Збитки комунальних підприємств Ірпеня перевищують 6 мільйонів гривень

0

Остання літня злива, коли Ірпінь за мить потонув у гігантській брудній калюжі, наочно показала, наскільки ефективні методи господарювання правлячої партії “Нові обличчя”. Їх можна охарактеризувати кількома простими словами: показуха, торбохватство та зневага до потреб людей.

Очевидно, що комунальні підприємства міста просто не справляються зі своїми обов’язками. Керівники цих підприємств мають щоквартально звітувати, а звіти мають розглядатися на сесії й  там мають затверджуватися виконання фінансових планів. Але якщо й щось таке відбувається, то в умовах глибокої конспірації і лише для “своїх”.

Ще 31 травня 2017 року на ім’я міського голови Ірпеня Володимира Карплюка зареєстровано наше депутатське звернення про надання додатку до рішення Ірпінської міської ради від 18 травня 2017 “Про затвердження звітів про виконання фінансових планів комунальними підприємствами Ірпінської міської ради за 1 квартал 2017 року”. Але жодні закони та судові рішення для мера не указ і на будь-яку фінансову інформацію для депутатів-“свободівців” накладено табу.

 

Тож давайте самотужки спробуємо розібратися, що так старанно приховує Карплюк. В Ірпінській раді 13 комунальних підприємств, одне з яких з кінця лютого 2017 припинило свою діяльність – це Ірпінське земельне кадастрове бюро.

Аналізуючи виконання фінансових планів комунальних підприємств, бачимо, що 60% з них за 1 квартал цього року мають збитковість, яка загалом перевищує 6 мільйонів гривень. Сім підприємств порушують фінансові плани і ніякого фінансового результату – прибутку немає. Забігаючи наперед зазначимо, що решта 5 підприємств разом закрили перший  квартал 2017 року з прибутком всього 57 тис. грн. при витратах 5 млн.180 тис. грн.

Звісно, на першому місці по збитковості знаходиться КП УЖКГ “Ірпінь” (керівник – Сергій Скрипник, депутат Ірпінської ради від партії “Нові обличчя”) – фактичні доходи підприємства від планових недотягують і 47%  і складають всього 7,5 млн. грн., а витрати 10 млн. грн. Збитковість підприємства складає 2,5 млн. грн. З невеликим відривом  далі йде  КП “Теполенергопостач” – витрати якого 32 млн. грн. при планових 27,6 млн. – відхилення в витратах 6 млн. грн. Його збитковість склала 2,12 млн. грн. Третє місце займає КП “Ірпіньводоканал” (керівник Олександр Маркушин – депутат міськради від “Нових облич”) – збитковісь складає 1,5 млн.грн., ( відхилення витрат до плану більше 3 млн. грн.)

До слова, КП “Ірпіньводоканал” при найбільшій середньообліковій кількості працівників  – 276 осіб, має одну із найменших середню заробітну плату на підприємстві – 5 470 грн. Для порівння, на сумнозвісному КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” (директор Ігор Дворніков) , яке передає в суборенду землі та ліси громади Ірпеня не на конкурсних засадах забудовникам, наближеним Карплюка, фактичні витрати не перевищують планові і при 26 працівниках середня зарплата на підприємстві 10 256 грн.

А на КП “Контроль благоустрою міста” та редація газети “Ірпінський вісник” (останнє збиткове) , середня місячна зарплата  7,5 і 7,2 тис. грн. відповідно.

Варто зазначити , шо тільки КП “Теплоенергопостач” запланував собі на перших три місяці збитки на 918 тис. грн., і збільшив їх більше ніж в 2 рази. Сума заборгованості підприємству від юридичних та фізичних осіб 20,5 млн. грн., а кредиторська заборгованість “Теплоенергопостача” складає 55 млн. грн.

Ось такі з них господарі. І це не сховаєш за пустопорожніми обіцянками. Так що прихильників формули: “Всі крали, а ці хоч щось роблять!” стає все менше. Місто потроху доходить думки, що варто вже шукати тих, хто зовсім не крастиме.

 

Автор: Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської  ради ВО “Свобода”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539