Забудова на Обухівській – підроблені документи та захоплення землі біля лісу

0

Злочинці лізуть в хату коли вдома нема господарів. Так і з забудовами в Києві, поки літо і люди у відпустках, забудовник захопив земельну ділянку впритул до лісу в Святошинському районі. За допомогою підроблених документів намагається звести житловий будинок на вул. Обухівській та вже встиг вирити котлован.

Як водиться, захоплену ділянку з котлованом обнесли щільним парканом і повісили на нього щось на кшталт паспорта об’єкту будівництва, де написано, що в Держархбудконтролі вже зареєстрована декларація на початок виконання будівельних робіт.

Котлован впритул до Біличанського лісу. Як бачимо, фундаменту не існує

Однак, повернувшись із відпусток, місцеві мешканці вирішили розібратися з загарбниками території біля їхніх будинків. Хоч забудовник – Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Затишний дім» і намагався переконати громаду, що з документами все гаразд, однак не продемонстрував їх, і паркан упав вчетверте.

Перше питання, яке відразу постало, як взагалі вдалось оформити право власності на недобудову, якщо зі слів мешканців, які живуть там все життя (фото котловану це підтверджують), тут ніколи не було ніякого будівництва. В «липовому» техпаспорті йдеться про фундамент з бетонних блоків! Вдумайтесь, на 908 кв/м! і це в 1991 році! Звичайно блоків ніяких немає і ніколи там не було (фото).

Головне питання, яким чином підпорядковані Кличку Департаменти видали Декларацію та містобудівні умови всупереч Генеральному плану міста, без права власності на нерухоме майно та землю. Попри очевидні факти порушення Закону, поліція і контролюючі органи закривають очі на захоплення земельної ділянки. Незаконне будівництво біля лісу (охоронна зона 50м) карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років згідно ст.197-1 ККУ.

Забудовник переконує, що має право проводити «реконструкцію» без оренди чи власності на землю. Проте згідно із законодавством України «Реконструкція – це перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об’єкта будівництва». Згідно з витягом із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно маємо справу з незавершеним будівництвом. Тобто, якщо це добудова зупинених об’єктів незавершеного будівництва, то це класифікується, як НОВЕ БУДІВНИЦТВО.

Діюче законодавство України не передбачає можливості нового будівництва житлового будинку за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. Таким чином, замовник будівництва Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Затишний дім» не має ані права власності, ані права користування земельною ділянки по вул. Обухівській, 122.

Також Замовник не є власником введеного в експлуатацію в установленому порядку об’єкта будівництва і вказав у Декларації недостовірну інформацію щодо виду будівництва, щоб отримати можливість на підставі цієї Декларації проводити будівництво житлового будинку на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети.

Окрім незаконно отриманої Декларації про «реконструкцію будівлі», забудовник намалював ще одну, та вказує, що проводить в ній «реконструкцію приміщень». Таку маніпуляцію було вигадано, бо реконструкція приміщень дійсно не потребує земельної ділянки. Але і тут виникає питання, а де  ж введена в експлуатацію будівля в якій має проходити реконструкція (ремонт) приміщень?

Дві різні декларації забудовника. На «Реконструкцію житлового будинку» та «Реконструкцію приміщень житлового будинку»

Дві різні декларації забудовника. На «Реконструкцію житлового будинку» та «Реконструкцію приміщень житлового будинку»

За інформацією з Містобудівного кадастру м. Києва, функціональне призначення даної земельної ділянки – «Території лісів та лісопарків (існуючі)». Це означає, що Генеральний план унеможливлює тут будь яке будівництво в принципі.  

Витяг з Містобудівного кадастру Києва з межами ділянки

Проте, попри постійні декларації Віталія Кличка, що Київ має бути містом парків та скверів, маємо навпаки потурання мером забудовників, які їх відверто знищують.

По факту підробки та видачі незаконних дозвільних документів, вже направлені звернення у відповідні органи з вимогою їх скасувати та покарати винних.

Пишаюсь активністю громади Святошинського району.

 

Автор: Прохор Антоненко, депутат Київради, партія “Свобода”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539