Дядько Федорука приватизував гуртожитки з прописаними людьми

1

21 родина, яка живе у Бучі в 2-х гуртожитках по вулиці Чкалова, намагається приватизувати свої квартири. Цей процес тягнеться з 2010-го року, після виходу закону “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків“.

Люди проживають в цих гуртожитках вже  більше 30-ти років. Спочатку їх надавали як тимчасове житло з тимчасовою пропискою, а потім дали усний дозвіл на перепланування й об’єднання кімнат у квартири з постійною пропискою. Як тоді так і зараз підприємством ЗАТ “Меліоратор”, яке надало гуртожитки, керує рідний дядько міського голови Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука – Василь Яцюк. Він пройшов кар’єрний шлях від тракториста до співвласника “Меліоратора”. 

Мешканці зробили в цих гуртожитках ремонт та перепланування за власні кошти. Усно нам обіцяли, що як тільки ми все зробимо, можна буде готувати документи на приватизацію.

Яцюк та “Меліоратор” не виділяли на ремонт гуртожитку жодної копійки. Навіть цеглу для перепланувань люди купували за власні кошти. Збереглися навіть квитанції на проплату цегли, яку мешканці купували в того ж таки “Меліоратору”.

1

Як тільки мешканці зробили перепланування, це був десь 2007-8 роки, до них приходив працівник з ЖЕКу, заміряв квартири для узаконення й прийняття на баланс.  Але раптом все зупинилося. В “Меліораторі” кажуть, що нібито ЖЕК не захотів взяти гуртожитки на баланс, у зв’язку з тим, що у нас не відремонтований дах. Він, до слова, тече й досі.

“Я працював заступником Яцюка, а потім пішов в ЖЕК. Рішення про перепланування гуртожитків ми приймали спільно з Яцюком. Приміщення були в жахливому стані, розвалювалися, тоді ми прийняли рішення віддати гуртожитки працівникам, які б його відремонтували за свій кошт, переобладнали й лишили собі як квартири. Після того як люди зробили ремонти, я переговорив з Яцюком, щоб віддати квартири в гуртожитках людям на приватизацію. Він погодився, сказав, щоб готували документи на передачу в ЖЕК й узаконення переобладнення. Люди почали займатися документами”, – розповідає Василь Гетьманенко, колишній начальник ЖЕКу та екс-заступник Яцюка.

А через тижні 3 Яцюк мені каже, що він передумав віддавати гуртожитки на баланс ЖЕКу. Каже, якщо я передам їх тобі, то не матиму ніякого впливу на цих людей. Я кажу, а навіщо вам впливати на людей, які вже там живуть по 20 років? Він каже, що це моє майно. Я кажу, що це не може бути твоє, бо ці об’єкти, згідно закону, не підлягають приватизації підприємством. Тоді Яцюк зі своїм племінником Федоруком провернули аферу й приватизували гуртожитки. Цікаво, що прокуратура виступила не на боці закону, а на боці родинного клану Федорука-Яцюка. Вони видали документ, що ці приміщення не були гуртожитками.  Як це не були гуртожитками, якщо я особисто там жив з 1975 року, а Яцюк жив в тому ж гуртожитку десь з 1976-го року. Гуртожитки завжди були на бухгалтерському обліку в “Меліораторі”, куди мешканці сплачували за комунальні послуги”, – додає Гетьманенко.

У 2012 році мешканці гуртожитків звернулися до прокуратури, посилаючись на закон про гуртожитки. Але правоохоронці так і не відреагували на звернення. Ось як вони пояснили свою буздіяльність.

“За інформацією КП “Бучанське БТІ” зазначені будівлі лише формально відносяться до гуртожитків, оскільки в передбаченому законом порядку в експлуатацію вони не вводились. Крім того, роз’яснюю, що відповідно до ст. 1 ЗУ “Про забеспечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”, дія цього закону не поширюється на гуртожиткі, що знаходяться у приватній власності“, – йдеться у відповіді прокуратури міста Ірпеня.

1

Бучанці не могли повірите в те, що “Меліоратор” приватизував на себе гуртожитки, в той час, коли всі були там прописані на постійній основі, а деякі мешканці взагалі мають ордери на квартири.

1

За роз’ясненням, ми звернулися до департаменту житлово-комунального господарства Київської облдержадміністрації.

З’ясувалося, що у 1993 році, під час приватизації орендованого підприємства “Меліоратор” до статутного капіталу акціонерного товариства не були включені об’єкти соціально-побутового призначення та житлового фонду, в тому числі й гуртожитки по вулиці Чкалова, які обліковувалися на балансі ПРаТ “Меліоратор” та є об’єктами державної власності.

Згідно цього висновку, фонд Держмайна дає згоду на передачу нашого гуртожитку до комунальної власності територіальної громади Бучі.

