Експерт: Містобудівні умови для СІЗО діють і по сьогодні

0

На момент підписання містобудівних умов Ірпенем для СІЗО діяв новий закон. Він не передбачає граничного терміну дії документу. Закон “Про регулювання містобудівної діяльності” набрав чинності 12 береня 2011 року – за кілька тижнів до підписання Ірпенем містобудівних умов для СІЗО.

“На момент видачі містобудівних умов діяв новий закон, за яким МУОЗЗД стали чинними протягом усього строку будівництва. Проте нова форма містобудівних умов була затверджена лише 25.05.2011 року, а до цього діяла попередня форма, яка містила положення щодо термінів дії. Фактично Мін’юст може скористатися цими містобудівні умови в будь-який момент“, – каже юрист Юрій Брикайло, який спеціалізується саме на земельних питаннях і який проаналізував містобудівні умови, видані Ірпенем.

Отримавши висновок незалежного експерта, селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина просить Ірпінську міську раду невідкладно провести службове розслідування. Лист підписаний 9 лютого. За місяць до призначених громадських слухань.

“Христюк публічно сказав, що містобудівних умов немає. А якщо вони є, а як ми побачили, вони є і підписані тогочасним головним архітектором, то буде проведене службове рослідування: на якій підставі Ірпінь робив це так, що ніхто в Коцюбинському про це не знав? Я сподівалася до 10 береня, коли призначені громадські слухання, ми отримаємо результати службової перевірки і вся громада буде знати як так сталося”, – наголошує селищна голова.

Фото документу містобуівдної документації з’явилося в мережі 3 лютого. У цей же день заступник селищного голови Петро Пушанко робить запит до Ірпінської ради з проханням надати йому містобудівні умови, хоча в робочу групу він увійшов за кілька тижнів до цього.

9 лютого, тоді, коли Матюшина звернулася з вимогою провести службову перевірку, заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк інформує Коцюбинську селищну раду офіційно про те, що містобудівні умови не видавалися. Про обіцяну Христюком службову перевірку ані слова. Лист зареєстрований в Коцюбинській раді 15 лютого. Таким чином відповідь на запит Пушанка йшла 6 днів з Ірпеня до Коцюбинського.

“Мені дається, що робиться все, щоб не проводити службове рослідування перед слуханнями. А до 10 березня є достатньо часу. Якщо Ірпінь вважає, що документ наданий Мін’юстом  з підписом печеткою не видавався Ірпенем – нехай в судовому порядку оскаржує і судиться  Мін’юстом. За такий проміжок часу вже мали б призначити слухання в суді за результатами обіцяної перевірки, аби оскаржити містобудівні умови. Коцюбинська селищна рада готові виступити третьою стороною на боці громади”, – додає голова Матюшина.

Юристка Ольга Костишина, яка проживає в селищі по вул. Лісовій і була на зустрічі з представниками Мін’юсту, коли Христюк обіцяв провести службове розслідування, каже:

“Враховуючи одностайну думку громади про недопущення перенесення СІЗО до селища, виступ пана Христюка про проведення службової перевірки щодо факту видачі містобудівних умов вітали оплесками. Але, схоже, тепер, коли з’ясувалося, що містобудівні умови видані начальником відділу містобудування і архітектури Копачем відповідно до його повноважень, ніхто нічого робити не буде. Разом з тим, варто нагадати ірпінській владі, що відповідно до пункту 2 частини 3 статті 6 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” до органів державного архітектурно-будівельного контролю належать і виконавчі органи з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад. Таким чином у виконкому та Ірпінської міської ради є всі необхідні повноваження для того, щоб в інтересах громади Коцюбинського скасувати зазначені містобудівні умови.”

Наразі “Громада Приірпіння” з’ясовує, чи Мін’юст встиг скористатися містобудівними умовами.

Громадські слуханя селищна голова приначила своїм ропорядженням на 10 березня. Вони відбудуться в Будинку культури селища Коцюбинське о 16:00.

Допомогти зібрати кошти на друк інформаційно-анаілтичного бюлетеня “Громада Коцюбиського”, в якому розміщене оголошення про проведення громадських слухань, Ви можете перерахувавши гроші на картку Приватбанк 5168742349662738 (Оформлена на Олександру Валеріївну Куцан. Звіт про кошти, які нададуть громадяни, та витрати – будуть оприлюднені в групі “Громада Коцюбинського”).

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539