Чому Нові обличчя протидіють зниженню тарифів

0

З Евгеном Кунєм та його командою я познайомилася близько місяця тому. Про селище Коцюбинське експерти дізналися завдяки “Українській правді”, яка детально описала ситуацію, що у нас склалася. Вони шукали населений пункт, де будуть прозорі умови співпраці з владою.

Фахівці запропонували  свої розробки економії у сфері надання послуг з тепло та водопостачання. Теплові пункти обладнуються  погодозалежною автоматикою, що дозволяє заощаджувати 30-40% коштів. Мати лічильник в будинку і не мати погодозалежної автоматики, це ілюзія економії. Коли тепла погода восени, взимку, навесні, а батареї гріють дуже сильно, ми відкриваємо вікна. Для розуміння “Мастер-Енерго” пропонує тариф на рівні 30 грн за м2. (!!!)

Погодозалежна автоматика може окупитися взагалі коштом Мінрегіонбуду. Для цього треба зробити проекту документацію і подати її до кінця жовтня. Але депутатська більшість не квапиться. Сесія була 16 вересня.

Якби була погодозалежна автоматика, вона б не дозволяла автоматично опалювати наші квартири так, щоб ми відкривали вікна і платили шалені кошти за марно спожиту теплову енергію, яку нараховує лічильник теплової енергії. Будь-яке заощадження на тарифі є вкрай необхідним для населення в умовах тотального подорожчання.

Окрім погодозалежної автоматики, з якої може допомогти Мінрегіонбуд, у нас є ще можливість модернізувати систему водопостачання.

На свердловинах з водопостачання потрібно замінити старі насоси на нові з енергозаощаджувальними програмами (економія 60-75%). Основне в тарифі на воду, оскільки у нас свої свердловини, це електроенергія, щоб викачати воду, бо саме для цього й працюють насоси.

Так, модернізація системи водопостачання – це витрати. Але компанія Куня запропонувала зробити інвестицію, уклавши відповідний договір. Звісно, що те, що ми б мали заощаджувати, стає для компанії прибутком у перший рік після модернізації. Ми платимо ті ж самі кошти, які б ми платили і без модернізації. Але вже через рік, коли економія стане реальною для всього селища, кожен з нас може платити менше за спожитий ресурс.

Про те, що відбуваються ці консультації і роботи ніхто ні від кого не приховував. Селищна голова писала про це публічно у звіті, Кунь про це писав у себе на сторінці в соцмережі перед сесією.

Безымянный

Начальник УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич, який очолює комунальну установу з мільйонними боргами і є депутатом Коцюбинської селищної ради, всіляко заважає провести аудит мереж. Аудиторам не надано жодної схеми з водопостачання, що впливає на час розробки проекту. Зінкевичу не до вподоби  що хлопці хочуть роз’єднати енергопостачання насосів з енергопостачанням водно-насосної станції. Станом на зараз на ВНС працівники УЖКГ, зварюють свої машини, готують їжу і т.д. ,а всі ці енергозатрати вкладені в тариф водопостачання. Тобто ми з Вами за це платимо гроші.

Також через відсутності автоматики, вночі насоси працюють на повну потужність ,значні втрати по енергопостачанню, підвищений тиск в мережі все це провокує пориви на водогоні та в квартирах. Не знаю я, скільки разів буває затоплення квартир у інших будинках, але на Меблевій 11-б, де я живу, це явище буває доволі часто.

На ВНС немає обліку добутої води, не видно витоку, якщо він є. У нас нема балансу першого підйому води і всі витрати йдуть в кінцевому результаті на споживача. Навіть коли під час експерименту вимкнули все електрообладнання, то було видно, що була фаза, тобто хтось відбирає електроенергію.

Насоси третього підйому в нових будинках (нема і 10 років з моменту здачі в експлуатацію), зокрема в моєму окрузі, в жахливому стані, іржаві. Приміщення мало б мати осушувач повітря, але його немає. Так, для цього потрібне фінансування. Але відкрити вікно і поставити гратки на вікно – це не дорого. Таким чином дороге обладнання не кисло б і не псувалося.

А так те, за що ми заплатили власні кошти, коли будували будинок, те, що передане на баланс УЖКГ “Біличі” у жахливому стані. І хочеться сказати панові Зінкевичу, що ані депутати, ані мешканці, ані Матюшина в цьому не винні. Це пряма зона відповідальності керівника комунальної установи. А заміна цього обладнання на нове буде коштувати стільки, що ЖЕК-банкрут не дозволить собі це ніколи.

Безымянный

У четвер, напередодні сесії, о 9:00 відбулася зустріч в УЖКГ “Біличі”.