Окрім цього, департамент житлово-комунального господарства своїм листом рекомендує Бучанській раді  розпочати процедуру прийняття наших гуртожитків до комунальної власності з подальшою приватизацією кімнат, але фактично, в гуртожитках кімнат вже немає, а є квартири.

1

Попри це, мешканці гуртожитку протягом багатьох років не можуть їх приватизувати.

Адвокат Владислав Теплюк переконаний, що мешканці гуртожитків мають повне право на приватизацію своїх квадратних метрів, згідно закону.

“1 січня 2009 року набрав чинності Закон України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”, покликаний врегулювати правові, майнові, соціальні та інші питання щодо забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей. Сфера дії цього Закону поширюється на громадян, у тому числі військовослужбовців і працівників силових відомств, а також членів їхніх сімей, які не мають власного житла, більше п’яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них,” – зазначає Теплюк.

Також, цей Закон поширюється на гуртожитки, які є об’єктами права державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій силових відомств та державних навчальних закладів. Крім того, дія цього Закону не поширюється на гуртожитки, що знаходяться у приватній власності, крім гуртожитків, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації) (як у випадку з ПрАТ «Меліоратор»)“, – додає експерт.

Адвокат наголошує, що законодавець встановив мораторій на відчуження такого майна:

“Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону з метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх виселення із займаних жилих приміщень, недопущення відчуження гуртожитків, які будувалися за державні кошти, законодавець встановив мораторій на відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад) гуртожитків, які перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, організацій, установ незалежно від форм власності, або увійшли до статутних фондів акціонерних чи колективних підприємств, створених у процесі приватизації чи корпоратизації, протягом строку реалізації державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Цей мораторій діє на відчуження у будь-який спосіб зазначених гуртожитків як цілісних майнових комплексів або їх окремих будівель, споруд, жилих та нежилих приміщень та іншого майна на користь фізичних чи юридичних осіб”.

В 2015 році мешканці гуртожитків повторно звертаються до фонду держмайна, де їм вчергове повідомили, що гуртожитки – це державна власність, а не власність ПРаТ “Меліоратор”. Фонд держмайна підтверджує – це державна власність, а не статутний капітал “Меліоратора”.

1

Щоб приватизувати своє житло, мешканці звернулися до суду. Судова тяганина триває й досі.

У судовій скарзі потерпілі вказали, що нове свідоцтво про право власності на цілісний майновий комплекс ПРаТ “Меліоратор” отримав у 2007-му році, без вказаної адреси, з переліком квадратних метрів комплексу.

Акціонери ПРаТ “Меліоратор” ще у 2013-му році просили включити на загальних зборах в порядок денний питання про приватизацію гуртожитків. Але до їхніх звернень ніхто з керівництва “Меліоратору” не прислухався.

1

Також стало відомо, що до 2007-го року гуртожитки, виявляється, обліковувалися як господарські будівлі, в яких, до слова, проживали люди й сплачували комірне напряму “Меліоратору”.

1

Зараз мешканців гуртожитків, які пропрацювали все своє свідоме життя на “Меліораторі” й жили в цих гуртожитках ще в часи, коли тут були “холостяцькі” кімнати, а не малосімейки, залякують виселенням, якщо вони будуть кудись скаржитися чи звертатися до суду.

Щоб виправдати свої дії, керівництво “Меліоратору” почало надсилати мешканцям для підпису ось такі договори, інакше їх відмовлялися прописувати.

1

Зараз в гуртожитку кояться різні протизаконні речі – якщо людина чимось не підходить власнику, його можуть просто викинути з його квартири. Викидають в прямому сенсі. Нещодавно в одній з квартир зламали вхідні двері, зібрали всі речі й вивезти на склад, а людям повідомили, що в їхній квартирі вже живуть інші. За ремонт, який зробили люди за свій рахунок, ніхто не відшкодовує.

І це не поодинокий випадок, тому всі сидять і мовчать – бояться гніву Яцюка.

Місцеві суди просто відмовляються вирішувати ці питання, тому ми хочемо винести це на огляд громадськості, можливо хоч це допоможе людям знайти справедливість в витівках чиновників, які набивають тільки свої кишені і плюють на закон.

Днями мешканці гуртожитків написали звернення до Генеральної прокуратури, щоб вони розібралися в законності приватизації гуртожитку.

Сподіваємося, що в світлі останніх подій, пов’язаних з обшуками у маєтках родини мера, нам таки вдасться добитися правди у корумпованої влади міста Буча.

1Авторка: Аеліта Матвійчук, бучанка

 

 

 

 

 

1Авторка: Олена Жежера, журналіст

 

 

1 Comment

  1. Vitaly Ischenko 13 Вересня 2016 at 21:25

    разом з ордером треба дарувати дітям-батькам книжку про феодалізм

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539