Облрада: депутати-злидні купують задурно квартири і здобувають статки

0

“Батьківщинівець” Кищук з нульовими доходами має найбільші статки. Радник Кличка і депутат-злидень Федорченко обріс ділянками і купив столичну квартиру за 149 тис. грн. Екс-голова облради Качний живе за межею бідності з нульовим доходом. Вижити допомагає філософія. Екс-регіонал зізнається: їздить на чужих авто і не декларує користування. Представник БПП Сімутін з сім’єю з 5 чоловік умудрився прожити рік за 65 тис. грн. Секрети виживання депутат не розкриває. Злиденний Соболєв має нерухомість в Еміратах. Дружина “радикала” Даниленка продає задурно нерухомість.

Депутати-злидні: як виживали і здобували

За методологією ЧЕСНО, до злиднів потрапляють ті депутати, чиї сімейні доходи протягом року не перевищують річного прожиткового мінімуму. Декларації таких депутатів мають насторожити НАЗК в першу чергу, особливо, якщо крім доходів, декларант не вказує заощадження.

Найзлиденнішим за рівнем доходів у 2016 році виявився голова фракції “Опоблоку” й колишній голова КОР – Олександр Качний.  Він разом із дружиною задекларував  нуль доходів за весь рік.

Проте депутат не журиться – вижити йому допомагала філософія.

“А вы знаете, что богатый тот человек, который довольствуется тем, что у него есть? Это сказал мудрец”, – переповідає Качний думки римського філософа Луція Аннея Сенеки.

Екс-регіонал не задекларував жодного цінного майна і ні він, ні його родина не мають транспортних засобів.  Зауважимо, що депутат мав би задекларувати автівку, якою він просто користується, але в декларації її немає. Постає логічне питання, невже Качний їздить громадським транспортом.

“Это мы еще с вами обсудим впереди, у нас столько будет впереди еще с вами обсуждений, что вы еще узнаете… Я на разных машинах езжу, только не на своих. У меня нет своей машины – так случилось. Вы расстроены за меня? А у вас есть машина? На вас оформлена? Отцовская? Ну значит, нет у вас машины. Вы пользоваться можете чем угодно, но это не ваше. Все, я закончил. Больше – нету смысла”, – каже Качний.

Депутат вказав, що має готівкою 82 тис. грн. Ані цінних паперів, ані корпоративних прав депутат, згідно з декларацією, не має.

Найбагатший за рівнем доходів депутат облради Леонід Джужик не здивувався, коли дізнався, що Олександр Качнийочолив антирейтинг ТОП-5 злиднів.

“Так він ніколи в житті й не працював, розумієте”, – каже Джужик.

Депутатка від БПП “Солідарність” Наталія Юрович задекларувала в доходах лише відсотки, отримані в банку нею та її чоловіком – 1876 грн.

При цьому її чоловік в ПАТ “Сбербанк” тримає майже 112 тис. грн, а сама вона 960 тис. грн задекларувала готівкою.

Юрович повідомила ЧЕСНО, що перебуває за кордоном і запевнила не працює лише рік і жила за заощадження. Чому дивіденди отримані в одному банку, а рахунки – в іншому, пояснює тим, що закрила рахунки в першому банку.

“Рік прожила на заощадження… Я достатньо заробила коштів, проживаю поки що за них. А крім того, я буквально тільки рік не працювала… У мене є чоловік, я не одна, є батьки, друзі”, – розповідає депутатка.

Юрович – екс-регіоналка і небога одіозної Тетяни Засухи до того, як стати депутаткою облради, була сільською головою Ковалівки – вотчини Засух.

Депутат від БПП “Солідарність” Вячеслав Соболєв, якого протягнули в раду, ймовірно, сфальшувавши результати виборів на окрузі, задекларував за рік ледве 59 тис. грн доходу. З них 48 тис. грн заробила дружина від надання майна в оренду і лише 11 тис. 21 грн зарплати в сім’ю приніс чоловік як доцент Національного університету біоресурсів і природокористування України. Для сім’ї з шести членів це вкрай мало – прожитковий мінімум становить понад 103 тис. грн.

