Зрив сесії: чому нас позбавляють майже мільйона євро

0

Ми маємо реальний шанс отримати грант майже мільйон євро. Це три річні бюджети селища. Глеваха та Обухів свої шанси вже втратили. Нашу концепцію розвитку оцінили доволі високо.

Ми подали концепцію розвитку селища, над якою весною ми працювали спільно з експертами та активістами громади, на грант Євросоюзу і зараз маємо на сесії 4 серпня відголосувати проект рішення, яким передбачено:

– створити робочу групу, яка розробить план місцевого економічного розвитку селища на 2018- 2022 рік, згідно з вимог Євросоюзу, і затвердити його розробку

– передбачити в бюджеті співфінансування у пропорції 20 % місцевий бюджет на 80 % бюджет Євросоюзу

– створити і затвердити робочу групу для розробки та затвердження плану дій сталого енергетичного розвитку

Ось проект рішення.

Проект вивчити посильно – він складається з 2 сторінок.

Нагадаю, що торік депутатський корпус, який підтримав підписання Угоди мерів, автоматично взяв на себе зобов’язання втілювати забезпечення сталого економічного розвитку селища. У зв’язку з цим рішенням, яке відголосували торік, депутати зобов’язані працювати над впровадженням цих ініціатив.

Якщо не буде голосування – а це обов’язкова умова гранту – ми не залучимо кошти на такі об’єкти:

створення нашого ЦНАПу – це зручність для коцюбинців, які їздять в Ірпінь та Київ, а також додаткові робочі місця. ЦНАП плануємо розмістити на першому поверсі Будинку культури, на який вже не перший рік оком накидає Ірпінь;

запуск роботи Центру енергоефективності – тренінги для підтримки та розвитку місцевих осередків, зокрема для створення ОСББ. Ці тренінги можемо проводити на базі Будинку культури;

У підвалі БК ми плануємо створити сучасний арт-простір – Коцюбинський Хаб, де міг би розміститися музей смт Коцюбинське, фотовиставки, кружок комп’ютерної грамотності для літніх людей та інші гуртки для дітей;

створення теплиці поблизу школи, аби школярі могли вирощувати розсаду на уроках праці, яку комунальники згодом могли б висаджувати на клумби, що заощадить бюджетні кошти на озеленення. А діти вивчать новітні технології з вирощування рослин – еаеропоніка та гідропоніка

та інші ініціативи, які передбачені концепцією розвитку селища.

Тому мене дуже здивував лист з Ірпеня про те, що у нас замість сесії відбудуться громадські обговорення, про які ніхто нічого не знав із залученням КП “Муніципальна варта”. Сесія запланована на цю дату і час з 17 липня. Якщо ми 4 серпня від голосуємо цей проект рішення, до грудня ми не напишемо і не сформуємо доопрацьовану концепцію, а отже майже 1 млн євро піде не для нашої громади.

І от тоді депутатам доведеться чесно сказати громаді, що вони працюють на саботаж і руйнування розвитку селища. І на загальнодержавному рівні треба сказати, що в нас є населені пункти які добровільно відмовляються від такого фінансування і не підтримують енергоефективну політику Євросоюзу.

За ці два роки я не побачила від жодного депутата ради з команди НО або від депутата-самовисуванця, який співпрацює з ними, жодного проекту чи допомоги, який би залучав додаткові позабюджетні інвестиції в селище. Жодної роботи, окрім блокування місцевого бюджету і спроб вивести чатсину грошей на приватні товариства.

Ми ж вже залучили 5 млн на ремонт водоканалу та даху Будинку культури з центрального бюджету. Не заважайте нам залучити майже 1 млн євро на створення робочих місць в селищі та розвиток.

Угода мерів дає можливість на додачу утеплювати фасади та брати кредити під 3 % для створення енергоефективного освітлення та систем опалення. Цим успішно користується навіть Ірпінь. Минулого місяця депутати там все відголосували. Тому давайте завтра плідно від голосуємо все і запустимо роботу над 2 етапом задля отримання цих коштів.

Окрім грошей які можна залучити в селище, у нас не розподілений власний бюджет при тому, що вже серпень місяць. На сесія я прошу відголосувати за ремонт доріг, в тому числі капремонт вул. Бакала та поточний ремонт по інших вулицях.

Прошу відголосувати за кошти на судовий збір, який дасть мені можливість разом  з юристами судитися за сплату пайової участі, яка теж може піти на розвиток селища.

Треба підтримати виділення коштів на закупівлю спецтехніки. За три місяці ми маємо вже бути готові чистити сніг на дорогах. Більше того, громада чекає на якісне вивезення сміття та викачку нечистот.

Я просила кожного депутата запропонувати, як вони бачать розподіл бюджету. Член комісії з питань освіти та культкри Олена Сокотюк запропонувала зробити в парку дитмадчик, щоб ми не заздрили Києву, Ірпеню, Бучі, а мали в парку свій великий комплекс для дітей. Його можна встановити поблизу будинку кульури.

Хіба наші діти не заслужили гратися на нормальних і цікавих дитмайданчиках? Гроші платникик податків в бюджет внесли, а розпорядитися ними рада не хоче.

Депутат Олександр Ковальчук запропонував облаштувати універсальний спортивний майданчик на території 18 школи.

Чому ми не можемо нашим дітям дати гідне і облаштоване місце для занять спортом? Гроші є ж не лише на дороги і на техніку.

Поки інших ініціатив від депутатів я не бачила. Сподіваюся завтра і я і громада почує пропозиції щодо розвтку селища і плани по залученню зовнішнього фінансування.

Авторка: Ольга Матюшина, селищна голова

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539