Гатне: на дитмайданчиках відмили мільйон, наразивши дітей на небезпеку?

0

Понад мільйон гривень на дитмайданчики. Стільки коштів витратило село Гатне з річним бюджетом в 41 млн 600 тисяч грн. Про такі розтрати свідчить система Prozorro.

Чому діти граються під ЛЕП та біля газової підстанції?

Один з дитмайданчиків встановили просто під лінією електропередач (ЛЕП) на вул. Каштановій.

Це грубе порушення техніки безпеки. Згідно з правилами охорони електричних мереж, забороняється  влаштовувати спортивні майданчики для ігор в  охоронних  зонах  повітряних і кабельних  ліній,  трансформаторних  підстанцій,   розподільних   пунктів  і пристроїв.


Сільський голова Броніслав Корицький був присутній на місці і міг би помітити небезпеку. Більше того на фото депутата Сергія Вітенка у Фейсбук навіть видно, що один із працівників бачить ЛЕП над майданчиком.

У коментарі “Громаді Київщини” Броніслав Корицький каже, що коли він приїхав, то майданчик уже стояв на місці.

“Я знаю про це. Я якраз був на лікарняному, я сказав їм, що там треба або переносити лінію, або демонтувать їх. Я якраз приїхав, коли вони його вже поставили. Я кажу “Де ви поставили його? Це ж лінія електропередач!” Я в курсі. Хоча там депутат і був, я ще його набрав і сказав “Вадим, ти ж відповідальний, в рішенні прописано, що ти звернувся і ви показали, де треба розташувати, в якому місці. Ти ж не подивився.. що там лінія електропередач?”, – розповідає сільський голова.


Ініціатор благоустрою території навколо майданчика депутат сільради, голова  комісії з питань освіти, культури та соціального захисту населення, киянин  Вадим Вахненко після зауваження у Фейсбуку запевнив, що майданчик буде переноситись на інше місце.


Броніслав Корицький пообіцяв звернутися у РЕС, щоб вирішити питання з майданчиком.

“Зараз я звертаюся у РЕС, якщо не получиться в РЕСі вирішити питання, то ми будемо їх там знімать”, – обіцяє сільський голова.

Прес-служба ПАТ “Київобленерго” у відповіді на запит “Громади Київщини” повідомляє, що місце розташування майданчика з компанією не погоджувалося, а сам майданчик встановлений із порушеннями, які тягнуть за собою адміністративну відповідальність.

Ще два майданчики на вулиці Лісовій та Комарова побудували заблизько до газової підстанції.

Це округ депутата Гатненської сільської ради Сергія Вітенка. На фото видно, що елементи майданчика оточують грп з двох сторін.

Фото з Фейсбук Сергія Вітенка

Сільський голова Броніслав Корицький каже, що майданчик біля грп стоїть давно.

“Та вона вже там давно стоїть… Ну і що? У нас нема таких місць, щоб можна було поставити. На Лісовій вона давно стоїть та площадка”, – каже Броніслав Корицький.

Саме депутати, які піарно закликали громаду до спільної роботи по благоустрою мали б подумати про правила безпеки. Але жоден з них цього не зробив.

Тепер роботу доведеться переробляти – а це додатковий час і матеріальні ресурси. До того ж під час демонтажу і повторного монтажу збільшується ймовірність пошкодження елементів майданчиків.

“Prozorro” й непрозорість від сільради

Хто ж розпорядився витратити на майданчики близько 1 млн 300 тисяч грн.

Сільська рада не надає рішення та викопіювання з генплану. Таким чином досі невідомо, де мали б бути офіційно розташовані дитмайданчики.

Активіст та 16-річний мешканець с. Гатне Сергій Чагаров отримав відмову в наданні цих документів через “Доступ до правди”. За порушення права доступу на інформацію на секретаря ради Петра Дрощу Уповноважений ВРУ з прав людини склав адмінпротокол і зобов’язав його прибути  до Секретаріату 26 квітня об 11:00 для надання пояснень. 


Як виявилося, Гатненська сільська рада через електронну систему публічних закупівель “Prozorro” замовила на додачу для проведення благоустрою послугу автогрейдера у Комунального підприємства “МКП Гатне”.

За договором комунальне підприємство зобов’язувалось самостійно провести роботи по благоустрою на територіях, де розташовані дитячі спортивні майданчики. На роботи загалом було виділено 61 040,00 грн.

