Сокотюк: Звіт про роботу в КСР

0

Депутатські повноваження я отримала 19 серпня. З того часу я відвідую всі засідання сесій,  написала 15 депутатських звернень та склала 9 актів про житлові умови виборців.

У мене є троє помічників депутата: Ірина Латиш, Володимир Маслюк та Євгеній Вєліканов.

Зауважу, що в перші ж дні роботи, частина депутатів приватного сектору створила депутатську групу “Приватний сектор” для захисту інтересів мешканців саме нашого мікрорайону. Мене обрали головою і я дякую колегам-депутатам за довіру.

Секретарем групи обрано Миколу Єременка.

Ця частина селища представлена 6 депутатами. Окрім мене, мешканці приватного сектору до ради делегували Євгена Домбровського, Миколу Єременка, Андрія Скіпальського (ці троє депутатів разом зі мною увійшли до депутатської групи), Павла Назарука (Нові обличчя) та Олександра Хвостенка (самовисуванець).

Я хочу щиро вірити, що і Павло Назарук, і Олександр Хвостенко доєднаються до нашої депутатської групи.

Таким чином приватний сектор в раді представляє 20 % депутатів.

На мій погляд інтереси приватного сектору ніколи належним чином не відстоювалися в раді. За останні 3 каденції це дійсно перша спроба згуртувати депутатів задля захисту тих людей, які по суті першими заселили селище й розпочали його розвивати як населений пункт.

Під час бюджетної сесії у грудні 2016 року я наголосила, що інтереси приватного сектору майже не враховує бюджет. Натомість для багатоповерхових будинків, де живуть такі самі платники податків, як і в приватному секторі, коштом бюджету виконують ті роботи, які мало б робити комунальне підприємство, куди мешканці платять гроші за комірне. А приватному сектору ніхто не пропонує коштом бюджету полагодити дах бюджетним коштом. Логіка, як і справедливість, у таких рішеннях відсутні.

Остання ініціатива бюджетної комісії, яка розглянула можливість виплати ТОВ “УкрОпт “Мастер-Енерго” 4,6 мільйонів – черговий раз доводить, що бюджетні кошти спрямовані не на реалізацію програм, які важливі для всього селища, а на проїдання. Депутатська група “Приватний сектор” цього тижня збирається, щоб напрацювати перед розглядом цього питання спільну позицію від імені виборців.

Лагодити дахи багатоповерхівкам або платити другий раз ТОВ “УкрОпт “Мастер-Енерго” за те, за що вже сплатили споживачі багатоповерхівок – злочинно. При цьому спецтехніка для очищення доріг потрібна всім мешканцям селища.

Я взяла участь у круглому столі з громадою щодо тарифів ТОВ “УкрОпт “Мастер-Енерго”. Попри те, що мої виборці не є споживачами цього товариства, після вчасного неголосування за тарифи членом виконкому Богданом Слюсаренком ми всі розуміли, що ТОВ “УкрОпт “Мастер-Енерго” спробує забрати гроші з бюджету. А це вже прямий інтерес виборців приватного сектору.

Як реформувати комунальну сферу, щоб заощаджувати

Селищна голова Ольга Матюшина запросила фахівця  енергозбереження Євгена Куня. Він депутатському корпусу намагався пояснити, які заходи треба провести, щоб у нас було не таке дороге водопостачання та опалення. На жаль, депутатська більшість не почули експерта.

А я хочу наголосити, що у нас споживачі використовують воду за певними інтервалами, а насоси качають її цілодобово (зелена лінія на графіку – напір насосу, який є сталим протягом доби. Як результат, марно витрачаються не лише гроші споживачів на оплату тарифу, а – й на усунення наслідків поривів).

Без імені

Експерт завітав до УЖКГ “Біличі”, щоб роз’яснити попередньому керівництву, що можна зробити в цьому напрямі. Звісно, що УЖКГ “Біличі” з майже 16-мільйонним боргом не може собі дозволити модернізувати систему. Але у селищної ради, яка має думати не про проїдання бюджету (податків людей), а про заощадження задля реалізації інших проектів, гроші є. На кінець року у нас залишок нерозподілених коштів майже 7 мільйонів.