Зауважимо, що депутат разом із дружиною задекларували в заощадженнях 350 тис. грн, 84 тис. євро і 270 тис. доларів. При цьому НАЗК має провести повну перевірку декларації депутата, оскільки його дружина не надала інформацію про марку годинника.

Доцент-депутат Соболєв також має нерухомість в ОАЕ – будинок з 2004 року і квартиру з 2006 року.

На жаль, додзвонитися до депутата протягом місяця не вдалося.

“Батьківщинівець” Олександр Нігруца директор ТОВ “Арх-Буд”, який задекларував трохи більше 52 тис. грн доходу на сім’ю з 5 чоловік. У заощадженнях депутат указав усього 12 тис. грн готівки.

“Там же все – у декларації все вказано… мене не цікавить, хто найбагатший, хто найбідніший”, – відповідає депутат.

Яким робом він прожив рік із сім’єю – незрозуміло. Тим більше незрозуміло, як депутат заправляв свої задекларовані й досить не економні за споживанням пального автомобілі – два КамАЗи, ГАЗ-66, МАЗ і автомобілі сина й дружини, які не мають доходів, – BMW X-5, Land Rover Freelander-2 і Toyota Land Cruiser 200.

“Шановний, давайте… я трошки зайнятий зараз, на жаль не можу розмовляти. Добре? Вибачте”, – відповів депутат Нігруца, щойно почув питання стосовно своєї декларації.

Депутатка від “Радикальної партії Ляшка” Наталія Гунько задекларувала усього 51 тис. 470 грн доходу.

Чоловік депутатки, якого ЗМІ пов’язують із дерибаном на Броварщині, – Анатолій Гунько – не надав інформацію про розмір своїх доходів, а тому декларацію його дружини НАЗК має перевірити повністю, а декларація дружини, за методологією ЧЕСНО, потрапляє в злидні.

При цьому позичила третім особам 600 тис. грн. Скільки позичив чоловік – не вказано, член сім’ї також не надав інформацію.

Зауважимо, що Анатолій Гунько – директор ТОВ “Гільдія права”, – як і його дружина балотувався на місцевих виборах у 2015 році до Київоблради. Щоправда, якщо дружина пройшла за списками РПЛ, то чоловік за списками “Нашого краю” не пройшов.

Анатолій Гунько має корпоративні права в ТОВ “Інтер-профіт”, яке журналісти видання “Наші гроші” пов’язують із бізнесменом Володимиром Поліщуком – власником “Ельдорадо” і ТРЦ “Гулівер”.

Депутат від БПП “Солідарність” Роман Сімутін вказав у доходах 28 тис. 213 грн зарплатні, 36 тис. 830 грн пенсії і продаж автівки дружиною за 149 тис. грн.

При цьому 149 тис. грн в дружини залишилися в заощадженнях.

Як жила сім’я із 5 людей цілий рік за 65 тис. грн – можна лише здогадуватися.

“Я повинен пояснювати?.. як прожив – так і прожив”, – відповідає депутат.

Сімутін також задекларував автівку KIA Sorrento 2008 року випуску, тож журналіст ЧЕСНО поцікавився, за який кошт депутат купував пальне.

“Так як маю досвід роботи в органах, то краще нічого не відповідати, ніж відповідать, а потім виправляти щось. Розумієте? Є декларація – аналізуйте її там уздовж і впоперек, пишіть там, що вважаєте за потрібне… у мене вже є імунітет, я ставлюся до цього спокійно”, – каже депутат Сімутін.

Депутатка від ВО “Свобода” Наталія Музиченко на двох із донькою вказала всього 33 тис. грн доходу. У графі “спадщина” депутатка поставила одиничку.  Як виявилося, одиничка – це не одна гривня, а частина будинку покійної матері, яку не було оцінено.

