Київська облрада: чому на звіт голови не пустили журналістів ЧЕСНО

0

Голова облради від “Батьківщини” мала відзвітувати за рік роботи. На це засідання облради не допустили журналіста Громадського руху ЧЕСНО. На сайті облради відсутній порядок акредитації. Прес-служба на дзвінки й листи не відповідає. Поліція прийняла заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

Київська обласна рада має бути відкритим органом самоврядування для мешканців Київщини і журналістів. Проте потрапити на відкрите чергове засідання облради виявляється непростим завданням. Річ у тім, що будівля на бульварі Лесі Українки суворо охороняється, оскільки в ній розташована ЦВК. Ймовірно, саме цим фактом вдало користується прес-служба облради, закриваючи таким чином доступ для “незручних” журналістів.

На сайті КОР до сьогодні (15:35 – скріншот ЧЕСНО) відсутній порядок акредитації журналістів і немає телефону прес-служби.

Журналіст Громадського руху ЧЕСНО Сергій Огородник, який під час попередніх засідань виявляв факти кнопкодавства, у понеділок 24 квітня поцікавився через соцмережу Facebook в працівниці прес-служби Ірини Андреєвої порядком акредитації на сесію 27 квітня.

З понеділка до ранку середи ні за телефоном прес-служби (285-95-58) ні за особистим телефоном працівниці прес-служби ніхто не відповідав.

У вівторок 25 квітня журналіст Огородник написав листа на адресу прес-служби, яку раніше Ірина Андреєва давала для офіційного листування.

Також працівниці прес-служби Андреєвій журналіст ЧЕСНО того ж дня надіслав смс на мобільний телефон із запитанням щодо акредитації.

Смс довелося написати, оскільки на дзвінки ні за міським номером прес-служби, ні за особистим номером працівниці прес-служби ніхто не відповідає. Повний ігнор. Це жахлива закритість, яка просто обурює, – коментує ситуацію журналіст Громадського руху ЧЕСНО.

Напередодні засідання вранці журналісту таки вдалося акредитуватися за міським номером.

Врешті мені вдалося в середу вранці напередодні сесійного засідання додзвонитися за міським номером прес-служби (044) 285-95-58. Там чемний жіночий голос перепитав моє ім’я і прізвище, а також, що я іду від висвітлювати засідання для ЧЕСНО і повідомив, що мене акредитовано. Я аж зітхнув із полегшенням, – розповідає журналіст Огородник про перипетії з акредитацією.

Проте у день сесії прізвища представника Громадського руху ЧЕСНО в акредитаційному списку не виявилося. Як і не виявилося в тому списку іншого журналіста Євгенія Бондарєва, представника “Міжнародний конгрес захисту прав та свобод людини “Світ”.

Євгеній Бондарєв викликав поліцію і доки патруль їхав, його прізвище у списках раптом знайшлося.

Я в телефонном режиме аккредитировался… Я подошел в бюро пропусков, мне сказали подойти на рамку. Я пошел туда, а там говорять – нету. Как они меня потом внесли – я не знаю. Но я им сказал, что я уже вызвал полицию. Там стоял этот дядя (представник охорони – прим. ЧЕСНО), он сказал, что не надо полицию. А я говорю – это же не такси, что можно взять и отменить… И вышло так, что полиция уже на подъезде, а он мне говорит, мол все, проходите, у вас тут перепутали имя. Фамилия моя, а имя не мое…, – розповідає журналіст.

Насправді, як удалося побачити, прізвище журналіста в список акредитації вписали від руки.

На дзвінки і повідомлення прес-служба уперто не відповідала. Тож журналісту Громадського руху ЧЕСНО довелося також викликати поліцію і написати заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

По закону про журналістську діяльність вам не потрібна акредитація, щоб потрапити на дане сесійне засідання, – повідомив сержант поліції Григоревський.

Голова регламентної комісії “самопомічівець” Роман Титикало у сесійній залі повідомив про інцидент присутнім на сесії колегам і голові обласної ради Ганні Стариковій.

З того приводу, що журналіста не пускають, я зробив на сесії публічну заяву. Також звернувся щодо дотримання регламенту і рішення регламентної комісії, щоб відсадити людей від апарату, щоб не було кнопкодавства. Маємо те, що маємо, – заявив у сесійній залі голова регламентної комісії.

За його словами, голова облради ніяк на це не відреагувала.

Журналіст, якому таки пощастило потрапити за телефонною акредитацією на сесію, розповідає, що зала схвально відгукнулася на пропозицію Романа Титикала розібратися з проблемою допуску журналістів до сесійної зали.

Зауважимо, що Ганна Старикова, внесла в чорний список телефон журналіста ЧЕСНО ще після публікації про те, як вона в своїй декларації вказала, що купила квартиру в Ірпені за 4 тис. доларів. А під час підготовки матеріалу про партійні фінанси “Батьківщини”, де НАЗК спільно з ЧЕСНО виявили незаконне використання персональних даних громадян України для поповнення грошима партійного фонду, соратник Старикової Костянтин Бондарев теж відмовився спілкуватися з Громадським рухом ЧЕСНО.

Пообіді в кабінеті голови облради відбулися обшуки.

Працівники СБУ підозрюють, що за сприяння у погодженні з облрадою дозволу на користування водними ресурсами Київщини – а саме це питання було в порядку денному – могли дати хабар у розмірі 10 тисяч доларів одному з депутатів облради. Ймовірно, через те, що в порядку денному були скандальні питання доступ преси до сесійної зали мінімалізували.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539