі Скаржинським грає ва-банк – вносить ці 15 га лісу державної власності до Генерального плану розвитку міста Ірпеня для майбутніх забудов і затверджують зонінг території. Тоді за заявою місцевого депутата Богдана Мельничука(партія ВО «Свобода») було відкрито кримінальне провадження:

“Я тоді став єдиним депутатом міської ради, який не голосував за ці ганебні рішення. Більше того, мною було підготовлено і подано Заяву  про злочин – перевищення міською радою і головою міста Скаржинським  своїх повноважень при прийнятті цих рішень. Прокуратурою Ірпеня було внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань, а матеріали  скеровані до слідчого відділу Ірпінської міліції для розслідування. Хоча доля цих “розслідувань” добре відома ірпінському люду.”

В країні відбувається революція Гідності, в цей час місті Ірпені змінюється влада, міським головою в 2014 році стає політик, котрий яро захищав зелені зони Ірпеня. Він вже не перший рік розкручує свою громадську організацію, що невдовзі стала партією “Нові обличчя”  і обіцяє нову якість влади в місті. Однак, масштаб забудов лісу в Ірпені та грубі порушення, з якими це будівництво відбувається і на яке закриває очі місцева влада, а іноді і допомагає чинити беззаконня, вказує на те, що нібито «нові обличчя» – це нова якість старих перевірених часом схем.

Без імені

Тим часом, минуло 3 роки, а рішення суду так і не було виконано. Але  із грудня  2015 року до червня 2016 року на цій публічній кадастровій карті містилась інформація, що дана ділянка у комунальній власності. Дисонанс,  адже ділянка нібито знаходиться в державній і комунальній власності одночасно.

Без імені

Підставою для реєстрації права власності земельною ділянкою в 15 га в Ірпені за Ірпінською міською радою,  здійсненої державним реєстратором Гаражуном Р.Ю.(номер запису про право власності 12763253). Зокрема підставою для надання Витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про право власності є заява із реєстраційним номером 15087196 від 24.12.2015р. 16:32:10, де в якості заявника виступив Карплюк В.А., що є мером Ірпеня.

Без імені

А відповідно до даних відкритого Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,  підставою внесення запису стало Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 25.12.2015,р 15:27:38, здійсненого Тютюном Д.С. з Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Київській області.

Без імені

Схоже або на грубу помилку, або на змову очільника Ірпеня із посадовцями Мін’юсту, адже  реєстрація права за Ірпінською міською радою земельної ділянки лісового господарства апріорі є безпідставною, оскільки рішенням Господарського суду Київської області від 18.10.2012 визнано незаконними дії щодо зміни цільового призначення вказаної земельної ділянки, а не змінено її користувача чи власника.  Окрім того, ст.19 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»  визначено перелік підстав для держеєстрації: договори; свідоцтва про право власності на  нерухоме  майно; свідоцтва про право власності, виданих   органами приватизації  наймачам  житлових приміщень у  державному   та комунальному житловому фонді; державних   актів   на   право  власності  або  постійного користування на земельну ділянку; рішень судів, що набрали законної сили; інших документів,  що підтверджують  виникнення,  перехід, припинення  прав  на  нерухоме  майно,  поданих  органу  державної реєстрації прав разом із заявою. Серед цього переліку відсутнє поняття «заява» як підстава для внесення даних до держреєстру прав, окрім того відсутня будь-яка інформація на час реєстрації права за Ірпінською міською радою щодо виникнення у встановленому законом порядку права на землю лісового фонду у Ірпінської міської ради, яка б могла бути підставою для внесення таких даних до державного реєстру(5).14