“Це спадщина від покійної матері – частина будинку 0,67 сотих. Я пояснити на словах можу, може допустила якісь технічні помилки, але абсолютно ніякого злого умислу чи наміру щось приховати немає”, – каже депутатка Музиченко.

Хоча Музиченко потрапила в злидні за рівнем доходів, переконує, що рік прожила, витративши більше за прожитковий мінімум, оскільки продала автівку і квартиру у Білій Церкві і купила для дочки квартиру в Софіївській Борщагівці.

“Я сама ріелтор, то в документах трошки розбираюся… Я продала свою квартиру в Білій Церкві… і продала машину.  В мене гроші – це ж не касовий апарат. Щось я заробила… те, що я могла задекларувати на той момент – там і зароблені, і від продажу і всі решта, які просто як готівка – вони в тій сумі. Те, що задекларовано 33 тисячі – це те, що проходить по документах. Я не можу сказати, що я живу менше, ніж за прожитковий мінімум”, – зізнається депутатка.

“Свободівка” Музиченко також указала в грошових активах 430 тис. грн  і 7 тис. доларів готівкою.

Депутат від БПП “Солідарність” Сергій Федорченко замикає рейтинг депутатів облради, чиї сім’ї прожили рік менш, ніж за прожитковий мінімум. Залишається незрозумілим, як радник Кличка зміг купити квартиру в столиці за 149 тисяч гривень.

“Дивіться, я не пам’ятаю, зараз прийду додому візьму декларацію… треба подивитися. То я вам зможу детальніше розказати. Просто сказати в телефон, якщо не пам’ятаю, то буде виглядіть глупо й нечесно”, – каже депутат Федорченко.

Депутат так ЧЕСНО і не перетелефонував. Зауважимо, що у розмові з журналістом Федорченко зізнався, що підробляє консультантом, але ці доходи в декларації не відображені, отже, з доходу не заплачені податки.

“Батьківщинівця” Віктора Світовенка від злиднів порятувала дружина, яка отримала від надання в лізинг 165 тис. грн доходу.

Сам же депутат задекларував за рік менше 10 тис. грн доходу, з яких 9115 грн він заробив у ТОВ “Горошків-агро”, а 497 грн отримав від Київської облради як подарунок у грошовій формі. При цьому депутат має заощадження як готівкою (90 тис. доларів і 400 тис. грн), так і на рахунках у банку (133 євро та 666 грн).

Хто і як заробив свої статки?

Найбільше статків показав депутат, який у 2016 році не заробив ні копійки доходів – Олег Кищук. Депутат Глиняний – посів друге місце і за статками і за доходами. Більшість найбагатших депутатів у ТОП-5 статків – із БПП “Солідарність”.

Кищук у готівці вказав 3 млн доларів, 500 тис. євро і 5 млн грн. Якщо перевести все в національну валюту, вийде майже 101 млн грн. Депутат, ймовірно, зберігає три дорожні валізи грошей загальною вагою 46 кг.

При цьому за 2016 рік депутат не заробив ні копійки – в доходах у декларації вказані лише 143 тис. 194 грн, які заробила дружина депутата за основним місцем роботи.

Депутат Кищук вніс на рахунки партії “Батьківщина” в 2016 році 30 тис. грн, про які чи то забув, чи то не знав. У 2014 році кандидат у депутати Кищук зазначив, що сімейний дохід за рік не перевищував 250 тис. грн.

Депутат очолює ГО “Антикорупційних рух “Стоп корупція”. СБУ інкримінує цій ГО фінансування сепаратистських мітингів.  Депутат Кищук спершу зняв слухавку, але щойно почув, що йому телефонує журналіст Громадського руху ЧЕСНО, сказав, що погано чує і відразу її поклав. Більше він по телефону не відповідав. Питання, як можна з такими доходами заощадити понад 100 мільйонів гривень, залишається наразі без відповіді.