Таким чином мешканці с. Гатне, яких долучили до благоустрою дитячого майданчика, працювали разом з депутатами замість працівників комунального підприємства, яким було виділено за це 5 тис. грн.

При цьому викликає запитання якість і вартість піску, закуплена сільрадою в “МКП “Гатне” по 235 грн за тонну. Річ у тім, що для дитячих майданчиків радять використувати сертифікований річковий пісок без домішок. Вартість такого піску від 100 до 150 грн/тонна. Якщо ж сільрада закупила не річковий пісок, а, наприклад, яровий – то його вартість ще нижча 60-100 грн. При облаштуванні майданчика на вулиці Райдужній використаний, за словами депутата Вахненка, яровий пісок. Цей пісок жовтого кольору, неоднорідний з глиною і корінням дерев.

Директор “МКП “Гатне” Сергій Пилипенко переконує, що має сертифікат на пісок і цей пісок річковий.

“Сертифікат на пісок? Канєшно є! Річний пісок!.. Як, з корінням дерев? не може буть такого… Я заїду й гляну”, – обіцяє Сергій Пилипенко.

Це обурило місцевих мешканців. Люди вважають, що їх використали, і, на їхню думку, комунальне підприємство відмило бюджетні кошти.

Люди кажуть, що готові із задоволенням працювати для громади, але не розуміють, чому вони повинні робити оплачену з їхнього ж бюджету роботу комунального підприємства.

Вадим Вахненко погодився, що роботи з благоустрою за договором має виконувати комунальне підприємство. При цьому депутат усе одно закликає людей вийти попрацювати й облаштувати майданчик “власними силами”.

Дитячі майданчики планували розмістити на різних вулицях: Ягідна, Інститутська, Покровська, Каштанова, Ярова, Мічуріна, Святопетрівська, Лісова, Музейна, Шевченка, пров. Зелений.

На вулиці Шевченка для встановлення майданчика зайняли територію яру.

На вулиці Яровій також не знайшлося місця на дитячі майданчики, за які з бюджету сільради було виділено близько 1 млн 300 тис. грн. При виділенні грошей на дитячі майданчики депутати з сільським головою не подумали, де їх ставити. В результаті цього виникло безліч проблем.

“Громада Київщини” додзвонилася до депутата Сергія Пилипенка, чий підпис як директора “МКП “Гатне” стоїть під кошторисом. Депутат спершу порадив звернутися до його колеги Сергія Вітенка, кажучи, що він нічого не підписував.

“Я казав Вахненку, що я приїду й уберу (на вул. Райдужній – прим. автора). Він каже – не нада, бо там убрали, ну дальше шо? А він каже – “Не нада, ми там уберем самі, я вже договорився”. В мене з ним була мова, я туди послав техніку… Спитайте Вахненка”, – відповів депутат.

На зауваження, що там біля майданчика досі лежать бетонні стовпи з арматурою, яка стирчить у метрі від гойдалки, директор підприємства пообіцяв заїхати сьогодні ж і прибрати стовпи.

“Я заїду сьогодні ж… Обов’язково я заїду… без питань”, – пообіцяв Сергій Пилипенко.

Пісок завезли ще не на всі майданчики. Так, на майданчику, що на вулиці Інститутській, піску станом на ранок 3 квітня немає.

Що нагально потрібно селу?

У соцмережі Фейсбук в одній із гатненських груп “Gatne sos” провели опитування мешканців, які нагальні проблеми вони б хотіли вирішити. В опитуванні можна додати свою проблему або обрати вже запропоновану. Звісно, результати опитування  не претендують на повну об’єктивність, але видаються цікавими.

Так, на першому місці гатненці хотіли б бачити будівництво доріг, на другому місці – будівництво центральної каналізації. Третє місце порівну між собою розділили проблема централізованого вивезення сміття і будівництво дитячого садка. Після них іде вуличне освітлення. Будівництво дорожної розв’язки і встановлення дитячих майданчиків опинилися на останньому місці.

Нагадаємо, “Громада Київщини” опублікувала аналіз від Громадського руху ЧЕСНО про відвідуваність депутатів сільради в 2016 році.

Автор: Сергій Чагаров, журналіст “Громади Київщини”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539