Спонсори “Батьківщини”: звідки джерела для фінансування партії у Приірпінні

0

Серед “спонсорів”, які збагачували  партійну касу “Батьківщини” окрім тих, про яких написав ЧЕСНО, є дві цікаві особи з міста Ірпеня.

Це Артем Гурін (сума внеску – 26 900 грн.) та його батько Віктор Гурін – екс-дупутат Ірпінської ради (сума внеску – 9 470 грн.). Вони балотувалися до Ірпінської ради у 2015 році від “Батьківщини”, але не спромоглися виграти.

Після того як Чесно оприлюднив розслідування про донорів “Батьківщини” деякі партійці почали нібито пригадувати, що перераховували на партію чималі кошти.

“І що тут поганого? А що краще було порохоботів підтримувать? Харю порошенковскую? У нього грошей і так хватає, він сам себе підтримує. Ми підтримуємо нормальних людей. Що в цьому поганого? Вибачте, я вважаю, що питання фінансів нє требує великого розголосу. Я можу вам сказати, що такий факт був, а скільки – це вже конфіденційна інформація”, – переконує політик Віктор Гурін при тому, що всі партійні звіти містять прізвища імена та по батькові донорів та конкретні суми.

“Я розумію, що ви думаєте, що за кошти, які люди дають, Юлія Владіміровна покупаєт сєбє лабутени.

Я прекрасно розумію, як люди думють… Є структурні підрозділи, обласні організації, є секретаріат, є люди, які працюють, приміщення, які орендують – це ж все затрати.. Я є прихильник і член партії “Батьківщина” і син мій так само. І ми цього не стидаємось.. Просто говорить об етом, я не знаю.. якось не прийнято”, – додає Гурін, який так і не називає суми, яку пожертвував “Батьківщині”.

Гуріни відомі мешканцям Ірпеня як забудовники. Громадськість вже не перший рік воює із цими дерибанниками державної землі.

Все починалось із абсолютно законної процедури поновлення втраченого акту на право постійного користування земельною ділянкою суб’єктом господарювання державного сектора економіки.

Так, 27 жовтня 2004 року “Київському обласному державному ветеринарно-санітарному підприємству” (надалі по тексту – КОДВСП) було видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 0,6733 га за адресою м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 53.

За дивних обставин  на початку 2010 року оригінал вищевказаного державного акту було втрачено й Ірпінська міська рада дозволила виготовити технічну документацію із землеустрою щодо складання дублікату державного акта на право постійного користування на земельну ділянку замість втраченого.

Але, всупереч вже ухваленому рішенню, екс-секретарем земельної комісії Ірпінської ради Віктором Гуріним у 2010-му році був складений висновок земельної  комісії для ухвалення нового (як потім з’ясувалося сумнівного) рішення Ірпінської міської ради, яким було припинено право постійного користування КОДВСП земельною ділянкою в Ірпені, по вул. Пушкінська, 53.

В той же день, а саме 30 липня 2010 року, Ірпніська міська рада,  розглянувши заяву Олександра Матея та підготовлені Віктором Гуріним висновки,  надала  дозвіл заявнику  на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в Ірпені.

В подальшому, 23 жовтня 2010  року  за участю секретаря земельної комісії Віктора Гуріна, Ірпінська міська рада ухвалює чергову  сумнівне рішення “Про затвердження проекту відведення та передачу у приватну власність земельної ділянки гр. Олександр Матей для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства”.

Як вказують свідки в кримінальному провадженні,  Матей, будучи так званою “підставною особою”, за винагороду, не маючи реальної  мети та в інтересах Віктора Гуріна (про факт шахрайство та підробку документів трохи пізніше) отримав у власність 0,15 га землі, яка на той час була вкрита багаторічними зеленими насадженнями  та віковими соснами та дубами.

Але, вже шостого листопада 2010 року (через 7 днів!!!! після отримання державних актів)   Матей продає земельні ділянки іншій “підставній особі” Осуйському, тим самим підтверджуючи фіктивність та удаваність свої намірів.

Така швидка відмова від надзвичайно цінної в Ірпені землі викликала у правоохоронців підозру і під час досудового розслідування Матею, який є товаришем та бізнес-партнером Артема Гуріна,  доведеться давати пояснення та покази.

В подальшому, ця земельна ділянка  перепродається вдруге і власником земельної ділянки стає вже громадянка Валентина Кірієнко, яка дуже швидко відмовляється від неї й перепродає кінцевому власнику – Артему Гуріну.

КОЛО ЗАМКНУЛОСЬ. Власниками земельної ділянки площею 0,285 га землі стає Артем Гурін син Віктора Гуріна, який і організовував цю злодійкувату схему.

Здається, майже нічого дивного не відбулось, але просимо звернути увагу на наступне.

Громадянка Кірієнко є близькою до родини сім’ї Гуріних.  Власниця цієї земельної ділянки є землячкою Ольги Гуріної, яка в свою чергу є головою територіальної виборчої комісії від партії “Батьківщина”.

Як випливає із договору купівлі продажу земельних ділянок (копії є у активістів), вони навіть усі проживають в одному будинку  за  адресою:   м. Ірпінь,  провулок Глінки.