Останнього разу ЧЕСНО вдалося поспілкуватися із депутатом тоді, коли готували матеріал про схеми фінансування партії “Батьківщина”.

На третьому місці опинився за статками депутат від БПП “Солідарність” Георгій Цагареішвілі. Депутат у 2016 році офіційно змінив ім’я з “Жора” на “Георгій”, хоча на агітаційних плакатах він виборцям представлявся як Георгій ще у 2015 році.

Депутат обіймає посаду гендиректора ТОВ “Інвест капітал девелопмент” і має корпоративні права в охоронному бізнесі, зокрема, він власник торгової марки “Ангели”. Минулого року депутат став прогульником, пропустивши 27% сесійних засідань.

Депутат запевняє, що не міг бути прогульником і радить отримати в облраді дані письмової реєстрації:

“В прошлом году я не пропускал. В этом году пропустил одно заседание, чтоб вы знали. В этом году только одно заседание, потому что я болел. Попросите в облсовете письменную регистрацию и посмотрите, сколько раз я подписывался… Вы найдете на каждой сессии мою подпись… Можете посмотреть мои подписи, которые я ставил своей рукой, можете поднять видео с каждой сессии – есть же такая возможность – я в зале присутствовал”.

Як раз результати поіменного голосування доводять, що майже у 70 % випадків депутат взагалі не бере участь у поіменному голосуванні, а отже не приймає більшості рішень.

Депутат у 2016 році заробив майже 25 тис. грн за основним місцем роботи і отримав понад 706 тис. грн доходу з відчуження цінних паперів та корпоративних прав.

Готівку політик зберігає тільки в доларах – разом з дружиною заощадили майже 1 млн.

Своєму двоюрідному брату Леву Парцхаладзе депутат Цагареішвілі заборгував 300 тис. доларів.

“Я всю жизнь занимаюсь бизнесом и никогда не работал на государственной службе. Исходя из этого я одолжил для того, чтоб развиваться, заниматься бизнесом и так далее… Тем более, Лев мне не чужой человек, он мне близкий и у нас взаимоотношения родственные, поэтому я не вижу никаких проблем”, – каже депутат.

Зауважимо, що Цагареішвілі задекларував кошти, сплачені за навчання сина у Великій Британії. Протягом року за навчання він заплатив 687 тис. грн. Депутат каже, що син закінчує магістратуру.

“Это университет, он уже заканчивает в этом году магистратуру… Это не Oxford, это – UCL – такой университет… Я был генеральным директором компании “21 век”, которая котировалась на Лондонской бирже, я туда часто ездил, понимаю, что в Лондоне обучение хорошее”, – розповідає депутат.

На четвертому місці за статками опинився депутат від “Опоблоку” Роман Буковський, який подав декларацію із запізненням 10 травня.

Депутат задекларував сукупно понад 26 млн грн.  З них 780 тис. грн – кошти, які депутат позичив третім особам, на банківських рахунках у різній валюті він зберігає майже 90 тис. грн. Але найбільше депутат довіряє готівці, в якій тримає в перерахунку на гривню 25,7 млн грн.

Замикає п’ятірку найбагатших за рівнем статків з-поміж депутатів облради член фракції БПП “Солідарність”, який перейшов в “Аграрну партію”, залишаючись при цьому у фракції БПП – Володимир Шандра.

Депутат Шандра – колишній голова ОДА і найзатятіший прогульник в облраді протягом 2016 року, згідно з результатами моніторингу ЧЕСНО.

Шандра задекларував у перерахунку на гривні сукупно 24 млн 979 тис. грн заощаджень. З них 400 тис. доларів депутат позичив третім особам, по 150 тис. доларів депутат із дружиною тримають готівкою, у банку депутат зберігає кошти переважно в гривні.

“Розраховую, що борг повернуть… ну ситуація в багатьох людей, на жаль, складна в країні”, – каже депутат про позичені кошти.

Шандра пояснює, що зберігати гривню в банках вигідніше – більший відсоток.