Я хочу вірити, що на початку 2017 року ми зможемо розподілити кошти платників податків так, щоб це було ефективно. Мені б дуже не хотілося, щоб про Коцюбинське і депутатський корпус на загал писали ось такі пости. Вірю, що в майбутньому ми не дамо людям приводів думати про те, що депутати не розуміються на модернізаціях систем.

Безымянный

Щодо проблем ЖКГ, то в приватного сектору вони зовсім інші, аніж в багатоповерхівках.

На прохання мешканців округу мною було організовано обстеження спеціальною комісією дерев на ділянці за адресою вул. Коцюбинського, 6 та виявлено 6 аварійних дерев. Виконавчим комітетом відголосовано рішення про видалення зазначених дерев. На контролі виконання цього рішення.

Тут додам, що я відвідую засідання бюджетної комісії та комісії з питань ЖКГ, щоб доносити інформацію до виборців та оперативно реагувати на ініціативи не на сесії, де вже приймаються рішення, а на комісії, де їх лише обговорюють. Інформую виборців, що кожен депутат не залежно від того, в якій він постійній комісії перебуває, має право дорадчого голосу та право виступу на інших комісіях.

Сфера освіти та культурного розвитку

Я хотіла працювати в комісії, яка відповідає за регламент ради та боротьбу з корупцією. Виведення бюджетних грошей на користь приватних установ і в ущерб мешканцям приватного сектору та всього Коцюбинського – це те, що має розслідуватися. Але під час сесійного засідання, Нові обличчя висловили позицію, що в комісії може бути або наш голова, або наша більшість.

Задля того, щоб не блокувати роботу і дати можливість комісіям сформуватися (рада без комісій працювала рік) я прийняла рішення піти в комісію з питань освіти. Ці питання мені також не чужі, особливо питання музичної школи, де навчається моя дитина. Я прекрасно знаю, скільки у нас накопичилося проблем, бо в селищі 6 років комісія з питань освіти не засідала.

До цієї комісії окрім мене увійшли депутати Катерина Ющенко-Корбут та Марина Ходаковська (депутати з Нових облич). Голову комісії депутати так і не спромоглися обрати. Зараз це єдина комісія, яка не збирається. І це найменша комісія ради.

Я подала заяву на те, щоб селищна голова внесла в порядок денний найближчого засідання питання щодо обрання голови комісії. Сподіваюся депутатська більшість підтримає мою кандидатуру. З огляду на те, що у нас три члени освітньої комісії, на мою думку, кожен з нас має взятися за один з напрямків роботи – школа та ліцей, два дитсадки та школа мистецтв з Будинком культури. І кожен член комісії має працювати над своїм напрямом.

Разом з тим хочу зауважити, що робота в комісії, яка відповідає за освіту та соцзахист, насправді найважча. Самостійно члени комісії результатів у цій діяльності показати не зможуть, бо ані освіта, ані соцзахист не підпорядкований селищу Коцюбинське. Підпорядкування та фінансування йде через бюджет Ірпеня, який, як відомо, не реагує на проблеми Коцюбинсього належним чином. Тому тут велику роль відіграє комунікація двох членів комісії Катрини Ющенко-корбут та Марини Ходаківської (Нові обличчя) з Ірпінською міською радою, де в Нових облич є більшість. Цілком логічно, що діалог у цих двох членів комісії буде більш вдалий.

Як члену комісії з питань освіти мені прикро чути від біліотекарів про те, що Ірпінь не дає достатньо коштів й вони потребують донорських передплат (сума становить десь 2 тисячі гривень) та шукають книжки. Коцюбинське платитиме вже 10 мільйонів ПДФО Ірпеню. А це значить, що Ірпінь освіту має фінансувати належним чином і у 18 школі не мають скаржитися на те, що на ремонт даху на рік отримують 20 тисяч.