За зверненням ДП «Київлісгосп» до прокуратури, поліції і СБУ відкрито кримінальне провадження, про що доповів в.о. Генерального прокурора Севрук нардепу Ользі Черваковій(Фракція БПП) у відповіді на запит (6). На даний момент реєстрація ділянки не завершена. За даними осіб, наближених до нинішнього мера Карплюка, ділянку планують забудувати офісно-розважальними центрами та багатоповерхівками, а витяг, виготовлений для Карплюка, вказує на цільове призначення земельної ділянки: «під житлову та громадську забудову». Існує реальна загроза, що з моменту завершення процесу реєстрації цієї земельної ділянки на Ірпінську міську раду, буде запущено одну із класичних схем дерибану дорогої землі поблизу столиці – кілька разів буде змінено власника, після чого довести незаконність даної оборудки буде де-факто не можливо. А далі розвиток подій доволі передбачуваний – бульдозери із бензопилами знищать ці 15 гектарів лісу, що ніби щит поки прикривають місто Ірпінь від вітрів, пилу, радіації та диму палаючих торф’яників, котрі від ранньої весни до пізньої осені загоряються і отруюють повітря нестерпним їдким димом.

Щоб врятувати сосновий ліс від знищення  юрист, фахівець із земельного законодавства,  Ірина Бондаренко рекомендує керівництву ДП Київлісгосп:

“Звернутись із позовом до суду про визнання незаконними дій державного реєстратора Мінюсту щодо реєстрації права на землю лісового фонду площею 15 га за Ірпінською міською радою та зобов’язанням державного реєстратора Ірпінської міської ради, в зв’язку із змінами у законодавстві, скасувати запис про таку державну реєстрацію. Разом із позовом необхідно подати клопотання про забезпечення позову щодо заборони на відчуження земельної ділянки до винесення рішення у справі. Щодо виконання рішення суду слід зазначити, що відповідно до ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України. Тому, враховуючи, що рішення Господарського суду Київської області набрало законної сили, воно є обов’язковим до виконання Ірпінською міською радою в частині скасування державної реєстрації державного акту на землі лісу із зміненим цільовим призначенням, куди і треба звернутись із вказаним рішенням суду з метою його виконання.” (Взято з юридичного коментаря І.Бондаренко щодо даної справи).

В даному випадку ситуацію можна виправити виключно у судовому порядку та найскорішим проведенням досудового слідства у кримінальній справі, зокрема прокуратурою Київської області, Ірпінським відділом національної поліції та Службою безпеки України, що вже кілька місяців розслідують оборудку з даною ділянкою(6).

Під час підготовки даного матеріалу стало відомо, що 16 червня 2016 року працівники прокуратури Київської області здійснили обшук Ірпінської міськради у кримінальному провадженні щодо зловживання владою та службовим становищем працівниками Держгеокадастру у м. Ірпені та службовцями реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції разом із службовцями міськради.

Також сьогодні, 5 червня стало відомо, що державний реєстратор змінив запис і ділянка, ніби то, знову повернута у власність державного підприємства. Однак, рішення суду про скасування державного акту не виконане, адже на публічній кадастровій карті досі значиться, що цільове призначення даної ділянки  під багатоповерхову забудову.

Тим часом, лояльно налаштовані до місцевої влади ЗМІ заздалегідь готують мешканців найближчих будинків до імовірної забудови – поширюють чутки про те, що на місці лісу буде створено парк,  котрий, нібито, усуне проблему засмічення, хоча сміття в цьому лісі регулярно прибирають волонтери.  Імовірно, що влада міста також буде оголошувати про наміри роздачі квартир АТОвцям у багатоповерхівках, які планують збудувати на місці лісу, наприклад, як під час зведення незаконної висотки по вул. Єсєніна, 30, для виправдання своїх дій та розігрівання сценарію конфлікту між активістами і воїнами. З іншого боку, небайдужі жителі цього мікрорайону прагнуть, аби воїни, що боронять нашу землю від російської агресії мали не лише законні квадратні метри, але, як і решта мешканців цього району, щодня дихали чистим повітрям, могли прогулюватись улюбленим сосновим лісом,  на свята  влаштовувати пікніки, збирати гриби і просто відпочивати в екологічно безпечному місці.

Цей ліс регулярно прибирають волонтери, сухостій та чагарники видаляє сам лісгосп, ліс не потребує ставати черговим парком, він має залишитись таким, яким він є, а забудову можна здійснювати на інших земельних ділянках міста, без знищення лісу та загрози екологічній ситуації у цілому регіоні.

Без імені2Авторка: Інна Грищенко – експерт Центру “Ейдос”, мешканка Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539