“До останнього часу в гривні відсоток був досить пристойний в банках і можна було отримувати досить пристойні доходи у відсотках. А у валюті незначні відсотки… Ну, в мене й суми там незначні, в принципі”, – каже депутат.

Хто з депутатів має найбільші доходи?

Очолили список багатіїв – представники “Солідарності”.

Депутат від БПП Леонід Джужик – комерційний директор ТОВ “Верометал Україна” очолив список найбагатших депутатів за рівнем доходів. Він задекларував понад 8 млн грн.

“То куди я попав у вашому рейтингу, цікаво, ви ж будете про мене писати… Найбагатший? А може найчесніший?”, – натякає на повноту заповнення декларації.

Почувши про тих, хто потрапив у  ТОП-5 і задекларував значно менше, Джужик жартує:

“Гарна компанія, да. Я думаю, що там єсть крепші і сильніші, просто не показують себе”.

Проте за основним місцем роботи депутат отримав усього 24 тис. грн. Як приватний підприємець (дослідження кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки) депутат вказав дохід – 4,4 млн грн і ще понад 3,6 млн грн в сімейний бюджет заробила дружина депутата – Яніна Джужик.

“Я займаюся світлотехнікою і освітленням – в цьому напрямку працюю десь із 1997 року… З закритими очима вже цей ринок знаю. Все своє ношу з собою”, – каже депутат.

Щодо роботи своєї дружини, то Джужик каже, що вона надає дизайнерські послуги.

“Вона допомагає розробляти упаковку на продукцію, тобто там і дизайн іде і так далі. Це може для когось в магазин прийшов купить, що красиво виглядить, а насправді – це цілий кусок роботи”, – розповідає депутат.

Навіщо Глиняний через свою фірму позичив собі 16,5 мільйонів?

Депутат облради від БПП “Солідарність” Леонід Глиняний заступник гендиректора ПрАТ “Росава” і за доходами посів друге місце в рейтингу, задекларувавши майже 3 млн грн доходу.

Депутат зрадів, коли почув про таке високе місце в рейтингу і запропонував журналісту могорич.

“Я вам виставлю могорич! Я й не знав!”, – сміється депутат. – “Ми сядем по 100 грам і розбіглися!”

Глиняний, як і інші депутати з високим доходу, каже, що є найбільшими платниками податків. При цьому депутат задекларував 200 грн благодійної допомоги від “Білоцерківської теплоелектроцентралі”.

Глиняний спершу дивується, а тоді пригадує, що це допомога чорнобильцям.

“А… це чорнобильцям у нас роздають всім, хто там був, тіпа преміальні… Це всім дають, а я ж там нічим не відрізняюсь від рядового сотрудніка… Я тоді (у Чорнобилі – прим. ЧЕСНО) був ще воєнним, бачте”, – каже депутат.

Цікаво, що згідно з виправленою е-декларацією депутат отримав майже 16,5 млн грн поворотної фінансової допомоги від ТОВ “АКОРД-ІНВЕСТМЕНС” (40382922). Одним із засновників цього товариства є ПАТ “ЗНВ КІФ “АКОРД-ФІНАНС” (38148449), до засновників якого в свою чергу входять кіпрські офшорні кампанії і сам депутат.

При цьому навіть у виправленій декларації депутат не вказав, що є кінцевим бенефіціаром цієї компанії.

“Як понять, сам собі позичив?.. Це точно надо зустрічаться, потому що так я вам не об’ясню… Я чесно говоря не помню, надо уточнить. А що не може буть такого?.. Я ж чиновником ніде ніколи не працював, так що роблю, що хочу”, – резюмує депутат.

До засновників компанії також входять колишні депутати Білоцерківської міської ради, обрані у 2010 році від “Сильної України” Сергія Тигіпка – адвокат Вадим Кушнір, гендиректор БЦ заводу “Моноліт” – Леонід Шалабай і ймовірно, його син, а також екс-директор ТОВ “Чабаниміськбуд” Євген Шалабай, який безрезультатно балотувався до Київради на виборах 25 травня 2014 року від “Громадянської позиції”.