Після Нового року я допомагала Олександрі Куцан втілювати її ідею в життя – розписували неправильними дієсловами сходи 18 школи. Можливо, якщо будуть мами з приватного сектору, які захочуть подібне зробити в ліцеї своїми силами, то ми з радістю допоможемо – трафарети вже є.

Шевченка мистецтв, як і 18 школа та ліцей, теж обділена увагою. Я написала депутатське звернення до профільних комісій Ірпінської міської ради, яка фінансує школу мистецтв. Ми шукаємо можливості закупити рояль для школи мистецтв. Також я використовую позабюджетні можливості для вирішення цього питання. Під зверненням зібрала підписи батьків і направила його до благодійного фонду.

Це, звісно, не гарантує того, що у нас з’явиться рояль, але треба пробувати усі можливі варіанти.

Оскільки моя родина давно вже бере участь у творчому житті Будинку культури та діяльності школи мистецтв, то депутати та активісти приватного сектору долучаються до організації різноманітних святкувань для громади. Зокрема за ці півроку ми організували з громадою День селища.

Безымянный

Найбільшим внеском групи Приватний сектор, помічників депутатів та активістів я вважаю проведення фотовиставки в селищі. Помічниця Андрія Скіпальськго Тома Лисак та Людмила Мирончук втілили в життя надважливий проект – зібрали світлини у наших старожилів.

Кому, як не старожилам з приватного сектору зберігати історичну пам’ять Коцюбинського.

Людмила Мирончук запросила скрипалів та інших музик, аби оркестр заграв нам поблизу озера.

Як працювали над вирішенням соціально важливих питань

Проблеми з роботою соцслужб Ірпеня я і виборці відчули тоді, коли кілька місяців довелося шукати варіанти, куди відселити безпритульну бабусю, яка мешкала в старому закинутому приміщенні. Соцслужба Ірпеня, яка існує за наші з вами податки, порадила нам самостійно вирішувати цю проблему. Через холоди бабуся розводила вогнище і в приватному секторі могла статися пожежа.

Завдяки правоохоронцям ми знайшли родичів на Чернігівщині. Бабуся знайшла свій дім і сина.

Згодом у цьому ж приміщенні ми організували толоку. Все прибрали і забили вікна, аби пожежонебезпечна ситуація не повторилася.

За активну співпрацю у цьому питанні дякую члену депутатської групи “Приватний сектор” Андрію Скіпальському та його помічниці Тамарі Лисак, а також моїй помічниці Ірині Латиш.

Депутати та активісти приватного сектору завжди долучаються до толок у лісі. Ліс це наше головне багатство. Це наша рекреаційна зона і наша задача його не просто берегти, а й дітей навчити.

Діяльність помічників депутата

Як я вже зазначала, у мене їх троє. Володимр Маслюк, Євген Вєліканов та Ірина Латиш.

Я дякую своєму помічнику Володимирові Маслюку за те, що він зголосився організувати цивільну оборону й охороняти ГРП, яке подає тепло на Пономарьова, зокрема і на школу, на Меблеву та Лісову.

Саме він розробив графік чергувань і зібрав групу волонтерів.

Я пишаюся тим, що мешканці приватного сектору, які мають автономне опалення, стали на захист інтересів виборців там, де перемогли депутати Нових облич. Так і має бути, бо ми одна громада і я вірю, що дуже скоро це розуміння прийде до більшості мешканців і депутатів.

Володимир Маслюк також координує поставки допомоги на передову. До Нового року чергова передача була доставлена до Авдіївки. У групі волонтерів їхав наш депутат-активіст Ігор Домбровський.

Як член комісії з питань освіти та соцзахисту населення я дякую своєму помічникові Євгену Вєліканову – менеджеру ірау, який налагодив та підтримує систему оповіщення громади за допомогою смс-повідомлень.

Люди отримують сповіщення, коли відключається світло, коли йдуть перебої з водою чи вивезенням сміття. Також надається інформація про культурні та соціально-важливі заходи, як, до прикладу, про виставу, яка відбулася на сцені Будинку культури вперше за кілька десятків років.