Можливо, ніхто із мешканців Ірпеня й не помітив вищезазначених подій, якби прокуратурою та слідчими до єдиного реєстру не були внесенні відомості про кримінальне правопорушення і розпочато кримінальне провадження № 12015110040001245  від 05.06.2015 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 1 ст. 367 КК України.

І саме  під час досудового розслідування в  цьому кримінальному проваджені був встановлений факт підробки підпису, який і слугував причиною вилучення земельної ділянки із державної власності.

Крім того, Державною інспекцією сільського господарства в Київській області під час перевірки законності затвердження проектів відведення та передачі в приватну власність земельних ділянок громадянину Матею було встановлено, що відведення земельних ділянок за рахунок зелених насаджень загального користування здійснено всупереч вимог частини 4 статті 52, пункту “а” частини 4 ст. 83 Земельного кодексу України, ч. 1 ст. 50 ЗУ “Про охорону земель”.

Але, це сім’ю Гуріних не зупинило і в травні 2016 року Артем Гурін разом із батьком без отримання відповідних дозволів розпочинають  будівельні та підготовчі роботи на спірних земельних ділянках.

 

На такі дії реагує місцева прокуратура  і 16 травня 2016 року відкриває чергове кримінальне провадження № 42016111200000406.

Правова кваліфікація злочинів це  ч. 1 ст.190 “шахрайство”, ст. 358 “Підробка документів” та ст. 246 “незаконна порубка лісу” КК України.

На протиправні дії  Артема Гуріна та на незаконне знищення зелених насаджень (дерев, чагарників, газонів та інше) вказує лист Державної екологічної інспекції у Київські області від 10 червня 2016 року № Ко – 334/08-17.

Держекоінспекція встановила, що на момент спірної передачі у власність спірних земельних ділянок (рішення про приватизацію, яких оскаржується в суді) вартість дерев сплачена в 2010 році не була та відновна вартості зелених насаджень згідно Методики не обраховувалась, що також підтверджує незаконність приватизації земельних ділянок .

Особливо звертаємо увагу, що 16 травня 2016 року інспекцією Держархбудконтролю Ірпінської влади була проведена позапланова перевірка законності початку підготовчих робіт із видалення зелених насаджень для початку будівництва на спірних земельних ділянках.

Інспекцією були також встановленні факти порушення Гуріним вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, складено протокол про адміністративне правопорушення та вручено відповідний припис.

 

 

Інформуємо також, що з метою захисту порушених прав, Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України та КОДВСП ще  в 2012 році звернулась із відповідним позовом до Ірпінського суду.

В своїй позовній заяві позивач просить скасувати рішення 2010-го року “Про припинення права постійного користування земельною ділянкою в м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 53 Київським обласним ветеренарно-санітарним підприємством”.

Наразі триває цивільний процес (справа № 367/5763/13-ц), згідно якого Ірпінським судом Київської області на земельні ділянки накладений арешт і заборонено вчиняти будь-які дії із спірними земельними ділянками до вирішення справи по суті .

Як бачимо, ні  Гурін син, ні його батько не збираються виконувати  рішення судів та дотримуватись законодавства, про що вони неодноразова із іронією говорили активістам під час виникнення конфліктів та суперечок.

Остання спроба уникнути Гуріну відповідальності  за невиконання рішення суду шляхом присвоєння нових поштових адрес була зупинена активістами під час засідання виконавчого комітету ІМР.

На жаль, протиправна  діяльність сім’ї Гуріних, яка  підтверджується фактами затримання Гуріна на місті злочину вже призвела до знищення вікового лісу.

ГО “Впливова Громада” також з’ясувала,  що сім’я Гуріних,  за час  депутатства Гуріна батька, отримала, в тому числі і через підставних осіб, ще декілька земельних ділянок в цьому регіоні.

Варто зазначити, що впродож декількох років родина не могла затвердити проекти землеустрою  чотирьох земельних ділянок щодо зміни цільового призначення з ведення сільського господарства на будівництво житла. А ось, 20 жовтня 2016 року 23-я сесія Ірпінської ради приймає рішення і затверджує ці проекти :1. Гуріну А.В. пров. Ворзельський, 3, 2. Гуріній О.С. пров. Ворзельський, 5, 3. Гуріну А.В. вул. Зелена, 33-б , 4. Гуріну В.В. вул. Зелена, 33-а.

А є ще одне досить цікаве рішення міськради.  Як випливає із рішення  наступної сесії ІМР 22 грудня 2016 року, де за клопотанням ФОП Гурін В.В. Ірпінська міська рада приймає рішення і надає згоду на заміну орендаря (Гуріна В.В.)  на гр. Оверка І.І. (депутата Ірпінської ради від партії “Нові обличчя”) за взаємною згодою земельна ділянка 0.0550 га по вул.Соборна 2/2-а, з одночасною зміною використання – замість будівництва автозаправки на будівництво інших будівель…

Ми впевнені, що це не остання земельна ділянка, яка дивним чином сконцентрована в руках представників партії “Батьківщина” і є джерелом незаконного збагачення сім’ї Гуріних та поповнення партійної каси.

Таким чином, можна стверджувати, що клан сім’ї Гуріних та наближені до них особи, поповнюючи партійну касу “Батьківщини”,  мають на меті отримати від цієї політичної сили індульгенцію та майбутнє покровительство при розкраданні ірпінської землі.

 

Автор: Микола Дзюба, мешканець Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539