Третє місце посів депутат “Солідарності” Олег Балагура, який в доходах задекларував понад 2,5 млн грн.

Такому високому місцю в рейтингу депутат зобов’язаний дружині Галині Балагурі, яка принесла в сім’ю як підприємець майже всю суму – понад 2 млн.

Фізична особа-підприємець Галина Балагура має основний КВЕД – “Виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості”. Сам же депутат протягом року, будучи директором Держпідприємства “Дослідне господарство “Шевченківське” заробив лише 173 тис. 808 грн. За сумісництвом у своєму фермерському господарстві депутат отримав протягом року 48,5 тис. грн.

“Радикал” Анатолій Даниленко посів четверте місце, задекларувавши майже 2,3 млн грн.

Як ректор Білоцерківського аграрного університету депутат задекларував за основним місцем роботи 209 тис. 799 грн, за сумісництвом 44,8 тис. грн. Довічна плата за звання академіка принесла депутатові ще понад 55 тис. грн і ще майже 204 тис. грн політик задекларував як пенсію.

Коли депутат дізнається, що в рейтингу на 4-му місці, він радіє і каже “Дякую”.

Дізнавшись, що поступився депутатам ДжужикуГлиняному й БалагуріДаниленко не дивується.

“Вони великі бізнесмени і це нормально. Але в принципі має бути так: Живи нормально – і щоб люди добре жили. Оце класно… А якщо ти сам запихаєшся – ну то що, буде навколо тебе пустиня, засипле все…”, – каже Даниленко.

Дружина депутата, крім зарплати і пенсії задекларувала низку незначних доходів від продажу нерухомого майна – від 293 до 367 грн.

“Я не знаю, можливо, якісь об’єкти… Це треба в неї запитать. Ви зараз мені скажете “А як це ви живете, що ви не знаєте, да?”… Це життя, хіба я не розумію”, – сміється депутат, вгадуючи наперед запитання журналіста.

Даниленко каже, що сплатив усі податки і що його дружина займається в рідному селі гарними справами.

“Як ви переконалися – а ви досліджували, – що все задекларовано, правда?.. і не менш важливо, що сплачені податочки – вот ето вопрос! А те, що моя дружина – моя учениця – займається в своєму селі справами гарними – ой як непросто і як нелегко – то це так”, – каже депутат Даниленко.

Даниленко каже, що в його селі високі зарплати і запрошує журналіста в гості подивитися, чим живе село.

“Це вам треба як представнику громадської організації приїхати та подивитися село трохи. Ви міські люди, а отак зважити та подивитися, проїхати по селах – тоді вам бага-а-ато чого  проясниться… А в Карапишах заробітної плати в рік – 60 млн грн… Найбільше підприємство – і ні одной копійки в конверті і все прозоро. Отакі справи. Оце так Валентина моя працює”, – резюмує депутат.

“Батьківщинівець” Сергій Будюк замикає ТОП-5 депутатів з найбільшими статками.
Працівник Колективного підприємства “Успіх”, бенефіціаром якого є його син – задекларував майже 1,9 млн грн доходу в 2016 році. Чоловік в членах сім’ї вказав дружину і сім’ю сина з дітьми і основний дохід родині принесла саме підприємницька діяльність сина депутата – майже 1,4 млн грн.

Працюючи на підприємстві сина, депутат у 2016 році заробив усього 12,5 тис. грн.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО опублікував аналіз відвідуваності депутатами засідань сесій і комісій облради у 2016 році. Найближчим часом ЧЕСНО проаналізує рухоме та нерухоме майно депутатів облради.

ЧЕСНО оприлюднив огляд депутатів з БроварщиниКиєво-Святошинського району, ПриірпінняБілої ЦерквиОбуховаВасильковаВишгороду та БородянкиБорисполя та Баришівки.

Автор: Срегій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539