“На зустрічі були присутні депутати Куцан, Ковальчук, Радуда і я, як очільниця депутатської групи “Приватний сектор”. Комунальні проблеми для будинків з приватного сектору є дуже болючими та стоять гостро на сьогодні на тлі підвищення тарифів на газ. У нашій депутатській групі об’єдналися 4 з 6 депутатів, яких обрали мешканці цього району селища. Я стала свідком того, що селищна голова Ольга Матюшина, яка організувала цю зустріч, набрала Сергія Даніша й запитала, чи буде він або хтось із представників на зустрічі. Напередодні вона навіть пропонувала Данішу взяти з собою очільника Ірпінського водоканалу Маркушина, щоб Даніш мав експерта, якому з політичної точки зору він міг би довіряти. Але жоден інший депутат від Нових облич, як і Даніш, не прийшов,” – наголошує голова депутатської групи “Приватний сектор” Олена Сокотюк.

“На цій зустрічі була чудова нагода задати всі детальні питання і прийти на сесію підготовленими й не витрачати на марно час. Але комунальні питання перетворюють на цирк. А нема приводу для сміху. У нас опалювальний сезон має бути менше, ніж за місяць, а депутатська більшість не хоче навіть чути звіт начальника УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича. Для себе я зробила висновок після цієї розмови, що Зінкевичу абсолютно не цікавий формат комунального підприємства, де діють лічильники, прозорість та економія,” – зауважує Сокотюк.

З теплопунктами ситуація не краща, в підвалах все підтікає, труби належним чином не утеплені, вікон немає – трапляються побиті шибки, багато тепловтрат по під’їзду. Є три етапи в енергоефективних заходах: 1) лічильники теплової енергії, 2) погодозалежна автоматика (терморегулятори), 3) утеплення будинків. У селищі ще не всюди є навіть лічильники і нам треба думати над тим, як знизити тариф.

Оскільки газ подорожчав, то такі монополісти як “Майстер-Енерго” зацікавлені подати нам якомога більше теплоносія.  З аудитом тепла УЖКГ “Біличі”, до слова, не заважали, оскільки кошти ми платимо “Майстер-Енерго”.

Щоб мешканці та депутати, які не хочуть чи не можуть зануритися у вирішення комунальних проблем, могли отримати фахово інформацію від експерта й оцінити ситуацію з водопостачанням  та теплопостачанням в селищі, Євген Кунь, на наше прохання, прийшов на сесію. Він одразу наголосив, що не має стосунку до політичних перипетій у селищі й працює виключно задля того, щоб модернізувати системи водопостачання малих міст.

Менш, ніж за місяць до опалювального сезону, депутатка Катерина Корбут-Ющенко повідомила, що дає експерту 5 хвилин на виступ, який стосується економії для кожного коцюбинця.

Петро Щербина, член партії Нові обличчя і партійний заступник голови, який сидить серед депутатів Нових облич, одразу ж побіг до сцени першим, викрикуючи щось про корупцію і перконував, що нам нічого не треба, але кому “нам” не зрозуміло, він не є мешканцем Коцюбинського. Що за корупцію він мав на увазі я так і не зрозуміла. Детально ж Щербина не мав наміру нічого пояснювати.  Він закидав Куню те,що він працює з свинофермами і депутати Нових облич гуртом з того сміялися. Це виглядало дуже неприємно. Якось навіть по-дикому. Вони висміюють політику енергоефективності держави!

Раніше, до прикладу, сміялися з того, що я їжджу на велосипеді селищем.

Дійсно, як же їм осягнути, що енергоефективні заходи займають левову частину бюджету агрокомпаній? До слова, ставляться в агрокомплексі до цього відповідально. Бо тут треба дати якісний продукт, який має вирости в належних теплових умовах і при цьому затратити мінімально ресурсів. М’ясо треба продати максимально дешево і воно має бути максимально якісним. А здорова птиця та тварини виростають тоді, коли температурний режим відповідний. Це люди можуть без опалення сидіти кілька днів. А з яєць при неправильній температурі може ніхто не вилупитися.

Тому в агрокомплексах вимоги до чіткості температурного режиму надвисокі. Але у Куня досвід роботи і експертиза дійсно доволі значна.

І тут справа не лише в тому, що Щербина порушує регламент і дозволяє собі не просто викрики з місця, а цілі неконструктивні виступи.

Справа в тому, що, до прикладу, в Чорткові (Тернопільська область), ще в квітні місцева влада працювала над програмою “Якісна вода”. І там до обговорення питань модернізації залучали саме пана Куня. У нас такі статті не знайдеш ані в газеті “Про Ірпінь”, ані в газеті “Ірпінський вісник”.

Безымянный

Це, до речі, одне з перших посилань, якщо шукати в Інтернеті ввівши “Євген Кунь”. Але пан Щербина вирішив публічно продемонструвати в селищі Коцюбинське, де він не мешкає, грубість і нетактовність, щоб відбити, очевидно, будь-яку охоту в кого б то не було, допомагати налагоджувати комунальне життя селища. Звісно, якщо селище буде сильним і розвиненим, якщо тут стануть менші тарифи, то казка про приєднання до Ірпеня не буде вабити і тих кількасот людей, яким цю казку зуміли “продати” засновники дерибанного плану.

