Як Ірпінь вводить платні послуги за користування парками

0

Виконком Ірпінської міської ради ввів платні послуги за використання парків. Так екскурсія парком має обходитися одній людині у 3 гривні. Мангали, які рекламували раніше як безкоштовні, тепер мають коштувати 30 гривень на годину. Музичний супровід фонограми на годину обійдетиметься у 80 гривень. Одружуватися в парку можна буде за 1 000 гривень (за годину).

Година пікніку для ірпінців та гостей міста обійдеться у 200 гривень. Ярмарки культурно-мистецького напряму, які триватимуть до 8 годин – 40 гривень за місце. Такі розцінки були на офіційному сайті міськради. Але посилання тепер неробоче.

На сайті ради викладений порядок денний засідання виконкому 25 серпня. Його сформували за підписом заступниці Володимира Карплюка Лідії Михальченко. Самого проекту рішення, який би мав бути у доступі для громади та членів виконкому, знайти на сайті не вдалося.

“Я пишу депутатське звернення, аби отримати протокол засідання. Для мене як для голови фракції “Свобода” вкрай важливо зрозуміти, хто ж був присутній із членів виконкому і хто голосував за таке рішення,” – наголошує Богдан Мельничук, депутат Ірпінської ради.

Про те, що засідатиме виконком знали навіть не всі члени виконкому.

“Мене не інформували ані про засідання 25 серпня, ані про засідання 13 вересня. Я постійно прошу інформувати заздалегідь і надавати заздалегідь членам виконкому проекти рішень. Я б не мовчала, якби знала про те, що тепер екскурсія парком планують зробити платними. Це абсурд зробити з початку року платне харчування для дітей у освітніх закладах, далі пропіаритися на столичних бордах, що Ірпінь – це місто парків і після цього дерти з людей гроші на їхнє утримання. Єдиний плюс, який я бачу у даній ситуації – це те, що частина громади може нарешті переосмислить те, що відбувається в регіоні і почне розуміти справжні мотиви політиків,” – наголошує селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина, яка є членом виконкому Ірпеня.

Громада такими діями підконтрольного Карплюку виконкому обурена і пропонує запровадити платний прохід плиткою, якою мостять дороги.

Без імені

Після того, як у соцмережах громада почала обурюватися,  на офіційному сайті Ірпінської міської ради 13 серпня з’явилося повідомлення про те, що мер Ірпеня нібито ветував рішення виконавчого комітету, який утвердив платні послуги у парках Ірпеня.

Без імені

У повідомленні на офіційному сайті йдеться про те, що це питання подадуть на розгляд Громадської ради при виконкомі Ірпеня.

“На останньому засіданні громадської ради ми говорили про те, що дорадчий орган виконкому – Громадська рада – абсолютно ігнорується виконкомом Ірпеня. Жодного разу це питання з нами не обговорювали. На парки витратили бюджетні гроші. Це мільйони. За чий рахунок тепер будуть утримувати парки? За рахунок мешканців Ірпеня, що відвідують парки. Нагадаю, що на сесії з голосу депутатка Ірпінської ради Анастасія Попсуй (голова фракції “Нові обличчя”, змінила прізвище на Заблоцька -прим. ред.) з голосу внесла питання щодо запровадження платних послуг,” – наголошує голова громадської ради Тамара Маркелова у комантарі “Громаді Приірпіння”.

Щодо платних послуг у парку Ірпеня, то, як виявилося, ветування міським головою рішень виконкому не передбачене законом. Експерти це називають грою на публіку.

“Вражає рівень маніпуляції. Чому? Бо мало хто фахово знається на цій темі з мешканців, щоб оцінити масштаби того, що відбувається. За законом? міський голова не має права вето на рішення виконавчого комітету. Він має право лише на ветування рішення міської ради. Тобто ветувати, як написано на офіційному сайті Ірпінської ради рішення виконкому, апріорі в Україні неможливо. Все, що в даному випадку може зробити міський голова, це не підписати рішення виконкому, а винести його на розгляд міської ради. Тобто це питання мають розглянути не на громадській раді, а на міській раді депутати, обрані громадою. І тоді питання суперечки між міським головою та виконкомом може бути вирішене депутатами, як в один так і в інший бік,” – наголошує експерт Ірнституту політичної освіти Олександр Солонтай у своєму інтерв’ю “Громаді Приірпіння”.

“Але повірити у те, що в порядок денний виконкому потрапило рішення, яке не хотів там бачити міський голова, який сам цей виконком формував і який має в раді контрольовану більшість, дуже важко. Швидше за все це політична гра про людське око. Якщо це так, то міська рада підтримає міського голову і рішення виконкому справді буде скасоване,” – додає Солонтай.

Відповідно, якщо дотримуватися процедури, то на найближчій сесії ради має бути це питання у порядку денному і депутати у поіменному голосуванні мають прийняти рішення.  Активісти переконані, що Карплюк, який контролює, на їхню думку, і виконком, і раду, користуючись необізнаністю більшості людей, намагається отримати підтримку населення.

“Рада Ірпеня має підконтрольну більшість Нових облич. Кандидатури до виконкому подавав особисто Володимир Карплюк, бо це є виключним правом голови формувати поіменно виконком. Тобто без волі Карплюка до виконкому не потрапив би ніхто. Єдиний виняток – це ті члени виконкому, які входять за замовчуванням до складу виконкому, як то селищні голови Ворзеля, Гостомеля та Коцюбинського. Тому не виключено, що весь цей спектакль парками – це спроба мера показати те, що у раді нібито є сила, з якою треба боротися на користь громади. Але такої сили нема. Рада – мера, виконком – мера. Ляльковий театр абсурду, який за мотузки смикає відомо хто,” – зазначає мешканець Ірпеня Дмитро Степовенко.

“Інтенсивна реклама про Ірпінь, який нібито є містом здоров’я та парки, які тепер має утримувати громада, яка могла чудово відпочивати в лісовій зоні, вигідна лише забудовникам. Як доказ – рекламу про те, як нібито чудово жити в Ірпені розміщує на своєму каналі забудовник “Орлан Інвест Груп”,” – додає активіт.

Без імені

Нагадаємо, перед виборами Ірпінь заходився робити парк у селищі Коцюбинське. Попри те, що парк робили бюджетним коштом, робітників змушували носити футболки “Нових облич”. За цим фактом відрите кримінальне провадження.

У Біличанському лісі, поблизу новоствореного за бюджетні кошти парку в Коцюбинському, є, як повідомляють ЗМІ, ділянки депутата Владислава Євстєфєєва та Володимира Карплюка, які планували звести тут висотну забудову.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539