Також завдяки Вєліканову, ми гуртуємо волонтерів селища, для реалізації суспільноважливих проектів, організації майстер-класів, фотовиставок та дозвілля громади, про що звітувала селищна голова Ольга Матюшина.

Зараз мій помічник Вєліканов тестує лед-лампи на Меблевій, аби мешканці могли заощадити на електроенергії.

Ірина Латиш перед Новим роком організувала майстер-клас і діти робили іграшки в Будинку культури. Це було не просто цікаво, а й необхідно, бо прикрашати цього року ялинки було нічим – не виділили гроші на новорічні святкування.

Це далеко не всі ініціативи помінчиків депутатів та активістів приватного сектору. Я вважаю, що і Володимир Маслюк, і Євген Вєліканов, і Ірина Латиш можуть бути прекрасними членами виконкому. У них є  відповідні компетенції. Мені прикро, що депутати в своїй більшості не підтримали ці кандидатури.

Підвищення кваліфікації

Для того, щоб ефективно управляти майном громади, розуміти, які інструменти дає для цього законодавство депутати, на мою думку, повинні постійно підвищувати свою кваліфікаці.

Я слідкую за тренінгами, які пов’язані з місцевим самоврядуванням. За цей час я відвідала тренінг “Децентралізація в Україні та ефективна робота місцевого депутата”, а також два тренінги експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая щодо роботи в постійних комісіях, повноважень депутата та роботи з виборцями. У тренінгу також взяли участь інші депутати від приватного сектору.

Інформування громади

На сайті “Громада Приірпіння” я публікую колонки про те, що відбувається на сесіях й в селищній раді. Розповідаю виборцям, яким чином депутатська більшість знівелювала інтерес мешканців приватного сектору.

Конкретно для мешканців мого округу створена група у соцмережі Facebook, щоб виборці мали можливість обговорювати оперативно проблеми приватного сектору, напрацьовувати своє бачення і долучатися до того, щоб вирішувати їх. Аналогічні групи створили депутати Микола Єременко та Євген Домбровський у своїх округах.

Я також стежу за тим, щоб вібувалися обговорення з виборцями у депутатів з групи “Приватний сектор”. Збори виборців проводив зокрема Андрій Скіпальский.

Я проводила зустріч з виборцями приватного сектору щодо вивезення твердих відходів. Наголошую всім, що комісія з питань ЖКГ, яку очолює Олександра Куцан, цілком справедливо зазначає, що договори з УЖКГ “Біличі” на вивезення сміття треба укладати.

Звісно, ми будемо боротися за те, щоб закупили зрештою сміттєвоз та іншу спецтехніку, щоб послуги надавалися більш якісно, але кожен має усвідомити, що якісний сервіс може надаватися лише тоді, коли відповідальними буде УЖКГ “Біличі”, депутати селищної ради (виділення коштів на спецтехніку) і ми, мешканці приватного сектору.

Я також вдячна голові регламентної комісії, члену депутатської групи “Приватний сектор” Євгену Домбровському, що він заздалегідь інформує про засідання й порядок денний, що дає змогу і при бажанні депутатам і виборцям відвідати засідання і підготуватися до нього.

Виключно від активності громадян залежить те, як швидко ми зможемо запровадити зміни. Я дякую своїм помічникам – Ірині Латиш, Володимиру Малсюку та Євгену Вєліканову за допомогу протягом всього цього часу. Також дякую всім активістам приватного сектору, хто долучився до того, щоб у громаді життя було приємним. Мене дуже тішить, що ті мешканці селища, які балотувалися і не стали депутатами, працюють нарівні з нами. І ми – чудова команда.

Ми живемо в одній маленькій громаді. І, якщо забути про політику й об’єднатися задля вирішення проблем наших виборців, то ми зможемо зробити значно більше.

Кожен депутат має пам’ятати, що приватний сектор – це 20 % представництва в КСР. Відповідно з інтересами мешканців та позицією депутатів, які представляють приватний сектор, не можна не рахуватися навіть маючи більшість в раді.

Авторка: Олена Сокотюк – голова депутатської групи “Приватний сектор”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539