Йдемо далі, кілька днів тому, на початку вересня 2016 року у Мінрегіонбуді проходила Міжнародна спеціалізована виставка: “Вода. Тепло. Будинок.” Євген Кунь на цьому заході доволі високого рівня обговорював ось яку тему: “Робочі механізми вирішення проблем комунальних господарств України”.

Безымянный

Нагадаю, як зараз люди скаржаться на воду в Ірпені й говорять, що з крану тече “завжди Coca-Cola”.  Ось як виглядають фільтри для очищення води. Це Ірпінь.

1

А ось як виглядає вода з крану у Приірпінні.

1

Так от, якщо хтось вирішив зайнятися нарешті в Коцюбинському якістю питної води і сталося це значно раніше, ніж в Ірпені, то не треба нам ставити палиці в колеса. Тим більше дозволяти немісцевим провокаторам зривати сесійне засідання. У ході нашого аудиту, до речі, з’ясувалося, що воду належним чином не очищують. Я думаю, не треба нагадувати те, що від якості води залежить стан здоров’я кожного з нас.

У нас з крану скоро теж може потекти Coca-Cola. УЖКГ боржник і лагодити мережі вони не планують, бо нема навіть грошей, щоб заплатити зарплати працівнкам і вивезти сміття.

Депутати НО почали допитувати Куня, який статутний капітал має його компанія, чи не з Луганська він бува (в умовах війни це взагалі дуже сильно віддає розколом країни на східну і західну, це взагалі не припустимо), закидати йому що може він може бути шахраєм.

Тему якихось міфічних загарбників з Луганська постійно мусолять для громади, щоб не вирішувати проблеми по суті. Створюють образ зовнішнього ворога. Так перед сесією Олексій Зінкевич розкидав селищем листівки, які говорили про те, що УЖКГ “Біличі” мають віддати якимсь людям з Луганська. Але люди чудово розуміють, що відбувається. Ці листівки обурили сусідів Зінкевича з Лісової.

Безымянный

Депутатська більшість категорично не хоче розглянути можливість поповнення статутного копіталу нової комунальної установи, яка була створена до того, як Матюшина з’явилася на посаді, щоб населення могло отримувати якісні послуги не від УЖКГ “Біличі”, в якого заблоковані рахунки, а від нової прозорої і підконтрольної установи.

Питання зниження тарифу, як і якість послуг, більшість депутатів теж не хвилює.

Коли Щербина знайшовши в інтернеті інформацію що компанія Куні модернізувала “Глобіно” почав реготати що вони модернізують тільки свинарники, а він не свиня, послуги з модернізації йому не потрібні. Хочеться сказати невихованому панові Щербині, який депутатів Коцюбинської ради сприймає як маріонеток в театрі, що він дійсно не свиня. Більше того, він не лише не свиня, він і не депутат, і не мешканець селища.

Тому на майбутнє громадянин Щербина має розуміти, коли у нього на сесіях ради є право говорити, а коли є право слухати. Тому не треба перетворювати Коцюбинську селищну раду на політичний свинарник. Думаю, міський голова Ірпеня, якби хтось утинав щось подібне у нього на сесіях, швидко б вирішив це питання і не терпів би такого. Тому не треба зловживати демократією і себе вести так перед інвесторами, які прийшли не до Щербини, а до громади. Бо інакше модернізувати системи водопостачання та енергозбереження буде ГО “Нові обличчя”. Відлякати інвестора – це не конструктивно. Конструктивно встати і сказати, хто може це зробити краще, якісніше, дешевше.

З Кунем, чи без нього питання треба вирішувати. Якщо хтось з депутатів має іншу точку зору й альтернативний варіант – ми радо вислухаємо конструктивні варіанти, але не треба перетворювати сесію на балаган. Самим не соромно від того, що думають про селищну раду вже на рівнях низки міністерств та обласного керівництва?

У соцмережі Кунь залишив допис про свої враження від відвідування сесії у селищі Коцюбинське.

Безымянный

Кунь наголошує на тому, що попри волю депутатів Коцюбинської ради енергоефективність стане однією з ключових реформ в державі. І процес має рухатися в цьому напрямі.

Ми у свою чергу можемо лише попросити вибачення в людини і фахівця, який у п’ятницю ввечері прийшов, щоб розповісти депутатам селищної ради, як можна заощаджувати кошти виборцям всіх наших округів. Всім коцюбинцям.

Безымянный

Інформую всіх, що у Коцюбинській селищній раді ми створили депутатську групу “За якісне ЖКГ”, до якої, окрім мене, увійшли Ліна Радуда та Олександр Ковальчук. Я, за рішенням депутатської групи стала її керівником і претендую на головування в комісії з питань ЖКГ. Як відомо громаді, я проводила моніторинг роботи УЖКГ “Біличі” й публічно відзвітувала за його результатами. Перед виборами я обіцяла, що ми налагодимо роботу ЖКГ в селищі й ми працюємо над тим, щоб вирішувати системно питання і ЖКГ, і благоустрою.

Безымянный

Авторка: Олександра Куцан, депутат Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539