Ірпінь: На еко-фестивалі зібрали понад 300 підписів за збереження парку Стельмаха

0

Вихідними в парку ім. Михайла Стельмаха в Ірпені пройшов перший еко-фестиваль. Його мета – привернути увагу громадськості до екології в місті та врятувати парк від забудови. Організатори фестивалю – онука Стельмаха Олеся Брусенцова та журналіст Денис Тимошенко. Фестиваль співпав у часі з 105-ю річницею з дня народження письменника Михайла Стельмаха, який останні роки свого життя прожив в Ірпені на вул. Северинівській і де написав свій роман “Чотири броди”.

“Ідея провести літературно-музичний еко-фестиваль народилась спонтанно. Це сталося під час однієї з толок у парку. Парк площею близько 8 гектарів досі не має офіційного статусу рекреаційної зони, водночас користується великою популярністю серед молодих мам, шашличників, любителів погуляти з собаками. Очевидно, не всі його відвідувачі після себе прибирають і тим більше замислюються над загрозою забудови цього соснового гаю. Еко-фест й був покликаний привернути увагу місцевих мешканців до проблеми збереження та облаштування нашого парку”, – розповідає Тимошенко.

“Під час толоки я познайомився з онучкою Стельмаха.  Так і виникла ідея організувати щось культурно-фестивальне. Олексій Дашковський, керівник англійського клубу, погодився написати сценарій і провести концерт. Шукали виконавців самі, всі виступали на безоплатній основі, оскільки переважно є нашими другими половинками або близькими друзями. Величезна подяка за неймовірні віолончельні виступи моїй дружині Марічці Тимошенко-Білан, за захоплюючий майстер-клас для діточок – Христині Бедрик-Білан та Марті Бедрик“, – додає Тимошенко.

На фестиваль прийшло понад 300 гостей, було багато молоді та дітей. Їх пригощала власниця місцевої кав’ярні “KofeMolka” Інна Гургура. Печиво безкоштовно для заходу надав Василь Ярмолюк та його команда “Василеві пироги”.

Громада варила куліш, співала, танцювала, брала участь у розіграшах  призів, про які потурбувались організатори, співали пісні відомих українських гуртів.

Я дуже вдячна моїм друзям, а саме Володимиру Лянному, який привіз свою фотозону та погодився фотографувати наш захід, Інна Гургура взяла на себе організацію по пригощанню діток, дала з дому свої стільчики та столи. Всю поліграфію та дизайн робили самі з моїм чоловіком Олександром Брусенцовим.  Мій відчим Заслужений артист України дав у користування свою апаратуру та погодився пограти, друг нашої родини Валерій Чигляєв, який народився та виріс в Ірпені залюбки погодився дати трохи “жару”. Ніхто за це гонорарів не брав. Куліш профінансувала добра та щира людина, яка воліє залишатися інкогніто і для мене“, розповідає про фестиваль Брусенцова.  

Гості розходились із гарним настроєм і  висловлювали сподівання, що проведення таких фестивалів стане для Ірпеня доброю традицією.  

“Ідея еко-фестивалю сама по собі дуже цікава і дуже хочеться, аби поняття “eko-friendly”, що  у перекладі з англійської мови звучить як дружнє ставлення до природи, міцно увійшло у наше життя як нова свідомість. Ця екосвідомість вже давно близька мільйонам людей, які зберігають захищають, природу, тварин, ліси  у багатьох цивілізованих країнах світу. Екологічна тема – міжнародна, у ній беруть участь чимало людей у Європі, США, Канаді, Австрії та інших”, – говорить ведучий фестивалю Олексій Дашковський.

Про необхідність подібних заходів в Ірпені сказав депутат Ірпінської ради Сергій Глиняний, який прийшов на захід як гість:

“Проведення Еко-Фестивалю важливе не стільки з точки зору веселого проведення вільного часу (хоч і це важливо!), а й з метою донесення до всіх важливість збереження лісів, зелених зон у місті, екології, захисту природи і довкілля. На жаль, за 10 років у Приірпінні знищено 900 га лісів! Питання екології – надзвичайно важливе і у нашому місті, де до влади прийшли лоббісти забудовників, де стоїть дуже гостро збереження живої природи. Парк Стельмаха, за який боролися і продовжують боротися місцеві мешканці і всі небайдужі – це наш спільний внесок у захист рідної природи, наш приклад мешканцям міста, як потрібно відстоювати зелений Ірпінь для прийдешніх і нинішніх поколінь“.

Протягом фестивалю було зібрано понад 300 підписів під заявою до міської влади Ірпеня із закликом зберегти та облаштувати територію Парку відпочинку імені Михайла Стельмаха.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539