Навіщо Коцюбинському електронна система голосування?

0

Навіть діти в школі знають, що таке робота над помилками. Її треба зробити для того, щоб в майбутньому не повторювати тих самих помилок. Як голова регламентної комісії я кожного засідання наголошую депутатам, що треба купити електронну систему голосування. Це не просто розкіш, яку дозволила собі Київрада, Київська обласна рада, Ірпінська міська рада. Це те, що дозволяє оптимізувати роботу депутатів, щоб вони швидше розглядали рішення.

9 червня в принципі була напевно найбільш плідне сесійне засідання в цьому році. До цього селищна рада за півроку відголосувала лише два питання – матдопомогу. Тобто нічого стартегічного. Просто відголосували за ті питання, системна непідтримка яких вводила б депутатів у серйозні політичні ризики.

Чи можна було зробити так, щоб нарешті розглянути всі питання порядку денного і закрити легендарну 2 сесію, яка в Коцюбинському вже буде тривати 2 (!!!) рік? Можна. Але без електронної системи голосування, як бачимо, ми не змогли належним чином працювати. Давайте подивимося на що пішов час.

З 5,5 годин, з яких тривала сесія, депутатський корпус майже 2 години (!!!) витратив на голосування за порядок денний. І хтось би міг подумати, що це якісь страшні питання, про які ми всі тільки дізналися, але ж ні, ми про майже всі ці питання знали ще з минулого засіданні і навіть більше – за них вже голосували на попередньому засіданні. Тоді, нагадаю, ми розглянули за 6 годин аж 2 питання – вже згадану матдопомогу. 6 годин – 2 елементарні питання

Навіщо знадобилося 2 години, щоб обговорювати те, що ми вже обговорили – це загадка… Навіть голосуючи руками за всі питання (а до порядку денного внесли всі питання), ми могли спокійно це зробити хвилин за 20 – 30. Але бажання говорити виявилося сильнішим, ніж працювати. Тобто 2 години ми фактично витратили ні на що.

Для того, щоб кожного разу рахувати руки депутатів по кожному питанню і передавати інформацію до секретаріату, митеж витрачаємо час. На цій сесії це сумано зайняло десь до півгодини часу.

Ще десь 1,5 години у нас забрало оформленні поіменного голосування.  Для розуміння громади, після того, як ми відголосували руками за кілька питань, робиься перерва, щоб оформили листки поіменки. Ми не можемо просто залишитися для оформлення листів поіменного голосування після сесії, оскільки вже був випадок, коли поіменку деякі депутати просто забрали з собою і не віддали. ці питання довелося відголосувати повторно.

На оформлення поіменки депутати витратили загалом десь півтори години. Як це відбувається? Вони перше голосують руками, а потім всі гуртом підходять до листків поіменки (були такі випадки, що листки поіменки після сесії банально поцупили і відголосовувати доводилося знову) і підписуються.

Результат такий: 2 год + 1,5 год+ 0,5 год = 4 години. Це звісно, приблизний час. Десь стільки депутати витратили не на розгляд питань по суті, а просто на процедурний момент. Загалом сесія тривала 5,5 годин. Тобто більша частина часу “роботи” депутатського корпусу звелася до того, щоб займатися процедурними моментами, а не працювати й вирішувати болючі питання в селищі.

Окремо хочу відзначити, що голова бюджетної комісії Людмила Узерчук вразила тим, що мало не годину зачитувала те, з чим до сесії міг ознайомитися кожен з депутатів. Можна було наголосити на тому, що змінено, якщо зміни відбулися і цього було б досить. Як голова регламентної комісії я маю зауважити також той факт, що Узерчук, чоловік депутатки, поводить себе непристойно на сесіях і використовує лайливу лексику. Це не просто низький рівень клуьтури, це те, що подразнює суспільство і депутатський корпус і ми маємо витрачати також час на реагування.

Для розуміння, ми не відголосували жодних стратегічних питань для селища. Я вже не кажу про те, що з бюджетного блоку викинули спецтехніку або капремонт доріг. Ми так і не сформували виконком. Ми так і не призначили голову освітньої комісії. Навіть попри намагання депутатки Олени Сооктюк зібрати комісію й провести засідання без голови комісії – спроба не вдалася.

Тобто ми не запустили жоних стратегічних процесів. Електронна система голосування могла б нам допомогти оптимізувати роботу. Вона дає змогу громаді не просто оперативно дізнаватися про те, як голосує кожен депутат. Вона довзоляє працювати швидше. У нас 8 мільйонів нерозподілених коштів. Стратегічно розвивати селище без стратегічних рішень і фінансування – неможливо. То може нам варто все ж вкласти до 200 тисяч гривень (є різні системи і у них різна вартість, зокрема, “Віче”, “Голос”, “Єдність” та інші) в те, що допоможе запустити прийняття стратегічних процесів в раді?

Чи депутатська більшість просто не зацікавлена у ефективному розподілі коштів й оперативному прийнятті рішень?

Окремої уваги заслуговує той факт, що ми ще 20 хвилин могли працювати, але представникик депутатської більшості нікому нічого не сказали і просто пішли геть. Це дійсно неповага до колег та коцюбинців, які чесно відсиділи мало не до півночі. Можна було перед тим, як зробили перерву для того, щоб проставити підписи в листках поіменного голосування, попередити нас всіх, що працювати далі вони не хочуть. Це було б, принаймні, чесно. А не просто розвернутися й піти собі геть. Я розумію, що всі втомилися і що в тому, щоб сидіти до 12:00 і вбивати понад 4 години на процедурні моменти або читати вголос проекти рішень, більшість з яких ми маємо знати і опрацювати до сесії, приємного мало. Дехто втомився так, що не зміг навіть попреедити громаду і нас про те, що збирається після підписання листків поіменки просто піти…

Не залишилися навіть для того, аби заспівати гімн з людьми.

Але, шановні колеги і шановна громадо, якщо депутатську більшість так втомлює цей весь процес, то може варто задуматися над тим, щоб закупити поіменну систему голосування і сесії проводити за кілька годин, що дасть можливість розглянути всі питання порядку денного? Буде більше користі громаді, зможемо розглянути оперативно всі стратегічні рішення без затягування часу і тоді вже не буде потреби сидіти до 00:00.

Автор: Євген Домбровський – голова регламентної комісії Коцюбинської селищної ради 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539