Виїмка в Ірпені: пайову участь від забудовників брали виконаними роботами

0

Прокуратура Київської області проводить виїмку рішень Ірпінської ради. Про це повідомляють у прес-службі відомства.

Документи витребовують за останні три роки. Вони стосуються виділення земельних ділянок на території Ірпінського регіону.

Правоохоронці діють в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом зловживання владою або службовим становищем службових осіб органу місцевого самоврядування.

“Так, на території Ірпінської ради протягом 2015 – 2016 років введено в експлуатацію ряд багатоквартирних житлових будинків. Замовники вказаних об’єктів будівництва уклали з Ірпінською радою договори про залучення коштів на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури м. Ірпінь у вигляді пайової участі. Проте, кошти пайової участі на рахунок Виконавчого комітету Ірпінської міської ради не надходили, натомість замовники виконували інші роботи на території м. Ірпінь, вартість яких орган місцевого самоврядування зарахував як сплату пайової участі”, – йдеться на сайті прокуратури.

“Після чого, Ірпінська міська рада прийняла рішення про зменшення величини понесених затрат, що є порушенням вимог ст. 40 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” та Бюджетного кодексу України, яке призвело до недоотримання коштів місцевим бюджетом на загальну суму понад 3 млн грн”, – додають у відомстві.

У прокуратурі повідомляють, що добровільно надати документи Ірпінська рада не погодилась. У зв’язку з цим правоохоронцям довелося здійснити тимчасовий доступ до документів Ірпінської ради.

Наразі досудове розслідування триває.

Про хід розслідування вказаного кримінального провадження прокуратура Київської області обіцяє повідомити громадськість додатково.

Депутат Ірпінської ради від “Свободи” Богдан Мельничук розповідає, що за три роки забудовники заборгували місту не 3 млн, а десятки млн. грн.

“Пайова участь полягає в перерахуванні замовником чи забудовником коштів до місцевого бюджету для створення й розвитку інфраструктури. Впродовж 3-х років рада прийняла сотні рішень про зарахування пайової участі виконаними роботами. Отримати повну інформацію про виконані роботи, які було зараховано, було неможливо. Я не розумію як депутати за це голосували. Наші, звісно, не голосували за це. Зменшували розмір пайової участі від 4-х% до 0,01%. 3 млн. грн. – це один, максимум, 2 будинки, я б говорив про недоотримання бюджетом як мінімум 33 млн.”, – коментує Мельничук.

“Це болюче питання, бо дійсно забудовники не сплачвали пайову участь. Коли я був в.о. голови, у мене були десятки позовів від зхабудовників про визнання недійсними договорів про пайову участь. Зокрема, такі суди були з депутатом від “Нових облич”, який вже майже рік не ходить на сесії, Ігорем Вишняковим. Наприклад, більше 5 млн. грн. по парку “Центральний” зарахували як пайову участь забудовникам Антону Мирончуку, Ігорю Оверку та ЖБК “Гранд Віллас України”, останні, разом з ТОВ “Сарафан”, яке пов’язане з мерам Ірпеня Володимиром Карплюком, будували в Ірпені ЖК “Річ таун”, – додає депутат.

Як відомо, не лише в Ірпені, а й у сусідній Бучі існує практика зарахування пайової учасні виконаними роботами. Про це неодноразово писала “Громада Приірпіння” та депутати Бучанської ради.

Наприклад, у березні 2016-го року Бучанська рада зменшила пайову участь ТОВ “Сарафан” та зарахувала кошти виконаними роботами – ремонт навчально закладу. Тоді депутат Бучанської ради Іван Окоїв писав,  що подібне зарахування пайової участі не що інше як порушення закону.

Відомо, що згідно перевірки фінінспекції, в 2015-му році бучанським буджетом вже було недоотримано 17 мільйонів гривень пайової участі забудовників, в тому числі й від ТОВ “Сарафан” – більше 12 мільйонів гривень та “Будрегіонінвест” – більше 10 мільйонів гривень.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539