Буча: Рішення виконкому про знесення дерев незаконні

0

Всім захисникам Бучанського лісу! Хочу поділитися рішенням Господарського суду міста Києва від 27 березня 2017-го року, опираючись на яке тепер буде легше зупиняти вирубку дерев у лісі.

Прокурор Ірпінського відділення Києво-Святошинської прокуратури Юрій Манелюк обіцяє арештовувати техніку у випадку вирубки дерев на території Бучі навіть за наявності дозволів від Бучанської ради, адже тепер, з огляду на рішення суду, вони не дійсні.

Суть рішення Господарського суду зводиться до того, що Бучанська міська рада не є правонаступником КП “Обласний лісгосп”, оскільки не було відповідного акту прийому-передачі деревної рослинності на баланс від одного підприємства до іншого.

Якщо поряд з вами рубають ліс, алгоритм дій наступний:

1. Роздруковуємо копію рішення суду;

  1. У випадку вирубки відразу викликаємо поліцію;
  2. Показуємо поліції копію рішення суду й вимагаємо зупинити вирубку;
  3. Повідомляємо про злочин прокуратуру Ірпеня.

Тепер хочу сказати кілька слів про вирубку на Пушкінській 4-к, яка почалася 19 вересня. Дивним чином її вдалося зупинити. Дякую всім, хто відгукнувся й прийшов на підмогу. Ваша присутність – це завжди підтримка! Виконавець навіть телефонував журналістці Олені Жежері й запитував, чи можна рубати ліс, чи ні.

Вирубка відбувалась за незаконними документами, які видав виконком Бучанської ради на незаконно виділеній у приватну власність лісовій ділянці, після Постанови Верховного суду України, з земель державного лісового фонду.

На цій ділянці минулого року місцеві мешканці прономерували 57 живих сосен для того, щоб зберегти їх і захистити.

сосни на пушкінській

Чергову ділянку лісу намагаються забудувати. Ми викликали поліцію й пркуратуру. Забудовник встиг знести лише дві сухі сосни. Решту сосен врятовано. До цього бою ми готувались. Велися переговори з місцевою прокуратурою, а також з прокуратурою Київської області. Ми знали, що “вони” прийдуть. Ми “їх” чекали…

Вдячність хочу висловити прокурору Ірпінської прокуратури Максиму Роговенку, який виїжджав на місце вирубки. Він виявився в курсі всіх судових рішень і повнісю компетентний в питаннях захисту лісу.

Проте, мене дивує позиція іншого прокурора цієї ж прокуратури Олексія Мяскова. Після спілкування з ним у мене був ШОК. Від нього я почула дивні речі: пан Мясков вважає, що забудовник має право знищувати живі сосни під плямою забудови, якщо він сплатив відновну вартість за дерева! А як же рішення суду від 27 березня 2017 року про те, що Бучанська рада не є балансоутримувачем лісів першої категорії захисності на території міста Буча?

Відповіддю було наступне:

“Уявіть собі, що людина продала квартиру у Києві й купила омріяну ділянку у лісі в Бучі й тут будуватися їй заважають сосни й дуби…”

Певно, пан Мясков думав, що в мене рікою сльози потечуть від роздумів над гіркою долею забудовника лісу. Мені миттєво пригадалося як минулого року я такуж саму сумну історію про “бідного доброчесного набувача” власності – забудовника, якому злі активісти життя не дають, чула від відстороненого нині начальника поліції Ірпеня Ігоря Падюка. Тоді, нагадаю, “бідний набувач” найняв армію тітушок, які били місцевих мешканців, про що є звернення до поліції.

Це збіг? Не думаю! Тоді Падюку чомусь дуже хотілося виправдати забудовника по вул. Пушкінській 19-г, з яким у нас була дуже тяжка війна й врешті ми перемогли.

Питаю Мяскова, а як же Постанова Верховного Суду України про те, що в Бучі ліс першої категорії захисності? Також я нагадала Мяскову про те, що рішенням Київського господарського суду від 27 березня 2017 року визнано, що Бучанська міська рада не є балансоутримувачем Бучанського лісу, а отже не може видавати ордери на вирубку й приймати відновлювальну вартість за дерева. А він мені у відповідь сказав, що рішення суду – це лише констатація факту і жодних правових механізмів зупинення рішень не існує. Я сказала, що давайте створювати правові механізми зупинення незаконних рішень.

На що Мясков посміхаючись мені відповів:

“Це не в моїй компетенції”.

Після цього я зрозуміла, що даремно витрачаю час і нашу розмову було завершено. Проте після вчорашнього спілкування із заступником начальника Ірпінської прокуратури Максимом Роговенком виявилося , що всі правові механізми таки є!

Ото дивина буде для Мяскова! Додам, що прокурор Київської обласної прокуратури також підтвердив, що вирубка лісу у Бучі – це злочин, а також злочином є видавати ордери на вирубку всупереч вищезазначеному рішенню Господарського суду м. Києва від 27 березня 2017 року. Думаю, Мясков буде в шоці, коли про це дізнається, так само як була шокована я його відповідями.

Повертаючись до вирубки, хочу сказати, що 19 вересня було викликано поліцію та прокуратуру в особі заступника начальника. Але вже 20 вересня, як не дивно, відбулася друга дія вистави під назвою “вирубаємо і забудуємо ліс”.

Сьогодні на вкраденій у держави лісовій ділянці я побачила так званого власника, який побачивши мене, швидко сів у своє спортивне BMW темно-блакитного кольору але не встиг від’їхати.

Коли я підійшла до нього й запитала чи не хоче познайомитись із сусідами, він відповів, що не має часу, але встиг сказати, що звати його Олександр і що він вже не перший власник цієї ділянки. А потім поспішно від’ їхав, залишивши на ділянці робітників, які мали продовжити вирубку, цього разу на черзі вже були живі сосни. Ми теж залишились на ділянці, викликавши знову поліцію.

Робітники не посміли різати дерева при нас й через деякий час знову приїхав їхній мінівен й забрав їх.

Тепер у мене величезне питання до Генеральної прокуратури України: скільки ще ми, місцеві мешканці, повинні кидати свої роботи й стерегти ліс, який знаходиться у власності держави?

У лісі відкрито висять банери: “продається”, прикріплені прямо до сосен з телефонами продавців.

Просто так взяти й продати шмат лісу – хороший бізнес і вчитися для чого?

Чому досі нема арешту хоча б на незаконно виділені й ще не забудовані ділянки лісу? Чому прокуратуру це не цікавить, навіть після рішення судів?

Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за коментарем до прес-служби прокуратури Київської області. У прес-службі відповіли, що прокурор був на місці вирубки й зафіксував, що були вирубані лише сухі дерева:

“У разі нищення живих дерев на дану земельну ділянку буде накладено арешт”.

Авторка: Ірина Литвиненко, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539