Чому громадську раду Ірпеня вирішили зачистити

0

При виконкомі Ірпінської міської ради працює Громадська рада. Вона створена на основі Постанови КабМіну України “Про забезпечення участі Громадськості у формуванні та реалізації державної політики”. У чому полягають її функції?

Згідно з Положенням Громадська рада при виконавчому комітеті Ірпінської міської ради здійснює громадський контроль за діяльністю органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, сприяє донесенню та врахуванню громадської думки під час формування та реалізації питань місцевого самоврядування.

А ще на громадських засадах здійснює антикорупційну експертизу проектів рішень, що їх виносять на розгляд сесії міської ради, нормативно-правових актів, які розробляють і затверджують виконавчі органи Ірпінської міської ради.

Фактично, громадські активісти намагалися отримати доступ до важливих документів на стадії їхньої підготовки, мати право висловити свою думку, щоб на неї зважали до прийняття рішення, а не ігнорували.

Загалом громадська рада мала б зробити нашу мерію більш публічною і спонукати чиновників брати до уваги думку громади. Для розуміння, коли виконком голосує за те, щоб зробити послуги у парку платними – громадська рада має виступати супроти цього, бо таке рішення суперечить інтересам громади.

Так склалося, що я була обрана головою громадської ради Ірпеня. І за цей час моя позиція щодо незадовільної роботи Ірпінської ради не раз публічно оголошувалася. Це стосувалося не лише гострої критики знищення пам’яток історичної та культурної спадщини Приірпіння, порушення Статуту  міста Ірпінь.  Так само гострої критики заслужив генплан міста Ірпеня, яке активно забудовується без створення належної інфраструктури (садків, шкіл, поліклінік і т ін). З нашого боку були вимоги розпочати процес справжньої його розбудови з урахуванням потреб мешканців: а це – будівництво об’єктів соціальної сфери – шкіл, дитячих садочків, лікарень, санаторіїв, дитячих оздоровчих комплексів тощо.

Менше ніж за рік Громадська рада провела сім засідань, на яких прийняла низку важливих рішень. Це з нашої ініціативи введено інститут електронних петицій, вивчено питання роботи дошкільних навчальних закладів та подані рекомендації у відділ освіти і науки міста, проведено декілька круглих столів та відповідно проголосовано за важливі рішення по забудові табору “Дружба”, по збереженню культурної, духовної, архітектурної та природної спадщини Приірпіння.

Це ми вимагаємо  розроблення за участю Громадськості розробки принципово нового Стратегічного плану економічного розвитку Приірпіння на наступні 25-30, а то й 50 років.

Для розуміння до цього громадські ради в Приірпінні (і в Бучі, і в Ірпені) виконували суто номінативну функцію. По суті це був ще один орган, що легітимізував рішення ради. Тому для мене було очевидним, що рано чи пізно влада Ірпеня зробить все можливе, щоб усунути мене з головування в цій раді.

21 листопада на мою електронну адресу надійшло повідомлення від організаційного відділу “Ірпінь МВК orgirpin@ukr.net” такого змісту: “Шановна Тамара Іванівна, направляємо Вам лист ініціативної групи про скликання позачергового засідання Громадської ради та проект порядку денного. Оригінали документів знаходяться у відділі з організаційної роботи та внутрішньої політики.”

Як з’ясувалося, частина членів громадської ради стурбована відсутністю діалогу громадської ради з виконавчим комітетом Ірпінської міської ради.

bezyimyannyij

Я також стурбована відсутністю діалогу з владою, про що не раз писала у ЗМІ та заявляла у своїх публічних виступах. Взяти хоча виступ на засіданні виконкому  10 листопада.

Те, що діалог дається тут важко – у мене немає заперечень. Той, хто відвідував хоча б раз засідання виконкому, той знає, що проблеми з діалогом виникають не лише у громадської ради, а й у голів різних депутатських фракцій – БПП та “Свободи”. Варто хоча б переглянути відео, щоб усвідомити рівень культури спілкування голови виконкому Володимира Карплюка з головами фракцій, які мають право дорадчого голосу. Але і їх не бажають чути.

Тому цілком закономірно, що мене як голову громадської ради, яка висловлюється публічно щодо неприйнятності деяких рішень виконкому, вирішили усунути. У порядку денному, який запропонували до розгляду на позачерговому засіданні громадської ради є ось такі пункти:

  1. У зв’язку з висловленням недовіри, припинити повноваження голови Громадської ради Маркелової Т. І. та заступників Ковальчука М. М., Курсіна А. А., Глієвого П. П., та секретаря Лаговської Т. В..
  2. Обрати тимчасово виконуючого обов’язки голови та секретаря Громадської ради за результатами відкритого рейтингового голосування.
  3. Призначити на 06 грудня 2016 року о 18:00 чергові загальні збори Громадської ради для обрання нового керівного складу Громадської ради (голови, заступників та секретаря).

Цей порядок денний вже жваво обговорюють члени територіальної громади у групі Facebook.

bezyimyannyij

І позиції є різні.

bezyimyannyij

Поважаю думку кожного члена Громадської ради.  І тих, хто не підписав звернення і того, хто підписав.

bezyimyannyij

Тому публічно хочу донести і членам громадської ради і громаді наступне.

Зважаючи на пункти Регламенту та Положення, повідомляю що 22 листопада позачергове засідання Громадської ради не може відбутися, тому що рішення його будуть юридично не легітимними.
Прошу зважити на цей важливий факт, та провести позачергове засідання відповідно до наших основоположних документів у додатково визначений членами Правління час.

Сьогоднішні збори можуть відбутися як збори громади, але не як позачергове засідання Громадської ради, так як порушені основні засади Положення та Регламенту, а саме: терміни повідомлення голови та секретаря ради, а також несвоєчасне ознайомлення голови з порядком денним.

Прошу уважно прочитати Положення та  Регламент Громадської ради. Згідно з Регламентом я мала б отримати це звернення не за день до бажаної дати засідання, а ми бачимо, що підписали його 17 листопада, а значно раніше…  Крім того, працівник виконкому взагалі спочатку у телефонній розмові відмовлялася мені надати будь-які документи, відповідаючи: “Прийдете на засідання, тоді й дізнаєтеся.”

bezyimyannyijАвторка: Тамара Маркелова, мешканка селища Коцюбинське та голова громадської ради при виконкомі Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539